Uusimmat uutiset

KORONAVIRUKSEEN LIITTYVÄ KAUPUNGIN TIEDOTUS

27.3.2020

VIIMEINEN PÄIVITYS: 27.3.2020 klo 9:35 (tulostettava tiedote lisätty)

KORONAVIRUSTILANNE

-------------------------------------------------------------------------

UUSIMMAT TIEDOTTEET

Koronavirustilanteen kehittymistä seurataan päivittäin. Kaupungin ylin johto kokoontuu päivittäin arvioimaan tarvittavia toimenpiteitä. 

TIEDOTE 25.3.2020 

Sosiaali- ja terveyspalvelut 

•  Perhekeskuksen perhevalmentaja, perhetyöntekijät ja perheneuvolan työntekijät toimivat Laitilan kaupungin lapsiperheiden tukena ja miettivät yhdessä perheiden kanssa ratkaisuja akuutteihin tilanteisiin poikkeusolosuhteiden aikana. Kysymyksiä, joita heidän kanssaan voi yhdessä ratkoa, ovat esimerkiksi seuraavat: Voinko viedä lapseni päivähoitoon tai kouluun? Miten muuttunut arki saadaan sujumaan lapsen kanssa? Miten lapsen kanssa voi puhua koronaepidemian aiheuttamista tunteista?  

 • Psykiatrinen sairaanhoitaja Merja Lemmetti, puh. 040-5211182 (ma-to 8-16, pe 8-15) 
 • Psykologi, Hanna Ala-Nissi puh. 040-1209068 (ti-to 8-16) 
 • Perhevalmentaja Hanna Aalto 050-520 6475 
 • Perhetyöntekijä, sairaanhoitaja Karoline Haanpää 040 663 0143 
 • Perhetyöntekijä Riina Iso-Pärnä 040-549 0084 

Laitilan kaupunki toivoo, että kaupunkilaiset ovat omassa kaupungissa, kun tekevät etätöitä, eivätkä siirry etätöihin muissa kunnissa sijaitseviin vapaa-ajanasuntoihin/kesämökeille. 

TIEDOTE HUOLTAJILLE 24.3.2020

Hyvät huoltajat,

Poikkeustilanne asettaa meidät kaikki uuteen tilanteeseen. On mietittävä tarkasti, miten toimia, jotta välttyisimme lähikontakteilta ja pysyisimme terveinä. Ennen kaikkea on suojattava ikäihmisiä ja muita koronaviruksen näkökulmasta riskiryhmään kuuluvia tartunnalta, joka voi olla heille hengenvaarallinen.

Pääministeri Sanna Marin ohjeisti 19.3.2020 että lasten ja nuorten ei pidä hakeutua porukoihin, ei pidä mennä joukolla pelaamaan palloa eikä mihinkään muuhunkaan paikkaan viettämään aikaa. Ohjeistusta on syytä noudattaa ja vaihtoehtoisia yhteydenpitotapoja on pohdittava.

Laitilan kaupungin sivistystoimi tukee valtioneuvoston päätöksiä ja vetoaa nyt huoltajiin sekä lapsiin ja nuoriin: Kaikenlaista kokoontumista kaikkialla on syytä välttää niin liikuntapaikoilla, kadunkulmilla kuin kodeissakin kaverien kesken. Meillä kaikilla on yhteinen vastuu koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Ymmärrämme, että ystävät ovat tärkeitä ja kotona vietetyn ajan lisäksi moni kaipaa ystäviä ympärille. Kannustamme nyt pohtimaan vaihtoehtoisia yhteydenpitotapoja digitaalisin mahdollisuuksin. 

