VIIMEINEN PÄIVITYS: Päivitys koronarokotuksiin liittyen (alla) 26.2.2021
26.2.2021 Päivitys koronarokotuksiin liittyen
Rokoteajanvarausnumero 02 85018307 ei ole tällä hetkellä käytössä. Uusia rokoteaikoja emme voi toistaiseksi antaa, koska emme tiedä tulevien rokotteiden määrää. Pahoittelemme tilannetta.
Ne, jotka ovat jättäneet vastaajaan yhteystietonsa, ovat rokotejonossa ja heille ilmoitetaan rokoteajasta, kun saamme rokotteita lisää.
Viikon 9 rokotusajankohta on aiemmin ilmoitetusta poiketen keskiviikkona 3.3. klo 10-19.
Ajankohtaistilanne 22.2.2021
Massarokotukset alkavat Laitilassa, ajanvaraus käytäntö muuttuu. Päivitys rokotustilanteeseen.
Koronarokotukset alkoivat Laitilassa tammikuun alussa ja ne etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Saat jatkossa lisätietoa rokotuksien edistymisestä verkkosivujen lisäksi ovitiedotteista sekä Laitilan sanomista. Seuraa myös sosiaalista mediaa.
Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.
Rokotusaikataulu ja tietoa ikäryhmittäin
Palvelutaloissa asuvien iäkkäiden sekä palvelutalojen henkilökunnan rokottaminen on ensimmäisen rokoteannoksen osalta valmis.
Viikolla 9 alkavat Laitilalaisten massarokotukset Finnlamex hallissa.
Rokotusajankohdat ovat keskiviikko 3.3. klo 10–19, rokotamme vain ajanvarauksella. Täytämme ajat ajanvarausjärjestyksessä.
Viikolla 9 rokotettava väestö: yli 70-vuotiaat ja samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet sekä 16–70 vuotiaat riskiryhmään 1* kuuluvat
Ajanvaraus tehdään soittamalla numeroon 02 85018307. Numero on käytössä arkisin klo 8-16. Jättäkää viestiin lyhyesti koko nimenne ja syntymäaikanne, niin lähetämme teille tekstiviestillä ajan rokotukseen. Mikäli teillä on toive rokotusajankohdasta, niin ilmoittakaa se viestiin tietojenne perään, pyrimme toteuttamaan toiveenne mahdollisuuksien mukaan. Jos jätätte viestin lankapuhelimesta, soitamme teille takaisin. Odottakaa yhteydenottoamme rauhassa, emme välttämättä kykene ottamaan yhteyttä saman päivän aikana. Terveystietonne tarkistamme potilasasiakirjoista, niitä ei tarvitse jättää ääniviestiin.
Huomioithan rokotukselle tultaessa:
- Tule vain terveenä
- Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa
- Käytä kasvomaskia
- Saavu mahdollisimman täsmällisesti
- Ota mukaan Kela-kortti
- Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan
- Rokotuksen jälkeen vointianne seurataan 15 minuutin ajan.
85-vuotiaat ja vanhemmat
Viikolla 7 on aloitettu kotona asuvien yli 85-vuotiaiden Laitilalaisten rokotukset Pfizer-BioNTechin Comirnaty- rokotteilla.
Jatkossa emme enää soita teille. Mikäli ette ole saaneet ajanvaraukseen liittyvää puhelinsoittoa, pyydämme varamaan rokoteajan numerosta 02 85018307 jättämällä viestiin koko nimenne ja syntymäaikanne. Numero on käytössä arkisin klo 8-16. Lähetämme ajan tekstiviestillä.
80–70-vuotiaat
Rokottamiset alkavat viikolla 9, katso ystävällisesti ohjeet edeltä.
