Siirry sisältöön

Kulttuuriyhdistyksiä

Laitilassa on kymmeniä toimivia eri alojen yhdistyksiä. Tähän on koottu kulttuurin parissa toimivia yhdistyksiä. Haluatko uuden kulttuuriharrastuksen? Ota rohkeasti yhteyttä yhdistyksiin!

Laitilan Kulttuuriseura Walo

Osoite: Koulutie 17, Laitila

Kulttuuriseura on kunnostanut omistamansa, vuonna 1886 rakennetun, rautakautisella kalmistomäellä sijaitsevan seurantalon kulttuuri- ja juhlakäyttöön. Kulttuurihuone Walo eli Walon talo oli alun perin raittiusseura Walon kokoontumistila, sittemmin Laitilan seurakunnan rukoushuone. Talolla järjestetään mm. pienimuotoisia musiikki- ja esitelmätilaisuuksia. Sitä voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin. 

Lisätietoja:
Jukka Vehmas pj. puh. 040 670 89 10
sähköposti: laitilanwalo@gmail.com

Tipulan kulttuuriyhdistys

Osoite: Vallijärventie 56, Laitila

Tipulan Kulttuuriyhdistys Ry on perustettu keväällä 2021. Se pyrkii edistämään kulttuurin ja kulttuurialan ammattilaisten toimintamahdollisuuksia järjestämällä tapahtumia, konsertteja ja leirejä. Toiminta keskittyy vuonna 1890 rakennetulle pienviljelytilalle, Tipulaan, Laitilan Mudaisten kylässä. 

Yhdistys on tarkoitettu jokaiselle, joka on kiinnostunut musiikista, kuvataiteesta, valokuvataiteesta, kirjallisuudesta, teatterista, sirkuksesta, sekä kaikille luovan alan ammattilaisille. Jäsenkirjeen mukana saa tarkempaa tietoa toiminnasta ja tapahtumista. Voit myös itse ehdottaa tai järjestää toimintaa, tapahtuman, konsertin, näyttelyn tai mahdollisesti kulttuurialan leirin Tipulassa.  

Tipula on jäsentensä luoma toimintaympäristö, jonka toiminnan muotoutumiseen saa vaikuttaa: luonnonläheinen alusta kaikille luoville ideoille ja kokeiluille. 

Tipulan kulttuuriyhdistys on syntynyt rakkaudesta taiteisiin ja se haluaa toiminnallaan:

  • Edistää Tipulan lyhyt- ja pitkäaikaista taiteilijaresidenssitoimintaa
  • Kehittää toimintaa luovan työn tarpeiden mukaan
  • Järjestää konsertteja, leirejä ja tapahtumia Tipulassa
  • Edistää näyttely- ja julkaisutoimintaa
  • Solmia kansainvälisiä suhteita
  • Hankkia rahoitusta kulttuurialan toimintaan
  • Jatkaa Tipulan korjaamista ja rakentamista toiminnan mahdollistumiseksi
  • Tuoda toiminnassa esiin luontoarvoja: ympäröivät metsät, vanha peltomaisema, vanha puutarha, sekä itse kasvatettu ruoka ja lähiruoka.

Lisätietoja:
Maikki Autio
sähköposti: autiomaikki@gmail.com

Kesän 2024 tapahtumia Tipulassa

Kuvassa esitellään Tipulan Robottileiriä, joka pidetään 10.-11.6. Leirillä rakennetaan legoista koneita ja laitteita.

Laitilan oppaat

Laitilan Oppaat tarjoavat opaspalveluja Laitilassa ja sen lähialueilla. Opasyhdistys on perustettu 1997. Opasyhdistys järjestää kotiseuturetkiä sekä kotimaan, että ulkomaan matkoja. Retkiä räätälöidään myös asiakkaiden toiveiden mukaan.