TIEDOTE ESIKOULULAISTEN, PERUSOPETUKSEN 1.-3. –LUOKKALAISTEN JA ERITYISEN TUEN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE 20.3.2020 KLO 16.30

Valtioneuvoston 20.3.2020 iltapäivällä tekemän muutospäätöksen mukaisesti kaikille halukkaille 1.–3.-luokan oppilaille tarjotaan jälleen lähiopetusta maanantaista lähtien. Hallitus on poistanut ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.
Hallituksen uuden linjauksen mukaan kouluun ei edelleenkään ole pakko mennä. Etäopetus on edelleen opetus- ja kulttuuriministeriön vahva suositus pienimmillekin koululaisille, jos etäopetus vain on perheille mahdollista.
Opetus- ja kulttuuriministeriö perustelee luopumista rajoituksesta sillä, että kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja kunnissa.
Edelleen peruskoulun neljäsluokkalaisten ja sitä ylemmillä luokilla olevien oppilaiden opetus järjestetään etäopetuksena. Rajoituksen tarkoitus on hidastaa koronavirusepidemian leviämistä.
Lähiopetusta järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneille lapsille ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille. Lähiopetusta järjestetään myös esiopetuksen oppilaille.
Koulukäytäntöjen muutos tulee voimaan maanantaina 23. maaliskuuta.

Kaikki perusopetus järjestetään ainakin toistaiseksi Kappelimäen koulussa ja esiopetus Apilaniityn päiväkodissa. Ruokailun ja koulukyyditysten järjestämiseksi pyydetään
• alakoulun 1.-3. luokan ja erityisen tuen oppilaiden huoltajia ilmoittamaan Wilmassa olevan tapahtumailmoituslomakkeen kautta oppilaat, jotka aloittavat lähiopetuksessa maanantaina.
• Esikoululaiset ilmoittautuvat Wilman tapahtumailmoituslomakkeen tai Daysyn kautta.
• Yläkoulun erityisen tuen oppilaat ilmoitetaan rehtori Kankaanpäälle Wilma-viestillä.
• Ilmoitus on maanantain osalta on tehtävä lauantaina 21.3.2020 klo 15 mennessä!
• Ilmoittautumislomakkeella tulee ilmoittaa, mikäli oppilas on koulukuljetusedun piirissä ja tarvitsee kyyditystä maanantaiaamuna.
Koska muutoksesta tiedotettiin perjantaina iltapäivällä, kouluruokailun ja kyyditysten järjestäminen maanantaina on haastavaa. Huoltajille ilmoitetaan viikonlopun aikana, mikäli koulukyyditysten järjestäminen ei maanantaiaamuksi onnistu.

Valtioneuvoston päätökset ja linjausten muutokset tulevat yllätyksenä meille kaikille ja reagointiaikaa on kovin vähän. Kiitos teille, että ymmärrätte, että valmiustilan vuoksi muutokset tulevat meille kaikille määräyksinä, joiden tarkoitus on huolehtia kansalaisten terveydestä ja toisaalta yhteiskunnan toimintakyvystä.

 ----------------------------------------------------------------------

TERVEYSPALVELUT

Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivomme, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä puhelimitse, vaan katsovat ohjeita Omaolo-sivustolta https://www.omaolo.fi/sairaanhoitopiirin verkkosivuilta http://www.vsshp.fi/fi/Sivut/Koronavirusepidemia-2020.aspx tai THL:n sivuilta www.thl.fi . Yleistä tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta puh. 0295 535 535.

Jos sinulla on vaikeat oireet, joiden kanssa et pärjää, voit olla yhteydessä:

 • Virka-aikaan omalle terveysasemallesi puh. 02 85018301 tai työterveyshuoltoosi
 • Turun alueen yhteispäivystykseen puh. 02 313 8800

Huomioithan terveyspalvelujen osalta:

 • Et voi tulla yksilövastaanotoille kipeänä. Mikäli sinulla on vähäänkään flunssan oireita, peruutathan vastaanottoaikasi. Tämä koskee KAIKKIA yksilövastaanottoja; lääkärikäynnit, hoitajien vastaanotot, fysioterapia, toimintaterapia, hammashuolto, mielenterveyspalvelut, neuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, sekä sosiaalipuolen vastaanotot.
 • Yli 70-vuotiaiden kiireettömät vastaanotot, mm. lääkärinvastaanotot, jalkahoidot ja fysioterapiat peruutetaan toistaiseksi.
 • Fysioterapian ryhmät on peruttu ja fysioterapian kuntosali on suljettu.
 • Terveyskeskuksen apuvälinelainaamo on auki normaalisti klo 8.30 – 10.00. 

