Siirry sisältöön

Opistotalo (seurantalo)

Katso kartalla: Urheilutie 5, Laitila(siirryt toiseen palveluun)

Laitilan opistotalo on Suomen vanhimpia seurantaloja. Se on Laitilan VPK:n vuonna 1889 rakentama. Rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo on paikallisesti merkittävä. Opistotalon omistaa Laitilan kaupunki ja sitä hallinnoi Laitilan kulttuuripalvelut. Opistotaloa käyttäjiä ovat mm. paikalliset yhdistykset ja kansalaisopisto. Taloa vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Opistotalon vuokraus

Vuokraussäännöt

 Rakennuksen ja sen arvon säilyttämiseksi rakennuksen vuokralaisen tulee huomioida seuraavat asiat:

Opistotalolla järjestettävissä tilaisuuksissa voi olla ruokailuun ja seurusteluun liittyvää kohtuullista alkoholitarjoilua. Tupakanpoltto on kielletty rakennuksen sisätiloissa. Vuokralainen voi järjestää tupakointipaikan ulos, turvallisen välimatkan päähän rakennuksesta. Vuokralainen huolehtii tupakointipaikan poistamisesta ja siivoamisesta.

Vuokralainen

  • huolehtii siitä, että näyttämön taustatiloihin ja keittiön takana oleviin tiloihin ei pääse asiaankuulumattomia henkilöitä.
  • huolehtii tuottamiensa jätteiden pois kuljettamisesta viimeistään tilaisuutta seuraavana päivänä.
  • huolehtii siitä, että rakennuksen kalusteet on tilaisuuden jälkeen palautettu entisille paikoilleen.
  • huolehtii siitä, että rakennuksen sisä- ja ulkotilat ovat tilaisuuden jälkeen siistit (ts. tilojen käyttö niiden viikoittaiseen toimintaan ei vaadi kaupungin toimesta tehtävää siivousta).
  • korvaa kalusteiden ja muun irtaimiston mahdollisen rikkoutumisen.
  • huolehtii valojen sammuttamisesta (myös wc-tilat) ja varmistaa ulko-oven lukituksen.
  • voi noutaa opistotalon avaimen kaupungintalon Avituksesta tilaisuutta edeltävänä arkipäivänä ja palauttaa sen seuraavana arkipäivänä tilaisuuden jälkeen.

Kiinteistönhoitoon kuuluvista asioista vastaa kaupungin talonmiestoimi. Vuokraussäännöt on hyväksytty Laitilan kaupungin sivistyslautakunnassa 25.2.2015

Opistotalon vuokraushinnat 1.4.2020 alkaen

Opistotalon vuokraushinnat 1.4.2020 alkaen:

  • ma-su koko päivä 165 € (talon muusta käytöstä riippuen voi koristella edellisenä iltana)
  • arki-ilta 85 €

Kaupunki laskuttaa tilavuokran noin kuukauden kuluessa.

Yhteystiedot:

Historiaa

Laitilan VPK rakensi nykyisen opistotalon vuonna 1889. Tuolloin vielä hyvin harvoilla yhdistyksillä oli omia tiloja. Palokunnan toiminta lopahti 1890-luvun lopulla. Vuonna 1901 se myi rakennuksen Laitilan Nuorisoseuralle. Seura laajensi taloa puolella vuonna 1907, jolloin näyttämö siirrettiin salin toiseen päähän, nykyiselle paikalleen. Samalla nuorisoseurantalo sai jugendvaikutteisen ilmeen. Vuonna 1921 salin sivuun rakennettiin ravintola ja vahtimestarin asunto.

Talossa toimivat 1900-luvun alkupuolella monet Laitilan yhdistyksistä, mm. urheiluseura Jyske, suojeluskunta ja lotat. Onpa Laitilan työväenyhdistyskin pitänyt siellä ensimmäiset kokoontumisensa 1900-luvun alkuvuosina. Seurantalon pihalla pidettiin laulujuhlia, suuria arpajaisia ja urheiltiin. Laitilan monet osuustoiminnalliset järjestöt käyttivät taloa vakituisena kokouspaikkanaan.

Sotien jälkeen Laitilan Nuorisoseura toimi talossa erittäin vilkkaasti, kunnes sen toiminta 1960-luvulla hiipui television vallatessa kotien olohuoneita. Seura myi talon Laitilan kaupungille vuonna 1976. Purkuaikeista onneksi luovuttiin nopeasti.

Opistotalon pääkäyttäjiä tänään ovat kansalaisopisto ja yhdistykset. Se toimii Laitilan soittokunnan harjoitustilana sekä soitin- ja nuottivarastona. Opistotalolla järjestetään pieniä kotoisia kulttuuritilaisuuksia ja se on vuokrattavissa mm. perhejuhliin.