Vesihuoltolaitos

Ajankohtaista

Huom!

Tiedotamme Facebook-sivuillamme mm. vedenjakelun äkillisistä keskeytyksistä.
Tiedotteen voi lukea tämän www-sivun Facebook-ikkunasta, vaikkei olekaan facebookin käyttäjä.


Vesihuoltolaitoksen toimisto muutti kaupungintalolta 13.1.2021 terveystaloon yhdessä koko teknisen toimen toimistohenkilökunnan kanssa

Kaupungintalon ilmastointiremontin takia toimistohenkilökunta on väistötiloissa terveystalossa (ent. neuvola), Sairaalantie 2

Sisäänkäynti löytyy talon päädystä. Ovi on lukittuna, käytä ovikelloa. Saapuvaa postia voi jättää myös postilaatikkoomme.


Koronaepidemian vuoksi suosimme etätyötä, joten tapaamisesta kannattaa sopia aina etukäteen, jotta välttyy turhalta käynniltä.
Useimmat asiat pystyy myös hoitamaan kätevästi puhelimitse tai sähköpostilla. 
Ks. yhteystietomme sivun alaosasta.Vesimittarilukeman ilmoittaminen

Voit ilmoittaa Kulutus-Webin kautta lukemasi aina ennen laskutusta, jolloin saat arviolaskun tilalle tasauksen.
Lukema pitää ilmoittaa viimeistään
-  29.4.
-  30.8. 
-  31.12.
Pääset lukemailmoitus-sivulle  tästä linkistä: Mittarilukeman ilmoitus / Kulutus-Web

Etäluettavien vesimittareiden testaus on alkamassa. Lähivuosina suurin osa mittareista tullaan vaihtamaan etäluettaviin.
Maskit sekajätteeseen

Suojele luontoa, älä tee tukoksia, ole fiksu:

Kertakäyttöiset kasvomaskit ja kuituliinat kuuluvat sekajätteeseen, eivät wc-pönttöön, kadulle tai luontoon. 

Maskit sekajätteeseen -kampanjassa mukana ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus.

 


Varmista käyttämättä olleiden rakennusten hanaveden laatu juoksuttamalla vettä

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi tehtyjen rajoitustoimenpiteiden vuoksi monet rakennukset ja tilat (esim. koulut, päiväkodit, ravintolat, hotellit, uimahallit, kirjastot, toimistot) ja niiden vesijärjestelmät ovat olleet viikkoja käyttämättä tai huomattavasti normaalia vähäisemmällä käytöllä. Tällöin rakennuksen vesijohtoihin jäänyt vesi on seissyt järjestelmissä koko käyttökatkon ajan tai veden vaihtuvuus on ollut huomattavasti normaalia vähäisempää.

Vesijohdoissa pitkään seisovan tai vähän vaihtuvan veden laatu heikkenee ja se saattaa haista ja maistua ummehtuneelta. Tämä johtuu veden lämpenemisestä, vesijohdoissa seisokin vuoksi lisääntyvästä bakteerien kasvusta ja järjestelmästä seisovaan veteen liukenevista aineista.  

Kun käyttämättä tai vähällä käytöllä olleita rakennuksia tai tiloja otetaan taas käyttöön, on tärkeää suorittaa seuraavat helpot toimenpiteet veden laadun turvaamiseksi kiinteistöjen järjestelmissä:

 • Jos kiinteistöllä on oma vesisäiliö, tyhjennä se ja täytä uudelleen. Lämminvesivaraajan vesi pitää kuumentaa vähintään 60 asteeseen ennen seuraavia vaiheita.   
 • Juoksuta sekä kylmää että lämmintä vettä hyvällä virtaamalla kaikista vesipisteistä niin kauan, että veden lämpötila tasaantuu, kuitenkin vähintään 2 minuutin ajan.
  • Aloita juoksutus hanasta, joka on lähimpänä kiinteistön liittymispistettä vesilaitoksen vesijohtoverkostoon ja etene järjestelmällisesti kauimmaiseen vesipisteeseen.
  • Legionellavaaran minimoimiseksi juoksutuksessa pitää välttää aerosolien muodostumista esimerkiksi poistamalla suihkuista suihkupäät. Huuhtele suihkupää kuitenkin huolellisesti ennen käyttöönottoa.
  • Kylmävesijärjestelmässä lämpötilan tasaantumisen ja viilenemisen tuntee sormella.
  • Lämpimän veden lämpötilan pitää saavuttaa vähintään 50 asteen lämpötila, mieluiten yli 55 astetta kaikissa vesipisteissä legionellavaaran minimoimiseksi.
  • Mikäli kiinteistön vesijärjestelmässä on vanhoja osia, seisonut vesi saattaa olla myös erimerkiksi rautasakan värjäämää. Tällöin juoksutusta pitää jatkaa vähintään niin kauan, että vesi kirkastuu.
 • Jos kiinteistön sulkuventtiili on ollut kiinni ja paineet poissa kiinteistön vesijohtoverkostosta, on syytä tarkistaa sulkuventtiilin avaamisen yhteydessä silmämääräisesti, että mikään liitos ei ole paineettomana aikana löystynyt ja alkanut vuotaa. Kutsu tarvittaessa asiantunteva putkimies korjaamaan vuotavat liitokset.
 • Jos kiinteistöllä on omia suodattimia tai muita vedenkäsittelylaitteita, varmista niiden toiminta käyttökatkon jälkeen laitteen valmistajan ohjeiden mukaan.   

Isoissa kiinteistöissä (esim. hotellit), joissa on laajat ja erilaisia laitteita sisältävät vesijärjestelmät, tarvitaan käyttökatkon jälkeen edellä kuvattua juoksutusta perusteellisempia toimenpiteitä vesijärjestelmän turvallisuuden varmistamiseksi, erityisesti legionellabakteerien lisääntymisen aiheuttaman vaaran vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut asiasta tarkemmat ohjeet, jotka löytyvät täältä https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/koronavirus-ja-vesiturvallisuus/legionellariskin-torjuminen    

Lisätietoja kiinteistöjen vesijärjestelmien riskienhallinnasta ja myös käyttämättä olleiden vesijärjestelmien käyttöönotosta löytyy seuraavasta Kiinteistöjen vesijärjestelmien riskienhallinta -hankkeen loppuraportista https://www.theseus.fi/handle/10024/97089


Desinfioivat puhdistusliinat, kosteuspyyhkeet ja nenäliinat eivät kuulu wc-pönttöön

Koronavirustilanteen johdosta erilaisten paperien ja puuvillakuituisten hygieniatuotteiden käyttö on lisääntynyt runsaasti. Käsi- ja muusta hygieniasta tuleekin nyt huolehtia erityisen hyvin. Desinfioivat puhdistusliinat tulee käytön jälkeen laittaa sekajätteisiin, ei wc-pönttöön.  

WC-pönttöön huuhdellut puhdistusliinat ja muut vastaavat hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamoilla. Päinvastoin kuin vessapaperi, nämä tuotteet on suunniteltu niin, että ne eivät hajoaisi kastuessaan.

Kiinteistöissä viemäriputkiin muodostuvien tukosten avaamisesta koituu lasku ja vaivaa asukkaille. 

Vessanpönttöä ja viemäriä tulee käyttää vain siihen mihin se on tarkoitettu, eli sinne saa laittaa wc-paperia ja ns. sitä itseään, sekä pesuvesiä. Vessassa on hyvä olla roskapönttö, johon voi laittaa muut roskat


______________________________________________________________________________________________________

Tiedätkö, mitä pihanurmesi alla piilee? Lue Vesilaitosyhdistyksen tiedote.

_____________________________________________________________________________________________________


Perintä 

Laitilan kaupunki on siirtänyt saatavien muistutus- ja perintäpalvelun Sarastia Kuntaperintä Oy:lle v. 2018 aikana. Tämä koskee myös vesihuoltolaitoksen laskuja.