Terveyskylän koronabotti auttaa arvioimaan koronavirustartunnan todennäköisyyttä

Koronabotti linkki 23.3.2020

Koronabotti on kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi HUS Psykiatrian asiantuntijat ovat valmistaneet henkisen tuen ohjelman koronavirustilanteen aiheuttamien huolien ja ahdistuksen käsittelemiseksi.


SUUN TERVEYDENHUOLTO

Toistaiseksi ei voi varata aikaa kiireettömään hoitoon. Suun terveydenhuolto hoitaa ainoastaan kiireellisessä hoidon tarpeessa ylähengitystieoireisia potilaita. 

 Kiireettömät hoitoajat perutaan, jos:

·       sinulla on hengitystieinfektion oireita (yskää, nuhaa ja /tai kuumetta. Koskee myös lieviä oireita) 

·       olet ollut 14 vrk edeltävästi ulkomaanmatkalla lähipiirissä on todettu koronavirusta, jonka kanssa olet ollut kontaktissa

Mikäli sinulla on jo hoitoaika, ota yhteyttä hammashoitolan ajanvaraukseen p. 02 -8501 8304, JOS  

 • olet yli 70-vuotias
 • sinulla on jokin pitkäaikaissairaus
 • kuulut riskiryhmään 

Kaikkien hammashuollon asiakkaiden on syytä varautua aikojen peruuntumiseen tai muutoksiin jopa saman päivän aikana. 

MUUT SOTE-PALVELUT

KAUPUNGIN MUUT PALVELUT Kaupungin vaihteen puh. 02 85 011

 • SULJETTUNA 13.4.2020 asti: kaupungintalo, kaupunginkirjasto, nuokkari, kaikki kaupungin ylläpitämät liikuntapaikat, mukaan lukien uimahalli, Jääkukko kuntosaleineen sekä rantasaunat.
 • Asiointipiste Avitus: asiointi.avitus@laitila.fi / puh. 040 5414132
 • Kaupungin työntekijät ovat pääsääntöisesti tavoitettavissa puhelimitse tai sähköpostitse etunimi.sukunimi(at)laitila.fi. Puhelinluettelo on osoitteessa https://laitila.yhteystiedot.fi/
 • Sivistystoimen tiedotteet on luettavissa Laitilan kaupungin sivistystoimen Facebook-sivuilla.
 • Rakennus- ja ympäristönsuojelun asiat poikkeustilan aikana: oma sivunsa

OPETUS JA VARHAISKASVATUS

Huoltajille on erikseen lähetetty tiedote. Se on luettavissa tässä (Tiedote huoltajille 17.3.2020), 19.3.2020 lähetetty tiedote: Koronatiedote huoltajille 19.3.2020

 • Perusopetus ja muut sivistystoimen palvelut: Heli Kiertokari-Laitinen puh. 050 5180 588
 • Varhaiskasvatus: Taija Jalonen puh. 044 585 6806

TE-PALVELUT

Henkilöasiakkaitten valtakunnallinen puhelinpalvelu ma-pe klo 9-16.15: suomi puh. 0295 025500 / ruotsi puh. 0295 025510 / englanti puh. 0295 020713. Varsinais-Suomen TE-toimiston työnantaja- ja yrityspalvelut: puh. 0295 044502

KELA

Koronaviruksen takia suosittelemme asiointia verkossa tai puhelimitse. Ohjeet ja ajankohtaiset tiedot: www.kela.fi.