Rokotuspaikat
Rokotuksia annetaan viikolla 8 terveyskeskuksessa. Viikolta 9 alkaen rokotamme FINNLAMEX hallissa. Osoite: Tuunantie 2, 23800 Laitila
Rokotusjärjestys
Rokotusjärjestys noudattaa THL:n antamaa suositusta
Ryhmä 1*: 16–69-vuotiaat, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
Elinsiirto tai kantasolusiirto
Ryhmään kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto tai enintään kuusi kuukautta sitten kantasolusiirto. Ryhmään kuuluvat myös kaikki kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitystä käyttävät henkilöt riippumatta siitä, koska kantasolusiirto on tehty.
Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
Ryhmään kuuluvat ne henkilöt, joilla on voimakkaasti immuunijärjestelmän toimintaa heikentävä syöpä. Sellaisia ovat esimerkiksi osa leukemioista ja lymfoomista. Ryhmään kuuluvat myös he, joiden syöpää hoidetaan tavalla, joka heikentää voimakkaasti immuunipuolustusta.
Lisäksi
ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka saavat immuunipuolustusta heikentävää syövän
lääkehoitoa oireiden vähentämiseksi tai syöpätaudin jarruttamiseksi. Ryhmään
kuuluvat myös ne henkilöt, joiden immuunipuolustusta voimakkaasti heikentävä
lääkehoito on lopetettu enintään 6 kuukautta aikaisemmin.
Ryhmään eivät kuulu henkilöt, joiden syöpä on hoidettu pelkästään kirurgisesti
tai jotka saavat hoitoa, joka ei vaikuta immuunipuolustukseen. Tällaista hoitoa
on esimerkiksi hormonaalinen rintasyövän liitännäishoito.
Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
Ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikea perinnöllinen immuunivajavuus tai muusta syytä alentunut puolustuskyky. Lisäksi ryhmään kuuluvat HIV-positiiviset henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 0,350 x 109 solua/l ja henkilöt, joilta on poistettu perna. Ryhmään kuuluvat myös esimerkiksi ne henkilöt, joiden harvinaissairaudet vaikuttavat immuunipuolustukseen. Ryhmään ei lasketa lievempiä, väestössä yleisiä poikkeavuuksia, kuten IgA-vaje tai -puutos, mannoosia sitovan lektiinin puutos tai komplementtitekijä C4:n osittainen vaje.
Vaikea krooninen munuaissairaus
Ryhmään kuuluvat muun muassa henkilöt, joilla on dialyysihoitoa vaativa munuaissairaus, munuaiskerässairaus, verenpainetautiin tai diabetekseen liittyvä munuaisvaurio tai muu pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta.
Vaikea krooninen keuhkosairaus
Ryhmään kuuluvat muun muassa pitkäaikainen keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, keuhkoputkien laajentuma, pitkäaikainen keuhkoputkitulehdus ja kystinen fibroosi.
Lisäksi ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on selvästi heikentynyt keuhkokapasiteetti (esimerkiksi toinen keuhko puuttuu) ja astmaatikot, jotka ovat käyttäneet viimeisen vuoden aikana kortikosteroidilääkitystä suun kautta tablettina.
Vaikeahoitoista astmaa sairastavat rokotetaan ryhmässä 1 ja muut astmaatikot ryhmässä 2.
Astmaan suun kautta tablettina otettavaa kortisonilääkitystä voi pitää merkkinä taudin huonosta hoitotasapainosta.
Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
Ryhmään kuuluu lääkehoitoa vaativa tyypin 2 diabetes.
Downin oireyhtymä
Ryhmään kuuluvat 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, joilla on Downin oireyhtymä.
Mitä minun tulee tietää haittavaikutuksista?
Kuten kaikilla lääkkeillä, myös tällä rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.
Mahdolliset oireet
- Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
- Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
- Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.
Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos huomaat rokottamisen jälkeen haittavaikutuksen, joka ei ole yleisten haittavaikutusten listalla, ota yhteyttä Koronarokotuspuhelimeen p. 02 266 0159 (ma-pe klo 8-14) He ohjaavat sinut ammattilaisen puoleen, joka haastattelun jälkeen ilmoittaa tietosi eteenpäin Fimeaan.
