KoronarokotuksetTiedotepäivitys 26.4.2021

Täydentävä tiedote 16.4.2021 julkaistuun tiedotteeseen


Päivityksiä rokotetiedotteeseen:

 1. Ajanvarausnumero koronarokotuksiin on auki nyt myös yli 16-vuotiaille 1. ja 2. riskiryhmäläisille.
 1. Jätäthän ajanvarausnumeroon vain yhden ääniviestin.
 1. Uutena palveluna nyt myös sähköinen ajanvaraus kaikille yli 50-vuotiaille.
 1. Alle 50-vuotiaita vaalivirkailijoita pyydetään tekemään ajanvaraus puhelimella.


Ajanvarausnumero on avattu 1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville yli 16-vuotiaille. Edelleen rokotuksia annetaan kaikille yli 50-vuotiaille. Ajanvaraus tehdään jättämällä ääniviesti numeroon 02 85018307. Lisäksi yli 50-vuotiaat voivat tehdä ajanvarauksen myös netissä sähköisellä ajanvarauksella:

Sähköinen ajanvaraus toimii osoitteessa https://laitila.terveytesi.fi

Huomio! Sivu ei toimi Internet Explorer –selaimella

 • kirjaudu pankkitunnuksilla
 • tarkasta omat tietosi (osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite)
 • Ajanvaraukset: tarkista ajankohta ja tee ajanvaraus

 

Jättäkää viestiin lyhyesti koko nimenne ja syntymäaikanne, niin lähetämme teille tekstiviestillä ajan rokotukseen. Jos jätätte viestin lankapuhelimesta, soitamme teille takaisin. Mikäli ette pysty tekemään ääniviestin antamia numerovalintoja lankapuhelimella, ääniviestin voi jättää myös ilman numerovalintaa nauhoitteen lopussa. 

Rokotuksiin voivat varata ajan nyt myös kaikki Laitilan vahvistetut vaalivirkailijat. Jätäthän ääniviestissä tiedon vaalivirkailijan tehtävästäsi

Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.

Kaikki yli 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokotteena Astra Zenecan rokotteen, suositellaan jatkossa rokotettavan ensisijaisesti samalla rokotevalmisteella.

Kaikki alle 65-vuotiaat, jotka on rokotettu AstraZenecan rokotteella aiemmin, rokotetaan jatkossa joko Pfizerin tai Modernan tehosterokotteen 12 viikon kohdalla. Tiedote 16.4.2021

Ajanvarausnumero koronarokotuksiin on auki kaikille yli 50-vuotiaille sekä yli 18-vuotialle 1. ja 2. riskiryhmäläisille


Ajanvarausnumero 1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville 18-vuotiaille on avattu. Lisäksi rokotuksia annetaan kaikille yli 50-vuotiaille. Ajanvaraus tehdään jättämällä ääniviesti numeroon 02 85018307. 

Jättäkää viestiin lyhyesti koko nimenne ja syntymäaikanne, niin lähetämme teille tekstiviestillä ajan rokotukseen. Jos jätätte viestin lankapuhelimesta, soitamme teille takaisin. Mikäli ette pysty tekemään ääniviestin antamia numerovalintoja lankapuhelimella, ääniviestin voi jättää myös ilman numerovalintaa nauhoitteen lopussa. Jos olet yli 65 vuotta täyttänyt ja olet aikaisemmin sairastanut sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT) ilmoita siitä ääniviestissä.

AstraZenecan rokotteen käyttö jatkuu toistaiseksi Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.


Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.


1. lääketieteellinen riskiryhmä

Jos et tiedä kuulutko riskiryhmään, kysy neuvoa pitkäaikaissairauttasi hoitavalta yksiköltäsi.

Riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila:

 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Downin oireyhtymä 

Et kuulu vielä rokotettavien ryhmään, jos 

 • sinulle on tehty kantasolusiirto yli kuusi kuukautta sitten etkä käytä enää hylkimisenestolääkitystä
 • sairastat tyvisolusyöpää eli basalioomaa (vaikka syöpää hoidetaan aktiivisesti)
 • sairastat eturauhassyöpää tai muuta syöpää (pois lukien verisyövät), jota seurataan ilman hoitoa 
 • sinulla on hoidettu syöpä, joka on remissiossa.
 • sairastat astmaa, joka vaatii jatkuvaa lääkitystä, mutta et ole joutunut käyttämään astman pahentumisvaiheessa viimeisen vuoden aikana kortisonitablettikuureja suun kautta
 • et käytä tablettihoitoa, insuliinihoitoa tai muuta pistettävää hoitoa tyypin 2 diabetekseen
 • IgA-vaje tai -puutos
 • mannoosia sitovan lektiinin puutos 
 • komplementtitekijä C4:n osittainen vaje

Tarkempi kuvaus riskiryhmästä: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys (THL)


2. lääketieteellinen riskiryhmä

Jos et tiedä kuulutko riskiryhmään, kysy neuvoa pitkäaikaissairauttasi hoitavalta yksiköltäsi. 2. lääketieteelisen riskiryhmän rokotukset on tarkoitettu 18-69-vuotiaille

