Uusimmat uutiset

Kaupunginviraston sulku

1.12.2022

Kaupunginvirasto pidetään suljettuna maanantaina 5.12.2022.  Lisäksi kaupunginvirasto palvelee torstaina 8.12.2022 poikkeuksellisesti vasta klo 10.00 alk. viraston henkilöstötilaisuudesta johtuen. 

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2022 kaupunginvirastossa ei ole palvelua.


Kaupunginhallitus myönsi kertaluonteisen tuen Jazzkukko ry:lle

1.12.2022

Jazzkukko Festivaali on järjestetty Laitilassa kahdeksan kertaa.


Laitilan kaupunginhallitus kokoontui maanantaina 28.11.2022 ja myönsi Jazzkukko ry:lle sen anoman kertaluonteisen 7000 euron tuen. Vuoden 2022 Jazzkukko Festivaalin järjestelyistä koitui poikkeuksellisia tappioita, joiden kattamiseen yhdistys anoi summaa. Tappiot selittyvät edelleen koronaepidemialla, jonka vaikutuksesta yleisömäärät useilla festivaaleilla ovat pienentyneet. Festivaalin merkitys kaupungissa on kuitenkin suuri: se lisää kaupungin näkyvyyttä, kasvattaa matkailua sekä luo mahdollisuuden lähikulttuurielämyksiin kaupungin asukkaille. Myös taloudellisesti festivaali hyödyttää kaupunkia, sillä sekä sen taustayhdistys että yleisö käyttävät paikallisia yrityksiä ja palveluita.

Työterveyshuollon toimintasuunnitelma reagoi organisaation tarpeisiin

Kokouksessaan kaupunginhallitus myös hyväksyi työterveyshuollon toimintasuunnitelman vuodelle 2023. Toimintasuunnitelmaan on kirjattu muun muassa kehittämistoimenpiteet, joiden teemat nousevat niin kaupungin henkilöstökertomuksesta kuin työhyvinvointikyselyn tuloksistakin. Yhtenä kehittämiskohteena on työntekijöiden kognitiiviseen ergonomiaan huomion kiinnittäminen. Tavoitteena on kehittää työympäristöjä siten, että palautuminen työpäivän aikanakin on mahdollista. Sairauspoissaolojen hallinnassa on kaupungissa todettu hyviä tuloksia TOP 3 sairauspoissaolot –työryhmän myötä, ja tätäkin työskentelyä toimintasuunnitelman mukaan jatketaan. Työryhmä kartoittaa uusia toimintatapoja sairauspoissaolojen ennaltaehkäisemiseksi.

 

Lisätiedot: hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitinen, puh. 050 5180588, heli.kiertokari@laitila.fi


Joulukuun tapahtumakalenteri

30.11.2022


Mainiommassa Laitilassa tapahtuu

Listalla on mukana niin kaupungin, kuin muidenkin toimijoiden järjestämiä tapahtumia.

 

Joulukuu

Kirjaston näyttely: Vesa Tyni ja Jari Nieminen: Mielimaissa

To 1.12. klo 17 Mielimaissa näyttelyn avajaiset Laitilan kirjastossa.

Pe 2.12. klo 9.30 Satutuokio kirjastossa.

Pe 2.12. klo 12-14 Päivätanssit Urheilutalolla. Joka kerta live-esiintyjä, tauolla tarjoilua. Vapaa pääsy. Järjestäjä Laitilan kaupunki.

La 3.12. klo 10-14 Untamalan joulumarkkinat Ventolassa ja pihapiirissä. Järjestäjänä Unmalan Kylä ry.

Ma 5.12. klo 18 Sibeliuslukion JouluShow FinnLamex-hallilla, liput 12/8 e.

Ti 6.12. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet: klo 10 kirkko, jonka jälkeen seppeleiden lasku sankarihaudoilla, klo 12 itsenäisyysjuhla kaupungintalolla ja klo 17 soihtukulkue ja iltatilaisuus sankarihaudoilla.