Lue lisää koronarokotteesta
- Rokotusten edistyminen THL koronarokotusten edistyminen
- THL:n tietosivu koronasta ja rokotteesta
- Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Päivitetty 16.2.2021
Koronarokotukset alkoivat Laitilassa tammikuun alussa ja ne etenevät kansallisen ohjeistuksen mukaan. Saat jatkossa lisätietoa rokotuksien edistymisestä verkkosivujen lisäksi terveysasemien, kaupungintalon ja kirjaston ovitiedotteista sekä Laitilan sanomista. Seuraa myös sosiaalista mediaa. Puhelimitse rokotuksista ei kannata tiedustella. Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.
Rokotusaikataulu ja tietoa ikäryhmittäin
Laitilalaiset ikä- ja riskiryhmät rokotetaan kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotteiden saatavuus sekä se, miten tiettyä rokotetta on suositeltu eri ryhmille, vaikuttavat rokotusaikatauluun.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat antaneet ohjeistuksen koronarokotteen tehosteannoksen saannista. Sen mukaisesti toinen annos annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä.
Ympärivuorokautisissa palvelutaloissa asuvat iäkkäät sekä palvelutalojen henkilökunta
Palvelutaloissa asuvia iäkkäiden sekä palvelutalojen henkilökunnan rokottaminen on ajankohtaisesti käynnissä. Ensimmäisen rokoteannoksen jakaminen saadaan päätökseen viikolla 8.
85-vuotiaat ja vanhemmat
Viikolla 8 (22.2. alkaen) aloitetaan kotona asuvien yli 85-vuotiaiden Laitilalaisten rokotukset Pfizer-BioNTechin Comirnaty- rokotteilla. Soitamme rokotusajat kotiin tai omaisille. Soitot aloitetaan viikolla 7.
Soittoa kannattaa odottaa rauhassa, yritämme soittaa useamman kerran. Puhelu tulee numerosta 02-85078301 tai 0406692927.
80–85-vuotiaat
Rokottaminen alkaa arviolta viikolla 12. Soitamme rokotusajat kotiin tai omaisille.
Soittoa kannattaa odottaa rauhassa, yritämme soittaa useamman kerran. Puhelu tulee numerosta 02-85078301 tai 0406692927.
70–79-vuotiaat
70–79-vuotiaiden rokotukset alkavat Pfizer-BioNTechin Comirnaty-rokotteella arviolta viikolla 13-14. Ajanvarauksesta ilmoitetaan myöhemmin.
65–69-vuotiaat
Saamme Laitilaan mahdollisesti viikolla 9 Astra Zenecan rokotetta, joka on tarkoitettu alle 70-vuotiaille. Rokotteet annetaan viikolla 9–10 65–69-vuotiaille vaikean koronavirustaudin riskiryhmään 1 kuuluville henkilöille.
Ilmoitamme ajanvarauskäytännöistä, kun saapuvien annoksien määrä varmistuu.
Rokotuspaikat
Rokotuksia annetaan toistaiseksi terveyskeskuksen tiloissa.
Rokotusjärjestys
Rokotusjärjestys noudattaa THL:n antamaa suositusta, jonka mukaan rokotukset suositellaan annettavaksi eri väestöryhmille seuraavassa järjestyksessä:
- Koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat
- Ikääntyneet ja henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia:
- 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
- 75–79-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
- 70–74-vuotiaat, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat omaishoitajat ja ikääntyneet
- Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
- Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus
tämä listaus tarkentuu THL:n suositusten mukaan
3. Muu väestö: Koronavirusrokotteita tarjotaan koko väestölle, kun niitä on riittävästi saatavilla. Lasten rokottaminen tulee ajankohtaiseksi vasta lapsia koskevien rokote- ja vaikuttavuustutkimusten valmistuttua.
Lue lisää koronarokotteesta