YRITTÄJILLE TIEDOKSI 

Koronainfo elinvoiman sivuilla

Alueen yritysten toiminta halutaan turvata mahdollisimman pitkälle kuitenkin niin, ettei yrittäjien eikä yritysten asiakkaiden terveys vaarannu eikä koronaepidemian leviämistä tarpeettomasti edistetä. Yrittäjät voivat omalta osaltaan ehkäistä epidemian leviämistä ja suojella henkilökuntaansa tartunnalta huolehtimalla erityisesti käsihygieniasta sekä välttämällä mahdollisuuksien mukaan lähikontakteja asiakkaiden ja muun henkilökunnan kanssa. Pintojen puhdistusta on syytä tehostaa ja mahdollisten kertakäyttöisten välineiden käyttöä lisätä. Korona-infektio leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Alueen yrityksiä pyydetään perehtymään Ruokaviraston ja Työterveyslaitoksen laatimiin ohjeisiin:

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirusohjeistus

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta--elintarvikealan-yrityksille/


Apua, tukea ja tekemistä

27.3.2020


YKSIN EI TARVITSE POHTIA JA MIETTIÄ! APUA, TUKEA JA TEKEMISTÄ ON TARJOLLA!

ALLA ON LISTATTU TAHOJA, JOIHIN VOI OTTAA YHTEYTTÄ PERHEIDEN TAI LASTEN JA NUORTEN ASIOISSA SEKÄ IDEOITA TEKEMISEEN NUORILLE:

 

Apua ja tukea lapsiperheille:

Perhekeskuksen perhevalmentaja, perhetyöntekijät ja perheneuvolan työntekijät toimivat Laitilan kaupungin lapsiperheiden tukena ja miettii yhdessä perheiden kanssa ratkaisuja akuutteihin tilanteisiin poikkeusolosuhteiden aikana. Kysymyksiä, joita heidän kanssaan voi yhdessä ratkoa, ovat esimerkiksi seuraavat: voinko viedä lapseni päivähoitoon tai kouluun, miten muuttunut arki saadaan sujumaan lapsen kanssa, entä miten lapsen kanssa voi puhua koronaepidemian aiheuttamista tunteista?

·        Psykiatrinen sairaanhoitaja Merja Lemmetti, puh. 040-5211182 (ma-to 8-16, pe 8-15)

·        Psykologi, Hanna Ala-Nissi puh. 040-1209068 (ti-to 8-16)

·        Perhevalmentaja Hanna Aalto 050-520 6475

·        Perhetyöntekijä, sairaanhoitaja Karoline Haanpää 040 663 0143

·        Perhetyöntekijä Riina Iso-Pärnä 040-549 0084

 

Opiskeluhuollon kuraattorien, psykologin ja tsempparin palvelut ovat käytettävissä myös etäopiskelun aikana. Palveluita tarjotaan pääsääntöisesti etäpalveluna puhelimen, Wilman tai esimerkiksi WhatsApp-pikaviestisovelluksen kautta.  On mahdollista sopia myös videoneuvottelu- tai vastaanottoaika kanssamme.  

Kuraattorit, psykologi ja tsemppari päivystävät vuorotellen Kappelimäen koulun tiloissa. Vastaanotosta ja sen toteutustavasta sovitaan erikseen kyseisen työntekijän kanssa. Ota ensisijaisesti yhteyttä lapsesi koulun omaan työntekijään, tarvittaessa hän voi ottaa yhteyttä toisen koulun työntekijään.  

On tärkeää, että vanhemmat ovat tukena, pitävät yllä hyvää tunnelmaa ja toivoa. Lapsia auttaa, että vanhemmat pysyvät rauhallisena ja antavat tilaa lapsen huolille. Omatkin tunteet voivat kuitenkin kuohua. Väestöliiton sivuilta löytyy hyviä ajatuksia siitä, miten jaksaisi kannatella lasten tunteita samalla kun omat tunteet kuohuvat.  Kannattaa käydä lukemassa: https://vaestoliitonblogi.com/2020/03/16/vanhemman-korona-tunteet/ 

Yhteystiedot: 

 • Psykologi Susanna Andersson, puh. 044-5958550. Varppeen, Suontaan ja Itäkulman koulut sekä Laitilan lukio.  
 • Kuraattori Tiina Welling, puh. 050-5180603. Varppeen, Suontaan ja Itäkulman koulut sekä Laitilan lukio. 
 • Kuraattori Tiina Laaksonen, puh. 040-1920648. Kappelimäen, Untamalan, Soukaisten ja Kodjalan koulut sekä esikoululaiset. 
 • Tsemppari Salla-Elina Vuori, puh. 040-6227341. Peruskoulut ja varhaiskasvatus. 

