Uusimmat uutiset

Laitilassa tapahtuu: tammikuun tapahtumakalenteri

20.1.2020


Kirjaston näyttely: Kai Aalto 4.-30.1.2020 (Kauppakatu 5).


19.-26.1. XII Kustaa Hiekka –kulttuuriviikko – teemana liike: Lisätiedot kulttuuriviikon omalla sivulla

  • Su 19.1. Kustaan kalaasit Poukan talolla klo 15. Järj. Laitilan Oppaat ry.  
  • Su 19.1. Avajaisjuhlakulkue lähtee klo 17.30 terveyskeskuksen Elämän lähde -veistokselta (Sairaalantie 8) ja kiertää muut valotaidekohteet: Lukutupa, Sinervonkulma, Tiihosen kahvila, paloaseman torni ja kaupungintalo. Tulisirkusryhmä Flamman esitys kaupungintalon pihalla (Keskuskatu 30) klo 18. Musiikkiopiston opettajat estradilla kaupungintalon Laitila-salissa klo 18.30. 
  • Ke 22.1. Satu meni saunaan –tapahtuma uimahallissa (Urheilutie 11) klo 17 – 20. 
  • To 23.1. Pianosirkus Finnlamex-hallissa  (Tuunantie 2) klo 18, ohjaus Jeannette Rönkkö. Liput ennak- koon lippu.fi. Järjestäjät Vakka-Suomen musiikkiopisto ja Turun ammattikorkea koulu/Taideakatemia.  
  • Pe 24.1. klo 9.30 Ranttali – yhden miehen sirkusesitys kirjaston satutilassa.
  • Pe 24.1. Pianosirkus Finnlamex-hallissa klo 18, ohjaus Jeannette Rönkkö. Liput ennakkoon lippu.fi. Järjestäjät Vakka-Suomen musiikkiopisto ja Turun ammattikorkeakoulu/Taideakatemia.  
  • La 25.1. Tammikarnevaali Finnalamex-hallissa klo 13.30 – 17.
  • Su 26.1. Waltteri Torikka & Viihdeorkesteri Finnlamex-hallissa klo 15. Liput ennakkoon lippu.fi. 

Ke 22.1. klo 17.00 Asiakasraati-info kirjastolla. Haluatko vaikuttaa kirjaston palveluihin? Etsimme jäseniä asiakasraatiin!

Pe 24.1. klo 9.30 Satutuokio kirjaston satutilassa

Pe 31.1. klo 18 Oopperaa Kinossa: Attila (säv. Giuseppe Verdi). Milanon La Scalan tallenne.

Pe 31.1. klo 18.30 Iltamusiikki Kustaa Hiekan lukutuvalla (Keskuskatu 8A), järj. Vakka-Suomen musiikkiopisto


Laitilassa tapahtuu: vauvatreffit ti 11.2.

20.1.2020


VAUVA 2019 

Laitilan kaupunki kutsuu kaikki vuoden 2019 vauvaperheet 11.2.2020 klo 17.30–19 Apilaniityn päiväkotiin (os. Poukantie 3) tapaamaan muita saman vuoden vauvaperheitä ja saamaan infoa Laitilan lapsiperheiden  palveluista. Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17. 

Ota mukaan alusta (peitto tai pyyhe), jonka päällä vauva voi köllötellä. 

Isoimmille lapsille on järjestetty lapsiparkki. 

Mukana tilaisuudessa mm: 

- Laitilan kaupungin yksiköt 

- Kolmannen sektorin toimijoita 

- Yrityksiä 

 

Osallistujille on luvassa arvontaa sekä pieni lahja. 

 

Olette sydämellisesti tervetulleita! 

Kaupunginjohtaja 

Johanna Luukkonen


Aurinkosähkön yhteishankintaan etsitään osallistujia

20.1.2020

Aika

04.02.2020 klo 18.00-20.00.

Paikka

Laitilan kaupungintalo, Keskuskatu 30, kokoushuone 232, 2. krs.


Ohjelmassa

Aurinkosähkön yhteishankintaan etsitään osallistujia helmikuun loppuun mennessä

Laitilan pientaloasukkaiden aurinkosähkön yhteishankinta jatkuu vuodenvaihteen tauon jälkeen. Tavoitteena on saada vähintään kymmenen osallistujaa helmikuun 2020 loppuun mennessä.

