AVAJAISET

su 22.1.2023 klo 14:00

Laitilan kaupunginkirjasto, Kauppakatu 5


Taitelija Elviira Davidowin näyttely: Ihmiseksi elämisen taito

Näyttely avoinna Laitilan kirjastossa 22.1.-28.2.2023


Elviiran Davidowin näyttely kertoo rauhankasvattaja Hanna Niittymäen kirjan "Ihmisiksi elämisen taito" teemoista. Näyttelyn teemoja  ovat mm. ihmisyys, arvot, dialogisuus, syrjintä, sota ja rauha sekä ekokriisi ja rakkaus.


Eviiran Davidow, nukketeatteritaiteilija ja tanssija

"Olen tarinankerronnasta lumoutunut nukketeatteritaitelija, väreihin ja muotoihin uppoutunut artesaani, vääryyksistä kiihtyvä ihmisoikeusaktivisti, vuorovaikutuksesta intoileva yhteisötaitelija ja luontoon sulautuva rauhan nautiskelija.

Opiskellessani nukketeatteria Turun taideakatemiassa rakastuin varjoteatteriin. Lumouduin vahvoista graafisista kuvista, hauraasta muotokielestä sekä hallitsemattomuudesta, joka näyttäytyy varjokuvan hakiessa muotoaan kankaalla.

Varjoteatteri on yksi maailman vanhimmista taidemuodoista. Aasian maissa varjojen teatteri on edelleen väylä kommunikoida "rajan yli" jumalille ja hengille. Varjoteatteri on myös yksi elokuvataiteen esimuodoista, ennen filmattua kuvaa varjoilla kyettiin kuvittamaan tarinoita.

Taustaltani olen tanssija ja se välittyy tapaani tehdä varjoteatteria. Nautin sen rytmisyydestä ja hengittävyydestä ja uskon valojen ja varjojen leikin terapeuttiseen vaikutukseen. Työskennellessäni varjoteatterin parissa olen saanut havaita, että varjojen mystisen kauneuden taakse on piilotettu paljon salaista, muinaista tietoa."