 

Kouluterveydenhuolto:

Terveystarkastuksia ja muita sovittuja käyntejä jatketaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa toistaiseksi. Vastaanotolle ei saa kuitenkaan tulla, mikäli hengitystieinfektion oireita.

Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat tavoitettavissa koululla, yhteyttä voi ottaa joko Wilman kautta tai puhelimitse.

 • Kouluterveydenhoitaja Sari Hyytiä p. 050-3102993
 • Koulu- ja opiskeluterveydenhoitaja Marja Sederholm p. 050-3881579
 • Kouluterveydenhoitaja Eerika Salo  puh. 050-518 2075

 

Äitiys -ja lastenneuvola sekä neuvolan perhetyö toimivat normaalisti huomioiden annetut ohjeet ja määräykset. 

Monica Mäenpää 040 145 47 47

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Laitilassa

https://www.laitila.fi/palvelut/terveyskeskus/mielenterveys-ja-paihdepalvelut/

 

Perhelinja: Lisätietoa palveluista, työntekijöiden yhteystiedot ja sähköinen ajanvaraus

www. perhelinja.fi

 

Tekemistä ja vinkkejä vapaa-aikaan nuorille:

Nuorisotoimen toiminta on siirtynyt sosiaaliseen mediaan poikkeusolojen ajaksi. Nuorisotoimi välittää nuorille ajankohtaista tietoa poikkeusoloista, osallistaa nuoria erilaisiin tempauksiin ja antaa vinkkejä vapaa-aikaan.  Nuorisotoimen tavoitat seuraavista kanavista:

Instagram: NuokkariLaitila
Snapchat: NuokkariLaitila
TikTok: Nuortenlaitila
Facebook: Laitilan kaupungin nuorisotoimi
Whatsapp: 040 717 7817 / nuorisopäällikkö Noora Mantere
 

 

Valtakunnallisia linkkejä:


Rakennus- ja ympäristönsuojelun asiat poikkeustilan aikana

25.3.2020

Rakennus- ja ympäristönsuojelun ilmoitus- ja lupa-asiat poikkeustilan aikana:

 

Hakemukset voi jättää kaupungintalon sisäpihan postilaatikkoon (Keskuskatu 30) tai lähettää sähköpostitse lupalautakunta@laitila.fi.


Ohjaus ja neuvonta:

Rakennusvalvonta puh. 050 567 1270
Ympäristönsuojelu puh. 050 342 8745 tai 

palvelusihteeri puh. 040 587 3211


Apua ja tukea lapsiperheille

25.3.2020


Perhekeskuksen perhevalmentaja, perhetyöntekijät ja perheneuvolan työntekijät toimivat Laitilan kaupungin lapsiperheiden tukena ja miettii yhdessä perheiden kanssa ratkaisuja akuutteihin tilanteisiin poikkeusolosuhteiden aikana. Kysymyksiä, joita heidän kanssaan voi yhdessä ratkoa, ovat esimerkiksi seuraavat: voinko viedä lapseni päivähoitoon tai kouluun, miten muuttunut arki saadaan sujumaan lapsen kanssa, entä miten lapsen kanssa voi puhua koronaepidemian aiheuttamista tunteista?