Infotilaisuudessa kerrotaan, mistä yhteishankinnassa on kyse. Lisäksi käydään läpi aurinkosähkön hankinnan perusteet, kuten mitoitus, tuotanto, käyttömahdollisuudet ja asennus ja lupa-asiat sekä yhteishankintaan liittyvät yksityiskohdat.

Yhteishankinnan osallistujien kokoamisen ja Avaimet käteen -toimitusten kilpailutuksen suorittaa Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia. Laitilan kaupunki osallistuu hankkeeseen tiedonvälittäjänä. Yhteishankinta on osa kaupungin HINKU-toimintaa ja kuntalaisten aktivoimista uusiutuvan energian käyttöön.

Miten osallistun?

Ilmoittautuminen mukaan yhteishankintaan tapahtuu täyttämällä sähköinen osallistumislomake.

Lomakkeita saa myös paperisena ympäristöpäällikkö Tuija Kailasteelta.

Aurinkosähköjärjestelmien kilpailutus tehdään maaliskuun alussa, mikäli koossa on vähintään kymmenen osallistujaa. Asennukset toteutetaan kesällä 2020.

Jos haluat mukaan aurinkosähkön tuottajien joukkoon, tule infotilaisuuteen 4.2.2020 klo 18.00-20.00.

Lisätiedot

Liisa Harjula

energia-asiantuntija
liisa.harjula@valonia.fi
040 182 0412

Tuija Kailaste

ympäristöpäällikkö
Laitilan kaupunki
tuija.kailaste@laitila.fi


Retki Fazerille, Rush-trampoliinipuistoon sekä Jumboon

20.1.2020

Nuorisotoimen hiihtisretki Fazerille, Jumboon ja RUSH-tramppapuistoon!


Nuorisotoimi järjestää hiihtolomaretken Helsingin suuntaan pe 21.2.2020. Retkellä pääsemme tutustumaan Fazerin vierailukeskukseen ja tuotteiden valmistukseen sekä tietysti  maistelemaan Fazerin herkullisia tuotteita. Fazerilta siirrymme Kauppakeskus Jumboon, jossa jokaisella on aikaa syödä ja käydä lempiputiikeissa. Jumbon jälkeen pääsemme purkamaan energiaa RUSH-tramppapuistoon kahden tunnin ajaksi! Retki on avoin kaikille. Alakoululaisella (6.lk tai nuorempi) tulee olla huoltajana mukana vähintään täysi-ikäinen henkilö. 
Retken hinnat:


30 € sis. pääsymaksut RUSH & Fazer ja bussimatka
20€ sis. pääsymaksu Fazer ja bussimatka. Jos et osta RUSH-lippua, voit viettää aikaa trampoliinipuiston kahviossa.
Retki laskutetaan ilmoittautumisessa annettujen tietojen perusteella viimeistään viikon kuluttua retkestä.

HUOM. Rush Sukat = 3€ /pari (sis. alv. 24%, pakolliset, jos ei jo ole, toisen puiston sukat voi vaihtaa veloituksetta). Sukat hankkii jokainen paikanpäältä itse.

Retken aikataulu:

Matkalle lähtö  pe 21.2.2020 (hiihtoloma) keskuskatu 30, kaupungintalon edusta klo 7.30
Reitti:
Fazer vierailukeskus, opastettu kierros 10.30-11.30
Tämän jälkeen siirtyminen ostoskeskus Jumboon jossa aikaa 14.00 asti.
Jumbosta siirtyminen Rush-trampoliinipuistoon jossa aikaa kaksi tuntia. Rush-päättyy noin 16.30, jonka jälkeen lähtö takaisin Laitilaan.
Laitilassa takaisin noin 19.30.

Ilmoittautumislomake: http://bit.ly/hiihtis2020
Lisätiedot:
Noora Mantere, nuoriso-ohjaaja p. 040 717 7817 / noora.mantere@laitila.fi

Sivistysvaliokunnan kokous 16.1.2020

17.1.2020

 Kuva: Syksyn 2019 Kullervon kirot –musiikkinäytelmä Laitilan Louhenlinnassa. Kalevalaiset näytelmät saivat 6.12.2019 Länsi-Suomi -lehden Friski Myättäst -kulttuuripalkinnon.