Yhteystiedot:

sähköposti: matkailu@lailanet.fi
Puh. 040 653 7510 tai 040 567 3709

Laitilan kuvaajat

Laitilan seudulla toimivat valokuvauksenharrastajat muodostavat Laitilan kuvaajat –nimisen rekisteröimättömän yhdistyksen. Se kokoaa yhteen alan harrastajia säännöllisiin keskusteluiltoihin, järjestää kuvaustempauksia ja omia näyttelyitä mm. Laitilan kaupunginkirjastossa. 

Yhteystiedot:

Olli Pärkö
sähköposti: olli.parko@gmail.com
Puh. 040 0591526

Laitilan ukrainalaiset

Laitilan ukrainalaisia torilla esiintymässä kansallispuvuissa.

Laitilan ukrainalaisten yhdistys on perustettu 26.11.2022 Laitilassa. Sen tavoitteena on yhdistää ja edustaa Laitilassa asuvia ukrainalaisia. Lisäksi yhdistyksen tarkoitus on ylläpitää ja tehdä tunnetuksi ukrainalaista kulttuuria. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomen ja Ukrainan maiden ja kansojen välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Yhdistys toimii monipuolisen suomalaisukrainalaisen kulttuuriyhteistyön laajentamiseksi sekä kyseisten kansojen suhteiden kehittämiseksi. Laitilan ukrainalaiset ry ylläpitää kumppanuussuhteita, järjestää kulttuuritapahtumia ja osallistuu muiden yhdistyksien järjestämiin tapahtumiin sekä Laitilassa että Laitilan ulkopuolella.

Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen takia yhdistyksen pääpainopiste on ollut humanitaarisessa toiminnassa. Vuoden 2023 aikana yhdistys osallistui 13 tapahtumaan ja järjesti 14 tapahtumaa. Yhdistyksen toiminnan avulla oli kerätty 11770 euroa, jotka meni Ukrainan Puolustusvoimien tueksi.

26 листопада 2022 року в м. Лaйтіла засновано спілку »Українці  Лайтіли», метою якої є об’єднання та представлення українців, які проживають у Лайтілі, збереження надбань української культури та популяризація України. Метою спілки є сприяння співпраці та взаємодії між країнами та народами Фінляндії та України. Спілка працює над розширенням різноманітної фінсько-української культурної співпраці та розвитком відносин між народами. Спілка українців Лайтіли підтримує партнерські стосунки, організовує культурні заходи та бере участь у заходах, організованих іншими асоціаціями як у Лайтілі, так і за її межами.

Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році гуманітарна діяльність стала основним напрямком діяльності спілки. Торік спілка взяла участь у 13 заходах та організувала 14 заходів. Завдяки діяльності товариства було зібрано 11 770 євро, які пішли на підтримку Збройних Сил України.

Yhteystiedot:

laitilanukrainalaiset@gmail.com

Yhdistyksen puheenjohtaja:
Viktoria Hulenko
viktoria.hulenko@hotmail.com

Yhdistyksen sihteeri:
Kobets Larysa
kobeclarisa89@gmail.com

Yhdistyksen jäseniä, kukkaseppeleet päässä, myymässä leivonnaisia tapahtumassa.

Yhdistyksen lapsia esiintymässä kansallispuvut päällä.

Musiikin parissa toimivat yhdistykset

Laitilan pelimannit

Laitilan pelimannit soittavat sekä nuoteista että ilman niitä, duuria ja varsinkin mollia. On hanuria, viulua, maniskaa, kontrabassoa, kitaraakin. Laulu kuuluu myös asiaan.

Reipasta pelimannimeininkiä Laitilassa on ollut vuodesta 1971 alkaen, jolloin kansalaisopiston suojissa alkoi kokoontua pelimannipiiri. Tuo sama piiri kokoontuu edelleen syyskuun lopulta alkaen perjantaisin Laitilan opistotalolla (Urheilutie 5). Ryhmää vetää Marja-Liisa Santala.

Yhdistys on tehnyt mukavia reissuja esimerkiksi Vienan Karjalaan. Uusia soittajia otetaan mielellään mukaan. Voit ottaa yhteyttä Jukka Vehmakseen, p. 050 593 0470. 