Ti 6.12. klo 13-16 Laitilalaisia henkilökuvia sotavuosilta –näyttely avoinna Perinnetilassa Urheilutalolla, Patria-Kilta.

To 8.12. klo 17-20 Mielimaissa näyttelyn luento ja työpaja kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille, Laitilan kirjasto. Vapaa pääsy. 

To 8.12. klo 17.30 Novellikoukku. Lukijana Pirkko Varjo. Laitilan kirjasto.

Pe 9.12. klo 10 Pianistien konsertti Pähkinänsärkijä Laitila-salissa, suunnattu koululaisille. Vakka-Suomen musiikkiopisto.

Pe 9.12. klo 12-14 Päivätanssit Urheilutalolla. Joka kerta live-esiintyjä, tauolla tarjoilua. Vapaa pääsy. Järjestäjä Laitilan kaupunki.

 Pe 9.12. klo 17.30 Pianistien konsertti Pähkinänsärkijä Laitila-salissa. Vakka-Suomen musiikkiopisto.

 Pe 16.12. klo 6-10 Jouluinen aamupuurotilaisuus Poukan talolla, Vakka-Suomen kansalaisopisto.

 Pe 16.12. klo 17 Jousisoittajien joulukimara Laitila-salissa. Vakka-Suomen musiikkiopisto.

La 17.12. klo 11 Navetanvintin Joulumyyjäiset Untamalassa, Untamontie 72. Järjestäjänä Vanhalan Villalammas.

La 17.12. klo 10 Joulumyyjäiset Leinmäen kylätalolla.

La 24.12. klo 11 Laitilan Soittokunnan joulusoitto osuuspankin edessä.

La 31.12. klo 18-19.30 Uudenvuoden juhla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan piha-alueella. Ohjelmaa, tehtaanmyymälä avoinna ja upea ilotulitus. Järjestäjinä Laitilan kaupunki ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

 

Tapahtumakalenterin tiedot koskevat kaikille tarkoitettuja tilaisuuksia. Tulevista tapahtumista voi ilmoittaa kaupungintalon asiointipiste Avitukseen sähköpostilla asiointi.avitus@laitila.fi


Mielimaissa-projektin näyttelykiertue saapuu Laitilaan

30.11.2022

Mielimaissa - mitä muut eivät näe

Mielimaissa-projekti murtaa tabuja mielenterveysongelmista

Laitilasta kotoisin oleva Jari Nieminen  yhdessä Vesa Tynin kanssa kiertävät ympäri Suomea tärkeän mielenterveysongelmia käsittelevän näyttelyn kanssa. Mielimaissa-projekti kertoo mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja. Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän. 

Mielimaissa näyttely Laitilan kirjastossa 1.12.-30.12.2022 (Laitilan kulttuuritoimi ja kirjasto)

 • Näyttelyn avajaiset ja taiteilijatapaaminen to 1.12. klo 17
 • Luento & typajaja kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille, Vakka-opisto, vapaa pääsy.

Kuka tahansa voi hakea Mielimaissa-projektiin mukaan

Muotokuvien tekoprosessi alkaa siten, että projektin tekijät tapaavat ja haastattelevat heihin yhteyttä ottaneita ihmisiä. Heidän kokemuksensa ja kertomuksensa ovat teoksen lähtökohta ja ydin. Jokaisen muotokuvan rinnalla julkaistaan teksti, jossa kuvattava kertoo tarinansa. Tekstit taltioitujen keskustelujen pohjalta toimittaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo. 

"Toivomme että ihmiset löytävät näyttelyiden kautta vertaisuuden kokemuksia, ja että projekti auttaisi puhumaan mielenterveyden ongelmista", Nieminen ja Tyni kertovat. Näyttelyiden yhteydessä toteutetaan myös keskustelutilaisuuksia ja kuvakerronnan työapajoja. 


