Vinkkejä maisemanhoitoon

Pieniä mukavia askeleita maisemanhoitoon
 

1. Vältä stressiä - hoida osaa pihastasi niittynä tai ketona

 • Jatkuvan ruohonleikkuun sijaan voi kotipihan reunalla olevaa ketomaista tai niittymäistä aluetta niittää muutaman kerran kesässä. Kalliita taimia tai ravinteita ei tarvita, kun maaperän oma siemenpankki otetaan käyttöön. Parhaimmillaan kukkaloisto sekä perhoset lisäävät silmäniloa kuin itsestään.
 • Ohjeita kedon perustamiseen, jos sellaista ei omasta takaa ole, löytyy esimerkiksi internetistä Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.

 2. Komista kotikatajasi

 • Kataja on monen suomalaisen ”sielunpuu” – sitä pidetään melkein pyhänä ja kaikissa oloissa suojeltavana. Todellisuudessa ainoastaan katajaketo luontotyyppinä on tällä hetkellä suojeltu. Sekin kuitenkin paranee hyvässä hoidossa.
 • Liian umpinainen kasvupaikka saattaa aiheuttaa mm. katajia toisinaan vaivaavaa ruostetta, joka näyttää kuivattavan puun pystyyn. Ensiapuna tai ennaltaehkäisevästi kannattaa poistaa katajan kyljestä muut pensaat ja puut sekä niittää ympäristö. Lisäksi voit varovasti leikata kokonaan kuolleita oksia pois, niin elävä osa katajasta alkaa voida paremmin.

 3. Järjestä oma maatalousnäyttely

 • Vanhat maatalouskoneet ja –työkalut alkavat olla mielenkiintoisia menneiden aikojen maaseudusta kertovia kapistuksia. Aikanaan niitä on jätetty maastoon lojumaan, missä ne lahotessaan ja ruostuessaan rikastuttavat maaperää ja rehevöittävät perinnebiotooppia.
 • Kerää koneet ja työkalut sopivaan paikkaan pihamaalle tai katon alle. Niiden käyttöä ja historiaa voi selvitellä vaikkapa maatalous- ja kotiseutumuseoissa tai haastattelemalla vanhempaa väkeä.
 • Maastoon on usein jäänyt myös vanhojen laidunten jäljiltä piikkilankaa. Juoksevien, loikkivien, laukkaavien ja lyllertävien kulkijoiden parhaaksi se on hyvä kerätä myös pois.

 4. Pähkinöitä pikkuväen iloksi

 • Pähkinäpensas on vakkasuomalaisille tuttu kotimetsistä, mutta suurimmassa osassa Suomea itse kerätyt pähkinät ovat harvinaista herkkua. Pähkinät maistuvat syksyllä ja talvella oraville, linnuille ja kaksijalkaisillekin. Herkullisen makunsa lisäksi niiden ravintoarvo on erinomainen.
 • Menestyäkseen hyvin pähkinäpensas tarvitsee ympärilleen tilaa ja valoa. Poista pensaiden ympäriltä taimet ja jo isommaksi kasvaneetkin puut, jos mahdollista, sekä kerää lahoava puuaines pois niiden juurilta. Liian tiheässä kasvavia pähkinäpensaita voi myös harventaa tai vanhoja pensaita uudistaa leikkaamalla ne tyvestä poikki.
 • Vanhojen pähkinäpensaiden kelottuneissa ja puolilahoissa rungoissa elelee monenlaisia harvinaisiakin hyönteisiä. Jätä ne maastoon tai nuoremman pensaan sisälle pystyyn kodiksi kaikkein pienimmille.

 5. Torju ”miinuskasveja” ohimennen

 • Huonosti voivan niityn tai kedon tunnusmerkkejä ovat mm. maitohorsma, mesiangervo, koiranputki, vuohenputki, vadelma ja nokkonen. Ne kertovat, että alue on liian ravinteikas perinnemaiseman kasveille. Levitessään ne varjostavat ja vievät elintilaa entisestään mm. kissankäpälältä, ketoneilikalta, kissankellolta, sikoangervolta ja kangasajuruoholta.
 • Miinuslajien leviämistä voi estää niittämällä, nyhtmällä niitä juurineen maasta, kepittämällä tai vaikka keräämällä maljakkoon tai salaatinjoukkoon ennen siementen kehittymistä. Huomioi kuitenkin jokamiehen oikeudet liikkuessasi muiden omistamilla mailla.
 • Vältä myös uusien vieraslajien levittämistä. Jo vanhastaan luonnossamme esiintyvien ”miinuslajien” lisäksi uhkaavat uudet aggressiivisesti leviävät puutarhakarkulaiset perinnemaisemien lajistoa. Tällaisia vieraslajeja ovat mm. jättiukonputki, kurttulehtiruusu ja lupiini. Lisätietoa vieraslajeista ja niiden torjumisesta löytyy esimerkiksi internetistä.  

6. Osallistu talkoisiin

 • Eri projektien, yhdistysten ja muiden tahojen järjestämissä maisemanhoitotalkoissa syntyy näkyvää jälkeä hetkessä. Niissä on yleensä tarjolla hyvää seuraa, mukavaa tunnelmaa, kauniita ympäristöjä ja uutta tietoa perinnemaisemista. Sopivaa tekemistä riittää yleensä kaiken ikäisille ja kokoisille talkoolaisille. Lisäbonuksena niitto, haravointi, risusavotta ja muut maisemanhoitotyöt käyvät hyvästä kuntoliikunnasta.