Siirry sisältöön

Kustaa Hiekan lukutuvan näyttelytila

Kustaa Hiekan lukutupa valmistui vuonna 1937 Suomen maaseudun ensimmäiseksi kirjastotaloksi. Varat sen rakentamiseen antoi laitilalaissyntyinen teollisuusneuvos Kustaa Hiekka, jonka nimeä kantava taidemuseo on Tampereella. Kivirakenteinen rakennus sijaitsee Laitilan keskiaikaisen harmaakivikirkon vieressä, osoitteessa Keskuskatu 8 a. 

Laitilan kaupunginkirjasto muutti uusiin tiloihin vuonna 2006. Lukutuvasta on kunnostettu Kustaa Hiekan elämäntyön hengen mukaisesti kulttuurikeskus, jonka pääkäyttäjänä on Vakka-Suomen musiikkiopisto. Ensimmäisessä kerroksessa on musiikkiopiston kanssa yhteiskäytössä oleva taidenäyttelytila. Tiloissa järjestetään muutamia näyttelyitä vuodessa. Hakuaika on syksyllä, jolloin ovat haettavana seuraavan kalenterivuoden näyttelyajat.

Lukutuvan ensimmäiset näyttelyt olivat talvella 2008 Jari Nordmanin näyttely ja kesällä 2008 Neljä Vikaista –näyttely. Seuraavia vuosina näyttelyissä ovat olleet esillä mm. Teija Lehto, Marita Mikkonen, Heli Sammalisto, Maritta Nurmi, Irene Nyholm, Raimo Aarras, Tiina Vainio, Voitto Vikainen, Juha Allan Ekholm, Mari Metsämäki, Keanne van de Kreeke, Merja Ala-Olla, Taru-Taina Nora, Heli Väisänen, Anne Ala-Kaila, Sävysysterit ja Vakka-Suomen taideyhdistys.

Lukutuvan taidenäyttelytila

Näyttelytila koostuu Fredrika-salista ja aulasta, joiden yhteinen pinta-ala on noin 80 m². Seinät ovat valkoiset, ripustusta varten on kiskovaijerijärjestelmä. Yleisvalaistuksen lisäksi käytettävissä on kohdevaloja.

Aulan korkeus on 2,6 m ja pinta-ala 30 m2. Fredrika-salin korkeus on 2,7 m ja pinta-ala 59 m2. Tilan pohjapiirroksen, josta selviää tilan ripustuspinta-ala tarkemmin, saa pyydettäessä.

Rakennuksessa on hälytysjärjestelmä.

Näyttelyhaku

Laitilan, Uudenkaupungin, Vehmaan ja Taivassalon näyttelytiloihin on yhteinen näyttelyhaku vuosittain elo-syyskuussa. Tiloissa voidaan järjestää myös kutsunäyttelyitä. Muut haettavat näyttelytilat ovat Laitilan pääkirjaston näyttelytilat, Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Cruselli sekä Kalannin, Vehmaan ja Taivassalon kirjastojen näyttelytilat. Näyttelyaika on noin yksi kuukausi.

Näyttelyhaku voi kohdistua yhteen tai useampaan kohteeseen. Arviointikriteerejä ovat soveltuvuus näyttelytilaan sekä kuntien kulttuuritoiminnan tehtävän tukeminen. Keskeistä on myös, että eri näyttelyiden avulla saadaan muodostettua monipuolinen ja vaihteleva kokonaisuus koko vuodelle.

Vuoden 2025 näyttelyajat ovat haettavina siten, että vapaamuotoinen hakemus toimitetaan sähköpostilla osoitteeseen joni.pietilainen@uusikaupunki.fi otsikolla  Näyttelyhaku 2025. Ohjeet ajankohdasta tarkentuvat myöhemmin.

Hakemuksen tulee sisältää:

  • Yhteystiedot. Nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite, kotipaikkakunta
  • Lyhyt taiteilijakuvaus. Jos kyseessä on ryhmä taiteilijoita, sisällytä jokaisen näyttelyyn osallistuvan taiteilijan nimi ja lyhyt yhteinen kuvaus.
  • Näyttelyn kirjallinen kuvaus. Kerro näyttelyn ideasta, teosten toteutustavoista, arvio töiden määrästä ja näyttelyn (alustava) nimi.
  • Kuvanäytteitä teoksista. Jos kuvat ovat suuria, voit lähettää ne omissa viesteissään tai erillisen latauslinkin avulla.
  • Oma näyttelyhistoriasi. Huom. voit tulla valituksi ilman aiempaa näyttelykokemustakin!
  • Toiveesi näyttelytilasta ja –ajankohdasta. Joustomahdollisuus tilojen ja ajankohdan suhteen katsotaan eduksi valintaa tehdessä.

Hakemuksellasi suostut seuraaviin näyttelyn ehtoihin:

  • Taiteilija ei maksa näyttelytilasta vuokraa. Koska järjestäjä ei peri vuokraa, taiteilijalle ei makseta näyttelykorvausta.
  • Myyntinäyttelyt ovat sallittuja. Näyttelyn järjestäjän välittävät ostotarjoukset taiteilijalle, mutta eivät osallistu myyntitoimintaan muilla tavoin.
  • Taiteilija vastaa näyttelyn teknisestä toteutuksesta (mm. kehystyksestä).
  • Taiteilija vastaa ripustuksesta ja purkamisesta.
  • Taiteilija vastaa kuljetuksista ja niiden kustannuksista sekä kuljetuksen aikana teoksille mahdollisesti aiheutuvista vaurioista.
  • Taiteilija voi halutessaan vakuuttaa työnsä.
  • Näyttelynjärjestä vastaa näyttelyn valvonnasta, valaistuksesta ja tilan siivouksesta sekä osallistuu näyttelystä tiedottamiseen. Myös taiteilijalla on oikeus tiedottaa näyttelystä ja järjestää siihen liittyviä pr-tilaisuuksia.
  • Näyttelyn aukioloajat sovitaan näyttelykohtaisesti.
  • Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja