Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko


15. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko 22.1. - 29.1.2023

Kustaa Hiekan mielestä maailma on kiinnostava, avara ja kaunis. Tämä ajatus on myös Laitilan Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon taustalla. Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan elämäntyön kunnioittamiseksi Laitilassa järjestetään vuosittain Kustaa Hiekka -kulttuuriviikkoa tammikuun viimeisellä viikolla, ajankohtana, jolloin Kustaa Hiekan Lukutupa vihittiin käyttöön vuonna 1937 Suomen ensimmäisenä maaseudun kirjastorakennuksena.

Kulttuuriviikolla koetaan kiinnostavia, monenkirjavia kulttuuri- ja taide-elämyksiä. Kulttuuriviikolla myös ammennetaan kaukaa ja läheltä. Kustaa Hiekan matkalaukku oli aina valmiiksi pakattuna uusien seikkailujen varalta. Kulttuuriviikolla suhtaudutaan yhtä uteliaasti elämään ja maailmaa kohtaan.


su 22.1.2023 klo 14:00

AVAJAISET, Laitilan kaupunginkirjasto, Elviira Davidown näyttely: Ihmisiksi elämisen taito

AVAJAISLUENTO, Laitilan kaupunginkirjasto, Hanna Niittymäki: Ihmisiksi elämisen taito


ke 25.1.2023 klo 18:00

MIRITZA LUNDBERG & MERTSI LINDGREN ENSEMBLE, Laitilan kino


pe 27.1.2023 klo 19:00

LEMPEÄ KUPLIVA ITALIA, Show&Dinner, FinnLamex-halli


su 29.1.2023 klo 13:00

KUSTAAN KALAASIT, Poukan talo Keskuskatu 4b


14. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään 23.-30.1.2022.

Vuoden 2022 kulttuuriviikko alkaa sunnuntaina 23.1. illan hämärtyessä. Silloin syttyy keskustan valoteokset ja valaisut eli käynnistyy Suunnitelma B. Tällä kertaa emme kulttuuriviikolla näe toisiamme fyysisesti, mutta kyllä me täällä kulttuuriviikon tekijätiimissä olemme teitä ajatelleet ja töitä tehneet tänäkin vuonna sen eteen, että kulttuuriviikolla on nähtävää ja koettavaa.

Sunnuntaina klo 17 syttyy valoteokset ja valaisut. Valaisukohteita on yhteensä 14. Kartan avulla kohteet löytyvät helpoiten. 

Kulttuuriviikon ja valaisun esittely löytyy tästä: Youtube-video

Kartan voit ladata omalle laitteellesi tästä (PDF): Valaisukohteet 2022

ValaisukarttaTaidenäyttely: Kuvia Unholasta, Taru Salonen


Kuvataiteilija Taru Salonen

Kulttuuriviikon taidenäyttely on turkulaisen kuvataiteilija Taru Salosen käsialaa. näyttelyn nimi on Kuvia Unholasta. Näyttely on esillä Laitilan pääkirjastossa helmikuun loppuun asti. 

Tutustu Taruun ja näyttelyn taustoihin taidenäyttelyvideon välityksellä. 

Taidenäyttelyvideo


Enemmän kuin muisto - sotalapsi Atte Laineen elämä

Eija Eskola-Buri on kirjoittanut elämäkertakirjan Atte Laineen elämästä. Dokumenttivideo esittelee kirjan teemoja. Lähde nojatuolimatkalle Aten elämään. Video on kuvattu Kaukolan kartanossa. Eija Eskola-Buri on tehnyt merkittävän kulttuuriteon kirjoittaessaan elämäkertakirjan Atte Laineen elämästä. Laitilan kulttuurintuki ry esittelee ja myy kirjaa Laitilan kirjastossa tiistaina 1.2. ja keskiviikkona 2.2. kello 16-18. Myös kirjoittaja Eija Eskola-Buri on silloin paikalla.

Dokumenttivideo Atte Laineen elämäkertakirjasta


Kustaa Hiekka –kulttuuriviikolla koetaan kiinnostavia, monenkirjavia kulttuuri- ja taide-elämyksiä

Kustaa Hiekan mielestä maailma oli kiinnostava, avara ja kaunis. Tämä ajatus on myös Laitilan Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon taustalla. Kulttuuriviikko on mukana Työ ja elinkeinoministeriön lanseeraamassa Olen Antirasisti -kampanjassa. Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan elämäntyön kunnioittamiseksi Laitilassa järjestetään vuosittain kulttuuriviikkoa tammikuun viimeisellä viikolla, ajankohtana, jolloin Kustaa Hiekan lukutupa vihittiin käyttöön vuonna 1938 Suomen ensimmäisenä maaseudun kirjastorakennuksena. Laitilassa syntynyt ja Tampereella vaikuttanut Hiekka jätti voimakkaan jäljen näiden paikkakuntien kulttuurielämään.

Tapahtuma järjestetään nyt jo  neljännentoista kerran Laitilassa. Ajankohta ensi vuonna on 23.-30. tammikuuta.  Laitilan kaupungin useat yksiköt järjestävät kulttuuriviikkoa yhdessä useiden paikallisten toimijoiden kanssa.  Kulttuuriviikon yhteistyökumppaneina ovat vuoden 2022 tapahtumassa ovat ainakin Hiekan säätiö, Laitilan Kino, Laitilan MLL ja Laitilan oppaat. Kulttuuriviikon kuvataiteilijana nähdään turkulainen Taru Salonen. Hänen Kuva Unholasta -niminen näyttely on esillä Laitilan kaupunginkirjastossa. Kasvokuvista ja interiöörikuvista koostettu näyttely käsittelee muistisairauden ja eristyneisyyden herättämiä tuntoja. Näyttelyn nimi Unhola viittaa henkiseen tilaan, jossa ihmiseltä on kadonnut muisti ja sen mukana muu maailma. Työt ovat puupiirroksia. 

Bonus:

La 12.3. klo 18 Stand up -esitys Mars vs Venus -hulvaton parisuhdekomedia esitetään Show & Dinner -tilaisuutena FinnLamex-hallilla. Kolmen ruokalajin illallisen tähänkin tilaisuuteen järjestää Ahoska Catering. 

 Lisätietoja: kulttuuripäällikkö Piia Allén, piia.allen@laitila.fi puh. 050 593 0470


Tervetuloa mukaan kulttuurivireään kaupunkiin!

=================================================================


Teollisuusneuvos Kustaa Hiekan elämäntyön kunnioittamiseksi Laitilassa järjestetään Kustaa Hiekka –kulttuuriviikko tammikuun viimeisellä viikolla, ajankohtana, jolloin Kustaa Hiekan lukutupa vihittiin käyttöön vuonna 1938. Monipuolisen viikon antiin kuuluu mm. laadukkaita konsertteja, taidenäyttely sekä yleisöluentoja. Vuonna 2008 vietettiin Kustaa Hiekan lukutuvan juhlaviikkoa, kun talo otetiin remontin jälkeen uudelleen käyttöön. Tästä tapahtumasta sai alkunsa Kustaa Hiekka kulttuuriviikot, joita on vietetty vuodesta 2009 lähtien.

Kustaa Hiekka –kulttuuriviikon teemat kautta vuosien

 • 2009 Ei teemaa
 • 2010 Barokki
 • 2011 Laitilasta maailmalle
 • 2012 Romantiikka
 • 2013 Tähdet – tähdet
 • 2014 Puu ja metsä
 • 2015 Sininen ja valkoinen
 • 2016 Linnu ja mukula
 • 2017 Suomi 100 – kansanperinne
 • 2018 Virtuoosit
 • 2019 Valo
 • 2020 Liike
 • 2021 Ääni
 • 2022 Suunnitelma B - Varjosta valoon
 • 2023 Monikulttuurinen Laitila

Kasvogalleria