Perintätoimisto lähettää asiakkaalle 2 maksumuistutusta ja 2 maksuvaatimusta (joista toinen voi olla katkaisuvaroitus). Perintätoimisto lähettää myös kirjeen vedenjakelun keskeytysajankohdasta. Jatkossa asiakas saa siis jopa 5 perintäkirjettä. Perintätoimisto hoitaa tarvittaessa oikeudellisen perinnän (haastehakemus, ulosotto). 

Taitoa Kuntaperinnän lähettämän muistutuksen jälkeen lasku ja kulut pitää maksaa perintätoimiston tilille eikä Laitilan kaupungin tilille. Lisämaksuajasta yms. sovitaan myös perintätoimiston kanssa.

Perintätoimiston veloittamat perimispalkkiot:
- maksumuistutus  5 € / kpl (yritykset 10 €)
- 1. maksuvaatimus 14 € (saatava alle 100 €), 24 € (saatava 101-1000 €) tai 50 € (saatava yli 1000 €)
- 2. maksuvaatimus/katkaisuvaroitus; puolet ensimmäisestä maksuvaatimuksesta

Viranomaismaksut:
- käräjäoikeuden ja ulosoton hinnaston mukaiset

Vesihuoltolaitoksen perintämaksu:
- 5 € / perintäkirje

Viivästyskorko on korkolain mukainen.


Vesilaskujen maksaminen kaupungintalon käteiskassaan 

Asiointipiste Avituksen käteiskassa on lopetettu 1.1.2018.
Vesilaskuja ei voi siis maksaa enää käteistä rahaa käyttäen.
Pankkikorttimaksut ovat edelleen mahdollisia.

(Huom. Muista tarkistaa Avituksen aukioloajat)


Vesilaitos

Käytössämme on kuusi omaa vedenottamoa. Verkostoon pumpattava talousvesi on erittäin laadukasta pohjavettä.  
Ostamme lisäksi Euran kunnan vesihuoltolaitokselta talousvettä, joka johdetaan Hinnerjoki-Laitila yhdysvesijohtoa pitkin.  Uudenkaupungin Veden toimittaman veden osto päättyi loppuvuonna 2018.

Verkostoon jaettavasta talousvedestä poistamme hiekka-/maasuodatuksella rautaa ja mangaania, ja kalvosuodatuksella (käänteisosmoosilla) liiallisen fluoridin. PH:ta säädämme suodattamalla vettä kalkkikivirouhekerroksen läpi.

Viemärilaitos

Johdamme kaikki jätevedet siirtoviemärillä Uuteenkaupunkiin. Vakka-Suomen Vesi käsittelee jätevedet Häpönniemen jätevedenpuhdistamolla, joka on biologinen aktiivilietelaitos. Fosforin saostus tapahtuu kemiallisesti. 
Viemäriverkoston ja lukuisten jätevesipumppaamoiden kunnossapito ja uudisrakennus kuuluu meille.

Yhteystiedot

Työpäällikkö Petri Hautakoski
puh. 050 342 8753
sähköposti petri.hautakoski@laitila.fi
- vesihuoltolaitoksen johto, rakennuttaminen

Vesihuoltosihteeri Leena Grönholm
puh. 040 653 8746
sähköposti leena.gronholm@laitila.fi
-vesilaskutus, liittymissopimukset

Vesihuoltovastaava Henri Nurmi
Laitosmiehet Santeri Pilpola ja Tomi Hyytiä

puh. 050 550 1363 
- liitostyöt, päivystys 24 h
- päivystäjä puh. 050 550 1363

Työohjelma

2021:

- Mikaelinkadun katusaneerauksen yhteydessä uusitaan vesi- ja viemärijohdot laitteineen
- Etäluettavien vesimittareiden käyttöönoton testaus jatkuu
- Toimitusehtojen ja sopimusehtojen päivitys
- Toiminta-alueen päivitys
- Maksujen päivitys

2020:

- Untamalan toiminta-alueen viemäröinnit
- verkostojen rakentamiset/laajennukset uusille alueille kadun rakentamisen mukaanVesitorni.jpgVikailmoitukset

Vesi- ja viemäriverkostojen toimintahäiriöt:
Päivystys 24 h 050 550 1363


Toiminta-aluekartta