 

Psykiatrinen sairaanhoitaja Merja Lemmetti, puh. 040-5211182 (ma-to 8-16, pe 8-15)

Psykologi, Hanna Ala-Nissi puh. 040-1209068 (ti-to 8-16)

Perhevalmentaja Hanna Aalto 050-520 6475

Perhetyöntekijä, sairaanhoitaja Karoline Haanpää 040 663 0143

Perhetyöntekijä Riina Iso-Pärnä 040-549 0084

 


Teknisen valiokunnan kokous 25.3.2020

25.3.2020

VARPPEEN KOULUN KORJAUSTOIMENPITEIDEN SELVITYS VALIOKUNNASSA

Laitilan tekninen valiokunta kokoontui tiistaina 24.3.2020. Koronavirustilanteen vuoksi tapaamiset ja kokoukset on lähtökohtaisesti Laitilan kaupungissa peruttu, mutta päätöksentekoelimet kokoontuvat pääasiassa suunnitellun mukaisesti. Kokouksissa huomioidaan suositellut turvavälit ja kokoustiloja on tarpeen vaatiessa vaihdettu isompiin, jotta tilaa riittää turvaväleineen kaikille.

Valiokunta sai selvityksen Varppeen koulun korjaustoimenpiteistä ja niiden kustannuksista. Selvitys koski jo toteutettuja toimenpiteitä sekä tänä vuonna toteutukseen meneviä.

Varppeen koulun sisäilmaongelmat ilmenivät syksyllä 2018 tapahtuneen vesivahingon jälkeen. Tämän jälkeen niiden syytä on selvitetty useilla ulkopuolisen asiantuntijan tutkimuksilla ja kaupungin linjauksen mukaisesti havaitut puutteet on korjattu mahdollisimman nopeasti koulutyötä mahdollisimman vähän häiriten.

Kustannuksia on tähän mennessä kertynyt yli miljoona euroa. Kun lasketaan jo toteutetut toimenpiteet ja tiedossa olevat, niin yhteissummaksi saadaan 2 162 000 euroa.

 

Lisätietoja: tekninen johtaja Mika Raula, puh. 050 0596127, mika.raula@laitila.fi


Kaupunginhallituksen kokous 23.3.2020

24.3.2020

LAITILAN KAUPUNGINHALLITUS KÄYNNISTI YT-MENETTELYN

Laitilan kaupunginhallitus kokoontui maanantaina 23.3.2020. Koronavirustilanteen vuoksi tapaamiset ja kokoukset on lähtökohtaisesti Laitilan kaupungissa peruttu, mutta päätöksenteko-elimet kokoontuvat pääasiassa suunnitellun mukaisesti. Kokouksissa huomioidaan suositellut turvavälit ja kokoustiloja on tarpeen vaatiessa vaihdettu isompiin, jotta tilaa riittää turvaväleineen kaikille. Näin oli menetelty myös hallituksen kokouksessa, kun luottamushenkilöt kokoontuivat normaalia väljemmin Laitila-saliin, eivätkä hallituksen huoneena normaalisti käytettyyn kokoushuone Siloon.

Käsittelyssä hallituksella oli vain yksi asia: koronavirustilanteeseen liittyvän yhteistoimintamenettelyn käynnistäminen. YT-menettely katsottiin aiheelliseksi aloittaa koskien tällä hetkellä niitä kaupungin työntekijöitä, jotka eivät pysty koronavirustilanteen vuoksi tekemään perustyötään, eivätkä myöskään voi sitä etätyön muodossa tehdä. YT-menettelyssä pyritään nyt tekemään mahdolliseksi työntekijöiden määrääminen toisiin tehtäviin poikkeusolosuhteiden ajaksi määräaikaisesti. Etätyöhön pystyvien työntekijöiden osalta esimiehet laativat etätyömääräyksen, jonka nojalla töiden jatkuminen omasta kodista käsin on mahdollista.

 

 Lisätietoja: kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen, puh. 040 673 2001, johanna.luukkonen@laitila.fi                  


Perhelinjan avoin kohtaamispaikka Laitilassa siirtyy digikahvilaan

20.3.2020


Perhelinjan avoin toiminta lapsiperheille Uudenkaupungin Ipana-Messissä ja Laitilan Mukulavintissä yhdistyvät tässä poikkeuksellisessa tilanteessa toisaiseksi digikahvilaksi. Toiminnasta vastaavat Sateenkaari Koto ry ja ja MLL Varsinais-Suomen piiri.