Perusopetuksessa toteutetaan välipalakokeilu helmi-huhtikuussa 2023

25.11.2022

Laitilan sivistysvaliokunta kokoontui torstaina 24.11.2022 ja päätti, että perusopetuksessa toteutetaan kokeilujakso välipalan tarjoamisessa ajalla 1.2.-30.4.2023. Välipalan tarjoaminen pyritään kohdentamaan ajallisesti niin, että pitkiksi koetut ateriavälit saataisi katkaistua. Sisällöltään välipala olisi kasvis-, vihannes-, hedelmä- ja marjapainotteinen. Välipala on maksullinen ja yhden välipalalipukkeen hinta on 0,8 euroa. Kokeilusta saatujen kokemusten, palautteiden ja käytön mukaan arvioidaan välipalatarjoilun jatkamista. Toive kokeilun toteuttamisesta on lähtöisin koulujen yhteisestä ruokatoimikunnasta, jossa on mukana oppilasedustus kaikista oppilaitoksista.

Liikunta- ja nuorisotoimien avustuksia myönnettiin

Avustusanomuksia oli saapunut sekä liikunta- että nuorisotoimille ja valiokunta käsitteli anomukset. Laitilan Jyske ry oli anonut kenttämäärärahaa suunnistusjaostonsa teettämien suunnistuskarttojen uusimiseen. Kartat ovat olleet yhdistyksen lisäksi käytössä muun muassa kouluilla ja varhaiskasvatuksessa. Uusimiseen myönnettiin 1984 euroa, joka on 80 % työn kokonaiskustannuksista. Liikuntatoimeen oli tullut myös kohdeavustus Laitilan seudun Reuma- ja Tulesyhdistykseltä. Siinä anottiin tukea yhdistyksen jäsenille suunnatun vesijumpan järjestämiseen. Myös tähän anomukseen myönnettiin 80 % kokonaiskustannuksista eli 2240 euroa.

Nuorisotoimen perusavustusta myönnettiin Laitilan Lumikit ry:lle 2800 euroa perustoiminnan tukemiseen ja nuorisotoimen kohdeavustusta Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys ry:lle 450 euroa EA1-kurssin järjestämiseen.

 

Kuva: unsplash.com

Lisätiedot: sivistystoimenjohtaja Susanne Laaksonen, puh. 040 7592108, susanne.laaksonen@laitila.fi


Laitilassa tapahtuu: +65v. Varttuneen väen joulujuhla 1.12.

25.11.2022

+65v. VARTTUNEEN VÄEN JOULUJUHLA

Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa torstaina 1.12.2022 klo 11.00.

 • Hartaushetki
 • Lauletaan yhdessä kauneimpia joululauluja
 • Tapahtuman jälkeen Laitilan maa- ja kotitalousnaiset tarjoavat puuroa ja kahvia Kirkkokodissa

Yhteistyössä: Laitilan seurakunta, Laitilan kaupunki ja Laitilan Vanhaintuki ry


Tekninen valiokunta päätti saatavien poistoista

24.11.2022

Tekninen valiokunta kokoontui keskiviikkona 23.11.2022 ja asialistallaan valiokunnalla oli tällä kertaa julkisuuslain nojalla salassa pidettäviksi merkittyjä asioita. Asiat koskivat vahingonkorvauksia ja kaupungin vesijohdosta irtisanoutumisilmoitusta. Myös vuoden 2022 saatavien poistoja käsiteltiin. Kaupungin hallintosäännön mukaisesti saamiset voidaan poistaa tileiltä, mikäli ulosottoviranomainen on todennut asiakkaan varattomaksi tai mikäli laskun perintätoimista aiheutuu laskua suuremmat kustannukset tai mikäli poistolle on oikeudelliset perusteet. Maksun lykkäyksen myöntämisestä tai poistamisesta päättää valiokunta omalta hallintoalaltaan. Tekninen valiokunta teki saatavien poistoja yhteensä yli 30 000 euron osalta. Saatavien poistoja on kukin valiokunta tehnyt syksyn aikana oman toimialansa osalta.Lisätiedot: tekninen johtaja Mika Raula, puh. 0500596127, mika.raula@laitila.fi


Kaukolankoti menestyi valtakunnallisessa kyselyssä

24.11.2022

Vanhuspalvelujen ensimmäisen kansallisen asiakaskyselyn tulokset on julkaistu.


