Historiaa

Laitilan VPK rakensi nykyisen opistotalon vuonna 1889. Tuolloin vielä hyvin harvoilla yhdistyksillä oli omia tiloja. Palokunnan toiminta lopahti 1890-luvun lopulla. Vuonna 1901 se myi rakennuksen Laitilan Nuorisoseuralle. Seura laajensi taloa puolella vuonna 1907, jolloin näyttämö siirrettiin salin toiseen päähän, nykyiselle paikalleen. Nuorisoseurantalo sai jugendvaikutteisen ilmeen. Vuonna 1921 salin sivuun rakennettiin ravintola ja vahtimestarin asunto.

Talossa toimivat 1900-luvun alkupuolella monet Laitilan yhdistyksistä, mm. urheiluseura Jyske, suojeluskunta ja lotat. Onpa Laitilan työväenyhdistyskin pitänyt siellä ensimmäiset kokoontumisensa 1900-luvun alkuvuosina. Seurantalon pihalla pidettiin laulujuhlia, suuria arpajaisia ja urheiltiin. Laitilan monet osuustoiminnalliset järjestöt käyttivät taloa vakituisena kokouspaikkanaan.

Sotien jälkeen Laitilan Nuorisoseura toimi talossa erittäin vilkkaasti, kunnes sen toiminta 1960-luvulla hiipui television vallatessa kotien olohuoneita. Seura myi talon Laitilan kaupungille vuonna 1976. Purkuaikeista onneksi luovuttiin nopeasti.

Opistotalon pääkäyttäjiä ovat kansalaisopisto ja yhdistykset. Se toimii Laitilan soittokunnan harjoitustilana sekä soitin- ja nuottivarastona. Opistotalolla järjestetään pieniä kotoisia kulttuuritilaisuuksia ja se on vuokrattavissa mm. perhejuhliin.