KALEVALA-SARJAN JATKUMISTA TUETAAN LAITILASSA

Kulttuuri- ja harrastuskenttää tuetaan vahvasti

Laitilan sivistysvaliokunta kokoontui vuoden ensimmäistä kertaa torstaina 16.1. Kulttuuritoimen budjetissa oleva 20 000 euron toiminnan tuki sai kokouksessa kohteensa. Vuodesta 1936 toiminnassa olleelle paikalliselle elokuvateatteri Laitilan Kinolle osoitettiin 6000 euroa. Jazzkukko-festivaali järjestetään jo kuudennen kerran heinäkuussa ja korkeatasoisia artisteja Laitilaan tuovan tapahtuman järjestäjä Jazzkukko ry sai 10 000 euron tuen. Lisäksi 4000 euroa osoitettiin Laitilan Kulttuurin Tuki ry:lle, joka tuottaa yhdessä Tietosuus Osuuskunnan kanssa Talvikki-lyhytelokuvan. Talvikki asettuu Laitilassa tuotettujen kalevalaisten näytelmien ja lyhytelokuvan jatkoksi, joista viimeisimpänä nähtiin Kullervon kirot -musiikkinäytelmä. Lyhytelokuva valmistuu syksyllä ja ensi-ilta on määrä järjestää Laitilan Kinossa.

Määrärahoja paikallisten yhdistysten tukemiseksi osoitettiin vielä lisää kulttuuritoimen budjetista suunnattujen tukien lisäksi. Kaksi paikallista yhdistystä Taitokeskus Laitila ja Laitila-Pyhäranta 4H-yhdistys olivat lähestyneet sivistysvaliokuntaa ja kertoneet huolestaan toimitilojensa suhteen. Vuoden lopulla myyntiin laitettu kaupungin omistama Anttilan talo, jossa yhdistykset ovat saaneet toimia, laitettiin myyntiin. Sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitisen esityksen mukaisesti yhdistyksille osoitetaan 6000 euron toiminnan tuki tilakuluihin osoitettuna.

 

Liikunnan saralla palkitsemista ja tulevaisuuteen satsaamista

Sivistysvaliokunta valitsi palkittavat henkilöt ja tahot vuoden 2019 aikana menestyneiden urheilijoiden, joukkueiden, valmentajien ja tulokkaiden joukosta. Kaikille avoin palkitsemistilaisuus järjestetään lauantaina 1.2.2020 klo 14-16 Laitilan urheilutalossa (Urheilutie 9). Liikuntasihteeri Elina Rautasen valmistelemana käsiteltiin myös asiaa liikuntatoimen avustusten hausta ja jakoperusteista. Perus- ja kohdeavustuksia sekä kenttämäärärahoja on yhteensä jaossa 32 000 euroa sekä sponsorisopimuksiin on varattu 3000 euroa. Perusavustus- ja kenttämääräraha ovat haettavana 1.-30.4. Kohdeavustukset ovat haettavina 1.-30.3. ja 1.-31.11. välisinä aikoina. Sponsorirahaa voi anoa erillisellä vapaamuotoisella hakemuksella helmikuun loppuun mennessä elina.rautanen@laitila.fi.

 

Pähkinäpensaan päiväkoti kalustetaan pedagogisesti

Lisäksi sivistysvaliokunta hyväksyi Tuunan alueelle rakenteilla olevan Pähkinäpensaan päiväkodin kalustussuunnitelman ja puitesopimustoimittaja Lekolarilta tulleen kalustetarjouksen. Kuten Meijerin alueelle vuonna 2018 valmistuneessa Apilaniityn päiväkodissa, myös Pähkinäpensaan päiväkodissa kalustesuunnitelma pohjautuu kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman ajatusten ympärille. Kalustesuunnittelussa on siis haluttu tukea lasten luontaista uteliaisuutta ja oppimisen halua sekä ohjata lasta leikkiin, fyysiseen aktiivisuuteen, tutkimiseen sekä taiteelliseen ilmaisuun ja kokemiseen. Esimerkkinä tästä ovat suunnitelmaan sisällytetyt kiipeilyseinämoduuli, puunmuotoiset peilit ja omena- ja appelsiinipuun muotoiset sisustus- ja istuinelementit. Kevään aikana valmistuvan päiväkodin rakennustyön vaiheita voi seurata NCC:n nettisivuilla.