Tiedot perustuvat THL:n kansalliseen Kerro palvelustasi -kyselyyn, joka toteutettiin 14.3.–15.6.2022. Tiedonkeruuseen osallistui yli 2 800 julkista ja yksityistä yksikköä ympäri Suomea. Vastauksia saatiin 42 000 vanhuspalvelujen käyttäjältä kotihoidossa ja hoivakodeissa. 

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL on koonnut yhteen parhaat asiakasarviot saaneet vanhuspalvelujen toimintayksiköt. 

Parhaat yksiköt on valittu seuraavilla kriteereillä:

 • Jokaiselta hyvinvointialueelta on valittu kolme kotihoidon ja tavallisen palveluasumisen sekä kolme ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä. Tulokset on julkistettu niiden yksiköiden osalta, jotka antoivat suostumuksensa nimensä julkaisuun.
 • Asumispalveluyksiköt ovat saaneet parhaat pisteet seuraavista väittämistä muodostetun summaindikaattorin perusteella:

 1. Saan tarpeeksi apua ja palvelua
 2. Hoitajat ovat ystävällisiä
 3. Minulla on turvallinen olo
 4. Toiveitani otetaan huomioon hoivassa ja palvelussa
 5. Olen tyytyväinen ruokaan

 • Mukana on vain kotihoidon ja tavallisen palveluasumisen yksiköitä, joista saatiin vähintään 20 asiakasvastausta, ja ympärivuorokautisen palveluasumisen yksi-köitä, joista saatiin vähintään 10 asiakasvastausta.


Jatkossa kysely on lakisääteinen ja se tehdään kahden vuoden välein.


Kaukolankoti sijoittui seitsemänneksi koko maan parhaissa asiakasarvioissa koskien ympärivuorokautista palveluasumista. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Kaukolankoti ylsi kolmen parhaan joukkoon.


Hienojen tulosten taustalla on sitoutunut henkilökunta, jolle ikäihmisten hyvinvointi on sydämen asia. Henkilökunta on myös koulutusmyönteistä: Uuden tiedon hankinta kehittää ammattitaitoa ja antaa valmiuksia haastavampienkin tilanteiden kohtaamiseen ja tyytyväisyyden lisääntymiseen näissäkin tilanteissa. Asiakaslähtöisyyden korostaminen on ollut olennainen osa Kaukolankodissa tehtävää työtä. Kiitos Kaukolankodin koko henkilökunnalle ja tukipalvelujen henkilökunnalle, jotka ovat yltäneet näihin erinomaisiin tuloksiin!


Tarkemmin voitte lukea THL:n kyselystä osoitteessa:


https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kerro-palvelustasi-kansallinen-vanhuspalvelujen-asiakastyytyvaisyyden-seuranta/keskeiset-tulokset

ja

https://thl.fi/documents/10531/8576032/Parhaimmat+asiakasarviot+saaneet+vanhuspalvelujen+yksik%C3%B6t.pdf/ca4b70cc-4ef0-886a-4361-d3181f43fe93?t=1669122925789


Johanna Ahokas, Sari Koski ja Jani Silvast


Sote-valiokunta kokoontui viimeisen kerran

23.11.2022

Laitilan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui tiistaina 22.11.2022 viimeiseen kokoukseensa. Vuoden vaihteen jälkeen valiokunnan toiminta sote-uudistuksen myötä lakkaa. Jos välttämättömiä asioita vielä vuoden lopussa tulee, valiokunta on tietysti valmiudessa päättämään toimivaltaansa kuuluvista asioita. Viimeisessä kokouksessa valiokunta hyväksyi toimialansa saatavien poistoja, joita oli vuosilta 2013-2022 yhteensä 214.998,67 euroa. Lisätiedot: sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas, puh. 050 336 5269, johanna.ahokas@laitila.fi


Laitilassa tapahtuu marras- ja joulukuussa

18.11.2022

Mainiommassa Laitilassa tapahtuu

Listalla on mukana niin kaupungin, kuin muidenkin toimijoiden järjestämiä tapahtumia.