Riskiryhmään 2 kuuluvat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma 
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti):(mm. sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, iskeemiset sydänsairaudet sekä verenpainetaudin aiheuttamat sydän- ja munuaisvauriot.)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (silloin, kun ne haittaavat hengitystä): aivoinfarkti, aivoverenvuoto, hengityshalvaus, Parkinsonin tauti, MS-tauti eli pesäkekovettumatauti, hermo-lihasliitosten ja lihasten sairaudet sekä CP-oireyhtymä ja hengitystä haittaavat muut halvausoireyhtymät.
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen: mm. selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti ja psoriaasi (jos suun kautta tablettina otettu glukokortikoidihoito) tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito (solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet ja muut immunosuppressantit). 
 • Vaikea krooninen maksasairaus: maksan vajaatoiminta, maksafibroosi ja maksakirroosi
 • Tyypin 1 diabetes (insuliinihoitoinen diabetes)
 • Lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea: diagnosoitu keskivaikea (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 15) tai vaikea uniapneatauti (hengityskatkoksia tai -vaimentumia on tunnissa yli 30). 
 • Psykoosisairaus: skitsofrenia, skitsotyyppinen häiriö ja harhaluuloisuushäiriöt sekä henkilöt, joilla on klotsapiinihoito johonkin muuhun mielenterveydenhäiriöön
 • Sairaalloinen lihavuus, joiden painoindeksi (BMI) on 40 tai sitä suurempi. Voit kirjata ilmoittautumisen yhteydessä painoindeksin syyksi rokotteelle. Perusteeksi riittää painoindeksin laskutoimitus, jonka voit tehdä esim. Sydänliiton sivuilla

Tarkempi kuvaus riskiryhmästä: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys (THL)


Huomioithan rokotukselle tultaessa:

 • Tule vain terveenä
 • Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa
 • Käytä kasvomaskia
 • Saavu mahdollisimman täsmällisesti
 • Ota mukaan Kela-kortti
 • Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan
 • Rokotuksen jälkeen vointianne seurataan 15 minuutin ajan


Yleisiä ohjeita sote-alan työntekijöille

Tehosteannos annetaan samalla rokotteella. AstraZenecan kohdalla ohjeistus tulossa.

Rokotusannosten väli on 12 viikkoa.

Uusi työntekijä/kesätyöntekijä: Ota rokotukselle mukaan esimieheltäsi viesti esimerkiksi sähköposti työstä, jota tulet tekemään. Tällä voit osoittaa kuuluvasi rokotettaviin.

 

Koronaan liittyvää työtä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset

Laitilassa koronaan liittyvää työtä tekevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet 1. rokoteannoksensa. Myös tehosterokotteita on jo annettu.

Rokotuksia annetaan edelleen aina uuden henkilön aloittaessa työnsä. Ennen kuin aloitat työssä (mielellään 3-4 viikkoa ennen työn alkamista) ole yhteydessä kotikuntasi koronarokotepuhelimeen.


Iäkkäiden henkilöiden asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunta

Iäkkäiden henkilöiden asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunta ovat saaneet 1. rokoteannoksensa. Rokotukset on annettu sekä kaupungin omissa yksiköissä että yksityisissä hoivapalveluyksiköissä työskenteleville. Myös tehosterokotteita on jo annettu.

Uutena työntekijänä saat rokotteen omasta terveyskeskuksestasi eli asuinpaikkakuntasi tai valitsemastasi terveyskeskuksesta.


Muiden terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintayksiköiden henkilökunta

Työntekijöiden rokotukset ovat jääneet tauolle kansallisen linjauksen mukaisesti. Rokotukset jatkuvat heti, kun asiasta tulee kansallinen ohje jatkaa rokotuksia.


Kotihoidon työntekijät

Kotihoidon työntekijöiden rokotukset ovat jääneet tauolle kansallisen linjauksen mukaisesti. Rokotukset jatkuvat heti, kun asiasta tulee kansallinen ohje jatkaa rokotuksia.


Sote-alan opiskelija, joka on aloittamassa työssäoppimisjakson

Sote-alan opiskelijana olet oikeutettu koronarokotukseen, jos olet aloittamassa pitkän työssäoppimisjaksoa sellaisessa yksikössä, joka lasketaan kuuluvaksi ensimmäisenä rokotuksen saavien joukkoon ( ikääntyneiden laitoshoito, koronapotilaiden hoito).

Jos et tiedä, oletko oikeutettu koronarokotukseen, voit kysyä asiaa työnantajaltasi.

Rokote annetaan siinä kunnassa, jossa asut tai olet valinnut kyseisen kunnan terveyskeskuksen.

 

Jos et kuulu yllä mainittuihin ryhmiin seuraa Laitilan koronarokotus sivustoa.

 


 

 

Rokotteiden turvallisuuden seuranta ja arviointi

Rokotteiden turvallisuuden seuranta on tarkkaan säädeltyä. Rokote saa myyntiluvan vasta, kun lääkevalvontaviranomaiset ovat arvioineet sen turvallisuuden. Kun rokote on otettu käyttöön, viranomaiset seuraavat rokotteen turvallisuutta ja mahdollisia haittavaikutuksia. Ajankohtaisesti ulkomaiden rokotustauotukset eivät ole lääkeviranomaisten ohjeistamia.