Tule tapaamaan muita perheitä, viihtymään ja jakamaan arjen iloja ja suruja!
Perhelinjan digikahvila kokoontuu Zoom-verkkoalustan kautta tiistaisin klo 13-15.

Klikkaa tapaamiseen tästä:
24.3. zoom.us/j/407575225
31.3. zoom.us/j/629335660
7.4. zoom.us/j/352092713
Saatat joutua lataamaan ohjelman koneellesi osallistuaksesi.

---

Come and meet other families, share the ups and downs of daily life with others and enjoy your time. The Digi Cafe of Perhelinja takes place on Tuesdays from 13 to 15.

Join the Digi Café at Zoom platform from here:
24.3. zoom.us/j/407575225
31.3. zoom.us/j/629335660
7.4. zoom.us/j/352092713
You may need to download the platform on your computer in order to participate.

Lisätietoja toiminnan vetäjiltä/more information:
Heidi Karvonen: heidi.karvonen@mll.fi, 044 704 4401
Outi Lehtinen : outi.lehtinen@mll.fi, 044 0770952
Minna Maanpää: minna.maanpää@sateenkaarikoto.fi, 045 7876 9443


70-vuotiaille lähetetty tiedote 18.3.2020

18.3.2020

Tämä tiedote on lähetetty 70 vuotta täyttäneille laitilalaisille Laitilan kaupungin ikäihmisten palveluiden toimesta.

Suomen hallitus on todennut Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Toimintaoh­jeena on, että yli 70 vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mah­dollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kansanedustajat, valtionjohto ja kunnalliset luottamushenkilöt. Edellä mainittu toimintaohje on voimassa 13.4.2020 asti.

Mikäli sinulla on huoli omasta arjesta selviytymisestä (esim. ruokakauppa-asioinnissa) tai et saa apua alle 70–vuotiailta omaisiltasi, tuttaviltasi tai naapureiltasi, voit ottaa yhteyttä Laitilan kau­pungin ikäihmisten palvelujen puhelinnumeroon 040-6281112 arkipäivisin klo 9 – 15. Tästä puhe­linnume­rosta ei anneta terveysneuvontaa.

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa THL:n sivuilta www.thl.fi tai valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta puh. 0295 535 535 (arkipäivisin klo 8-21/la klo 9-15).

Koronavirustartuntaa epäiltäessä ei tule soittaa hätänumeroon 112. Tiedustelusoitot saattavat viivästyt­tää todellisessa hädässä olevien avunsaantia. Hätänumeroon 112 tulee soittaa vain kiireellisissä hätäti­lanteissa, kun paikalle tarvitaan viranomaisapua. Myöskään omaan terveyskeskukseen ei tule soittaa koronavirustartuntaepäilystä. Tilanteissa, joissa et pärjää olemassa olevien koronaoireiden kanssa, voit soittaa virka-aikana omaan terveyskeskukseen puh. 02-85018301 ja virka-ajan ulkopuolella Turun alu­een yhteispäivystykseen puh. 02-3138800.   

Laitilan kaupungin koronavirustilanteeseen liittyvä informaatio ja ohjeistus julkaistaan keskitetysti tällä sivulla: KORONAVIRUKSEEN LIITTYVÄ KAUPUNGIN TIEDOTUS


Kaupunginvaltuuston kokous 16.3.2020

17.3.2020

VALTUUSTON TYÖPÖYTÄ OLI TÄYNNÄ ALOITEASIOITA

Laitilan kaupunginvaltuusto kokoontui maanantaina 16.3.2020 poikkeuksellisissa oloissa. Hetkeä ennen maan hallitus oli tiedottanut aiempaa tiukemmista toimista koronavirustilanteesta johtuen. Myös valtuuston kokouksessa tilanne näyttäytyi jo konkreettisesti, kun luottamushenkilöt oli sijoitettu Laitila-salissa tavallista kauemmas toisistaan ja yleisölehtereille pääsy oli estetty. Kuntalaisilla oli tuttuun tapaan mahdollisuus kuitenkin seurata kokousta Laitila tv:n kautta. Kaupunginjohtaja Luukkonen kertoi kokouksen alussa valtiotasolla linjatuista uusista toimista, jonka jälkeen käytiin esityslistan mukaiset asiat läpi. Kaupungin johto tiedottaa tiistaina 17.3. jo seuraavana päivänä voimaan astuvista toimista kuntalaisia ja henkilöstöä tarkemmin.


