Siirry sisältöön

Teatteri

Laitilan kesään kuuluu Kaivolan kesäteatteri idyllisellä Myllymäellä keskellä kaunista ja elävää maaseutua.

Harrastajateatteriesityksiä alettiin nähdä Laitilassa 1880-luvulla ensimmäisten yhdistysten illanvietoissa. Teatterityössä kunnostautui vuosikymmenien mittaan Laitilan Nuorisoseura. 1960-luvulta asti Laitilan teatteriharrastajat ovat saaneet oppinsa kansalaisopiston kautta. Pitkäjänteisintä toimintaa on Kaivolan kesäteatterilla. Laitilassa on tuotettu kalevalaiseen mytologiaan pohjautuvia näytelmiä, elokuvia ja niiden yhdistelmiä.

Kaivolan kesäteatteri

Kaivolan Myllymäellä toimii yksi Suomen vanhimmista kesäteattereista. Ensimmäinen esitys oli vuonna 1961. Kaivola valittiin valtakunnalliseksi vuoden kyläksi vuonna 1988.

Sähköposti: kaivolan.kesateatteri@outlook.com
Puhelin: 040 566 4199, 050 324 6180
Osoite: Jätöntie 11, Laitila
Facebook:https://www.facebook.com/kaivolankesateatteri(siirryt toiseen palveluun)

Anne Syysnummi: 045 7731 9729 (Kotiseutuyhdistys Suhinan puheenjohtaja) 
Ari Tuomi: 040 525 1300 (taloudenhoitaja) 
Matti Varjonen: 040 566 4199 (näytelmävastaava) 
Taru Nieminen: 040 766 0226 (mökkien vuokra-asiat)

Kaivolan Kesäteatterin suven 2024 näytelmä on nimeltään Joku tässä mättää. Se on Markku Hyvösen musiikillinen komedia. Ohjaus Jani Selin. Musiikillinen komedia suurisydämisten ihmisten pienistä unelmista. Esityskausi 28.6.-21.7.2024

Kalevala-aiheiset produktiot

Laitilassa on vuodesta 2014 lähtien toteutettu erilaisia taideproduktioita, joiden yhdistävä tekijä on niiden ammentaminen kalevalaisuudesta. Ensimmäiset produktiot valmistuivat Louhenlinna-teatterihankkeessa. Näihin lukeutuu yhteensä neljä Kalevala-henkistä kantaesitystä vuosilta 2014-19 (Kivellä soutajat, Louhen neito, Sampo irti! ja Kullervon kirot). 

Teatteriproduktiot poikivat lyhytelokuvan Louhi, Pohjan noita. Elokuva on puolituntinen mykkäelokuva samanistisesta Kalevasta. Louhi esitettiin ensi kertaa Laitilan Kinossa huhtikuussa 2017. Sen jälkeen sitä on esitetty mm. Turussa (osana Suomalaisen elokuvan festivaalia), Mexico Cityssä (osana Morbido Festiä) ja alkuvuodesta 2019 Louhi oli mukana Manchesterin Folk Horror Festivaleilla.

Katso Louhi, Pohjan noita -elokuva(siirryt toiseen palveluun)

Katso Louhi, Pohjan noita -traileri(siirryt toiseen palveluun)

Kansanperinteestä ammentava Talvikki elokuva taas pohjautuu elävää musiikkia ja videojaksoja hyödyntävään Kullervon kirot -näytelmään. Kuvaukset jatkuivat sen jälkeen itsenäisenä tuotantona. Kuvauspaikkona toimivat lähialueen kulttuurikohteet, kuten Untamalan kylässä sijaitsevat Sarkin talonpoikaismuseo, kuppikivet ja kirkkomaa, sekä Lukujärvi ja Hautvuori. Talvikin ensi-ilta oli 1.9.2021 Laitilan Kinossa. Seuraava näytös oli osana Suomalaisen elokuvan festivaalia Turussa syyskuussa 2021.

Katso Talvikki elokuvan traileri(siirryt toiseen palveluun)

Produktioista uusin elokuvanäytelmä Sotkan muna sai ensi-iltansa 27.9.2023 Laitilan Kinossa. Sotkan muna tuotannon takana on Laitilan Kulttuurin Tuki ry ja turkulainen Tietosuus osk. Paikalliset harrastajat ovat tehneet pitkäjänteistä, uutta luovaa työtä osaavien ammattilaisten ohjauksessa.

Katso Sotkan muna -elokuvanäytelmän traileri(siirryt toiseen palveluun)