 

 

 Lisätietoja: sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen, puh. 050 518 0588, heli.kiertokari@laitila.fi

Pähkinäpensaan päiväkodin rakentamisen viikkotiedotteet (NCC):                           https://www.ncc.fi/tyomaat/tuunan-paivakoti-laitila/tuunan-paivakoti-laitila/


Esi- ja perusopetukseen ilmoittautuminen Laitilassa

17.1.2020Esiopetukseen ilmoittaudutaan 1.-14.2.2020 sähköisesti Wilma-sovelluksen kautta.

Vuonna 2014 syntyneiden lasten koteihin on lähetetty ohjeet Wilmaan kirjautumista varten.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi päivähoitoa, täytetään sitä varten erillinen hakemus www.laitila.fi àVarhaiskasvatus à Päivähoitopaikan hakeminen ja irtisanominen tai https://laitila.daisynet.fi/eDaisy

Perusopetukseen ilmoittaudutaan 1.-14.2.2020 sähköisesti Wilma-sovelluksen kautta. Vuonna 2013 syntyneiden lasten huoltajat saavat asiasta Wilma-viestin, mikäli heillä on jo olemassa tunnukset Wilmaan. Mikäli tunnuksia ei ole, lähetetään ohjeet Wilmaan kirjautumista varten.

Ensimmäiselle luokalle ilmoitetaan v. 2013 syntyneet tai aiemmin lykkäystä saaneet lapset. Myös koulun alkuun mennessä kuntaan muuttavat lapset tulee ilmoittaa kouluun. Lähikoulu on esitäytetty ilmoittautumislomakkeeseen. Mikäli lapselle halutaan hakea koulupaikkaa muusta koulusta, tulee täyttää lomakkeen ao. kohta perusteluineen.

Koululaisten aamu- / iltapäivätoimintaan ilmoittaudutaan 1.-14.2.2020 sähköisesti eDaisy-sovelluksen kautta. Palvelu löytyy osoitteesta https://laitila.daisynet.fi/eDaisy

Wilma-sovellukseen liittyvissä ongelmissa, ota yhteyttä sivistystoimistoon palvelusihteeri Sari Salmila puh. 050 5180 602 tai sari.salmila@laitila.fi.

Tutustumistilaisuus esikoululaisille ja koulutulokkaille järjestetään perjantaina 8.5.2020. Koulut lähettävät tarkemman kutsun myöhemmin. Koulutyö alkaa keskiviikkona 12.8.2020.

 

Laitilassa 16.1.2020

Sivistysvaliokunta 


Kaupunginhallituksen kokous 13.1.2020

14.1.2020


HEINIKKALAN NAVETAN TULEVAISUUTTA KÄSITELTIIN LAITILAN KAUPUNGINHALLITUKSESSA

Laitilan kaupunginhallitus kokoontui vuoden ensimmäistä kertaa maanantai-iltana. Kaupungin omistaman vanhan kivinavetan, nk. Heinikkalan navetan, tulevaisuuden suunta sai ensiaskeleen hallituksen hyväksyttyä siitä tullut kunnostusta ja ostoa koskevan sopimusehdotuksen. 

Ostajien tarjouksessa kauppahinnaksi määriteltiin 6001 euroa ja sopimukseen sisältyi ehto, että kaupungin on sijoitettava kulttuurihistoriallisesti merkittävän navetan kunnostukseen 55 000 euroa. Kunnostuskustannusten saavuttaessa tämän rajan, tehtäisi kohteesta varsinaiset kauppakirjat. 