Marraskuu

Kirjaston näyttely 2.-29.11.: Jälkiä elämän matkalta. Laitilan Kulttuuriseura Walo ry.

Pe 25.11. klo 12.00-14.00 Maksuttomat päivätanssit Urheilutalolla. Live-esiintyjä. Tauolla tarjolla juotavaa ja pientä purtavaa.

Pe 25.11. klo 18.30 Iltamusiikki Laitila-salissa kaupungintalolla, esiintymässä Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaita.

La 26.11. Laitilan joulun avaus. Joulupuuroa ja rusinasoppaa Poukan talolla klo 12-15, Joulutori klo 14 alkaen, ohjelmaa torilla klo 15 alkaen, ilotulitus klo 17. Laitilan ja Pyhärannan yrittäjät ja Laitilan kaupunki.

Ma 28.11. klo 18 Laitilan kirjastosali soi. Esiintyjinä Musiikkiopiston A-puhallinorkesteri, Laitilan kirjasto.

Joulukuu

Kirjaston näyttely: Vesa Tyni ja Jari Nieminen: Mielimaissa 

To 1.12. klo 11.00 +65v. Varttuneen väen joulujuhla Laitilan Pyhän Mikaelin kirkossa: hartaus, joululauluja ja puuroa ja kahvia kirkkokodissa

Pe 2.12. klo 9.30 Satutuokio kirjastossa.

Pe 2.12.  klo 12.00-14.00 Maksuttomat päivätanssit Urheilutalolla. Live-esiintyjä. Tauolla tarjolla juotavaa ja pientä purtavaa.

La 3.12. klo 10-14 Untamalan joulumarkkinat Ventolassa ja pihapiirissä. Järjestäjänä Unmalan Kylä ry. .

Ti 6.12. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet: klo 10 kirkko, jonka jälkeen seppeleiden lasku sankarihaudoilla, klo 12 itsenäisyysjuhla kaupungintalolla ja klo 17 soihtukulkue ja iltatilaisuus sankarihaudoilla.

Ti 6.12. klo 13-16 Laitilalaisia henkilökuvia sotavuosilta -näyttely avoinna Perinnetilassa Urheilutalolla, Patria-kilta.

To 8.12. klo 17.30 Novellikoukku. Lukijana Pirkko Varjo. Laitilan kirjasto.

Pe 9.12. klo 10 Pianistien konsertti Pähkinänsärkijä Laitila-salissa koululaisille, Vakka-Suomen musiikkiopisto.

Pe 9.12.  klo 12.00-14.00 Maksuttomat päivätanssit Urheilutalolla. Live-esiintyjä. Tauolla tarjolla juotavaa ja pientä purtavaa.

Pe 9.12. klo 17.30 Pianistien konsetti Pähkinänsärkijä laitila-salissa, Vakka-Suomen musiikkiopisto.

Pe 16.12. klo 17 Jousisoittajien joulukimara Laitila-salissa, Vakka-Suomen musiikkiopisto.

La 24.12. klo 11 Laitilan Soittokunnan joulusoitto Osuuspankin edessä. 

La 17.12. Joulumarkkinat Untamalan Arvelassa. Järjestäjänä Vanhalan Villalanmmas.

La 17.12. klo 10 Joulumarkkinat Leinmäen kylätalolla.

La 31.12. klo 18-20 Uudenvuoden juhla Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan piha-alueella. Ohjelmaa,  tehtaanmyymälä avoinna ja upea ilotulitus. Järjestäjänä Laitilan Kaupunki ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. 

 

Tapahtumakalenterin tiedot koskevat kaikille tarkoitettuja tilaisuuksia. Tulevista tapahtumista voi ilmoittaa kaupungintalon asiointipiste Avitukseen sähköpostilla asiointi.avitus@laitila.fi