Laitilan soittokunta

Laitilan soittokunnan ohjelmistossa on uutta ja vanhaa puhallinmusiikkia. Soittokunnan voi tilata keikalle yritykseen tai yksityisiin juhliin. Laitilan soittokunta esiintyy kaupungin vuodenkierron tilaisuuksissa tuoden niihin juhlavuutta.

Yhdessä soittaminen on kuin musiikillinen seikkailu, joka kutsuu mukaan sydämen sykkeeseen ja sävelten maailmaan. Soittokuntaan voi tulla mukaan! Laitilan soittokunta toimii kansalaisopiston opintopiirinä. Orkesteria johtaa diplomihuilisti Johanna Kaarto.

Ota yhteyttä sähköpostilla: soitokunta.laitila@gmail.com

Laitilan Mieslaulajat

Vuonna 1946 perustettu Laitilan Mieslaulajat on perinteinen mieskuoro, joka toimii Vakka-Suomen kansalaisopiston opintopiirinä. Kuoro ottaa mielellään riveihinsä uusia laulajia. Koelaulua ei ole. Kuoro kokoontuu maanantai-iltaisin Varppeen koulun musiikkiluokassa.

Kuoron johtaja Erika Laivoranta, puh. 050 575 3315, erika.laivoranta@gmail.com
Kuoron puheenjohtaja Tapio Kuusisto, puh. 040 545 2532, tapio.kuusisto@lailanet.fi
Kuoron sihteeri Veijo Pohjalainen, puh. 040 098 5007, veijo.pohjalainen@gmail.com

Laitilan Kirkkokuoro

Vuodesta 1019 toiminut kirkkokuoro esiintyy ympäri vuoden Laitilan seurakunnan tilaisuuksissa.

Vakka-Suomen Taideyhdistys

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja vaalia Uudenkaupungin ja sen lähiympäristön taiteellisia, erityisesti kuvataiteellisia harrastuksia.

Yhteystiedot:
Yhdistyksen puheenjohtaja Jorma Perhe
Puh. 040 511 099 7
jorma.perhe@dnainternet.net

Sihteeri Kerttu Aaltonen
Puh. 044 282 815 1
kerttu.aaltonen@piironginlaatikko.com

Kotiseutuyhdistys Suhina

Kotiseutuyhdistys Suhina on perustettu 1959 ja se toimii Kaivolan kylässä. Nimensä se sai tuulimyllyn siipien suhinasta.

Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia perinteitä. Yhdistys ylläpitää Kaivon Myllymäellä sijaitsevaa kotiseutumuseota. Museoalueella on yhteensä kahdeksan rakennusta: tuulimylly, savusauna, aittoja ja riihi.

Kotiseutuyhdistys Suhina on osallistunut monen tavoin kylätoiminnan kehittämiseksi. Se on esimerkiksi osallistunut Toman tien rakentamiseen ja antanut omakotitalotontteja Kaivolasta. Yhdistys on rakennuttanut Leikkipuisto Aurinkopuiston lapselle.

Yhdistyksellä on ollut kesäteatteritoimintaa vuodesta 1961 lähtien. Kaivolan kesäteatteri on varsin perinteikäs ja maineikas. Myllymäellä sijaitsevalla kesäteatterilla on idyllinen näyttämö ja reilun kokoinen osittain katettukin katsomo. Aluksi katsojat istuivat pukkien päälle viritettyjen lankkujen päällä. Katsojamäärät kasvoivat ja talkooväen oli aika rakentaa uusi katsomo, ravintolakatos ja näyttelijöiden pukutilat. Kesäteatteritoiminta on saanut monenlaista hyvää kylälle, mm. tenniskentän koulun pihalle. 

Yhteystiedot:

Yhdistyksen puheenjohtaja Anne Syysnummi
Puh. 045 7731 9729
kaivolan.kesateatteri@outlook.com

Katso myös

kesäteatterimäellä ihmiset poistuvat esityksen jälkeen näytöksestä kesäillassa.

Laitilan kesään kuuluu Kaivolan kesäteatteri idyllisellä Myllymäellä keskellä kaunista ja elävää maaseutua.