Ostajat ovat tahollaan sitoutuneet kunnostamaan rakennuksen, joka on vuosien saatossa päässyt huonoon kuntoon. Hallituksen näytettyä ehdotukselle vihreää valoa, etenee asia vielä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä oli myös Laesaaren asemakaava. Alkuvuodesta 2019 asemakaavamuutoksen aloitusvaiheessa kävi ilmi, että Niittymäki-nimisen kiinteistön osalta oli Museovirastolle ilmoitettu alueelta löytyneistä luista ja kiviröykkiöistä. 

Kohde sai muinaismuistolain nojalla rauhoitetun alueen statuksen. Heinäkuussa kaupunki tilasi kohteen inventointityön, jonka raportissa todettiin, ettei alueella ole esihistoriallisia löytöjä tai merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. 

Kaavaryhmän esityksen mukaisesti kaupunginhallitus päättikin nyt asettaa asemakaavan muutoksen ja laajennuksen nähtäville ja jatkaa viime vuonna odottamaan jääneen Niittymäen kiinteistöä koskevaa ostoprosessia.

Hyvien uutisten jatkoksi kaupunginhallituksessa esitetty siivouksen työtuntien lisääminen meni läpi ja lisäykset taloudelliset vaikutukset on myös vuoden talousarviossa osattu ennakoida.

 


Lisätietoja: tekninen johtaja Mika Raula, puh. 050 0596127, mika.raula@laitila.fi


Laitilassa tapahtuu: Asiakasraati-info ke 22.1. klo 17

13.1.2020


Haluatko vaikuttaa kirjaston palveluihin?


Etsimme jäseniä asiakasraatiin. Tervetuloa infotilaisuuteen Laitilan kirjastoon (Kauppakatu 5) keskiviikkona 22.1.2020 klo 17 kuuleemaan aiheesta lisää!


Lisätietoja puh. 040 662 6893 /Sari


Laitilan kaupungin blogi käynnistyy!

6.1.2020


Laitilan kaupunki aloittaa blogikirjoitusten julkaisun ja ensimmäinen blogikirjoitus julkaistaan tänään loppiaisena 6.1.2020. 

Kaupungin blogiin julkaistaan uusi kirjoitus joka viikko vuoden 2020 aikana (pois lukien loma- ja sulkuaikojen ajankohtia). Blogissa julkaistaan kaupungin viranhaltijoiden ja työntekijöiden kirjoituksia. Teemana kirjoituksissa on avata sitä, mitä omalla työpöydällä on, mitä työarkeen kuuluu, minkälaisten asioiden ja teemojen keskellä kirjoittaja vallitsevalla hetkellä on. Toisaalta kirjoittaja voi tuoda esiin myös jonkin ajankohtaisen asian, josta haluaa käyttää puheenvuoron - tai tässä yhteydessä kirjoitusvuoron! 

Kaupungin blogin aloittaa kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen ja hänen kirjoituksensa on luettavissa TÄLLÄ SIVULLA (kotisivun valikosta Laitila-info > Laitilan kaupungin blogi). Tervetuloa blogin ääreen!


Kaupunki selvittää yhdistysten tilatarpeita

2.1.2020


Laitilassa toimii kymmeniä aatteellisia yhdistyksiä ja muita toimintaryhmiä, jotka tekevät työtä paitsi harrastuksen vuoksi, myös kaupungin asukkaiden hyväksi. Muutamat yhdistykset tarvitsevat toiminnassaan tiloja, joissa voi myös säilyttää tarpeellista välineistöä.

Jotkut yhdistykset toimivat omissa tiloissaan, jotkut taas esimerkiksi kaupungin kiinteistöissä. Kaupungin sivistystoimi on lisäämässä ja tehostamassa yhdistysten kansa tehtävää yhteistyötä. Koska kaupunki on myös luopumassa muutamista rakennuksista, joissa on kaupungin ulkopuolisia toimijoita, on nähty tarpeelliseksi kartoittaa yhdistystoiminnassa käytettäviä tiloja ja tulevaisuuden tarpeita.

 Yhdistyksiä pyydetään vastaamaan tilatarpeita koskevaan kyselyyn tässä osoitteessa viimeistään maanantaina 27.1.2020: https://bit.ly/2SNdJgO

Lisätietoja antavat liikuntasihteeri Elina Rautanen p. 050 5180 589 ja kulttuurisihteeri Jukka Vehmas p. 050 5930 470.