Lähetekeskustelusta valmisteluun neljä aloitetta

Kaupunginhallitukselta oli tullut neljä valtuustoaloitetta lähetekeskusteluun ja kaikki aloitteet päätettiin antaa viranhaltijoiden valmisteltaviksi. Valmisteluun meni aloite suolistosyövän seulonnan aloittamisesta 60-74 -vuotiaille laitilalaisille. Vuonna 2020 suolistosyövän seulontaa tehdään jo 12 kunnassa, kuten Tampereella ja Jyväskylässä. Aloite panttikuittilokeroiden käyttöönotosta lähti myös valmisteluun. Ajatuksena aloitteessa on sijoittaa eri yhdistyksiä edustavia lokeroita kauppojen pullonpalautusautomaattien läheisyyteen ja mahdollistaa näin pienten lahjoitusten tekemisen paikallisille yhdistyksille.

Muut valmisteluun menneet aloitteet olivat Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmän Seppo Rinteen alkuun saattamia. Toinen aloite liittyi Kaukolankodin tilanteeseen ja toisessa aloitteessa esitettiin kaupungin omistuksessa olevista asunnoista tarkan selvityksen saamista valtuuston käyttöön.


Näyttötaulujen ja yrityspuiston tilanne merkittiin tiedoksi

Reilu vuosi sitten aloitteesta alkunsa saanut prosessi nopeusnäyttötaulujen saamisesta koulujen lähistölle on edennyt. Syksyllä otettiin käyttöön siirrettävä taulu, ja sitä on toiveiden mukaan siirretty eri kohteisiin. Siirrettävän taulun myötä koulujen lähistöllä autoilevat saavat tietoa nopeudestaan ja toisaalta näyttö kerää myös tietoa keskinopeuksista paljastaen mahdolliset ylinopeusherkät alueet. Näyttötaulun olemassaolo tutkimusten mukaan laskee autoilijoiden keskinopeutta, joten taulun vaikutukset ovat myös välittömiä. Näyttötaulun tilanne merkittiin valtuustossa tiedoksi.

Tiedoksi merkittiin myös yrityspuiston vauhdittamiseen liittynyt asia, josta oli tullut aloite syksyllä 2018. Aloitteessa esitettiin Laitilan yrityspuiston alueen raivaamista pensaista ja muusta kasvillisuudesta sekä alueen yleistä siistimistä. Maaliskuun alussa hallitus totesi toteutetut toimenpiteet: raivaustyöt alueella on tehty ja alueella on tehty myös maa-aineksen vaihtoa. Todettiin myös, että kasitien kunnostuksen yhteydessä yrityspuiston vapaat tontit tulevat olemaan yhtenä ylimääräisten maamassojen sijoituspaikkana. Turvekerrosten poiston jälkeen alueelle tullaan sijoittamaan sopivaa maa-ainesta, jolloin tuleville rakentajille voidaan tarjota maaperältään entisestään valmiimpia rakennuspaikkoja.


Viime vuonna tehtiin kuusi uutta aloitetta

Hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä aloitteista, joita ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole loppuun käsitelty. Valtuustolle oli toimitettu tämä listaus, josta kävi ilmi, että keskeneräisiä aloitteita on vielä yhdeksän, joista kuusi on vuoden 2019 aikana tehtyjä. Joukossa oli niin meijerin tilojen käyttöä koskeva aloite kuin aloite esteettömästä uimarannastakin. Kaikki keskeneräiset aloitteet ovat ainakin olleet jo lähetekeskustelussa ja osa on valmisteluvaiheessa pidemmälläkin.

 

Lisätietoja: talous- ja hallintojohtaja Sirpa Romppainen, puh. 0503031789, sirpa.romppainen@laitila.fi