Elokuvat

TALVIKKI - taru Muinaisesta Kalannista

Talvikki on tunnin pituinen säestetty mykkäelokuva Kalevalasta ja vihan kierteestä. Sotaorpo Kullervo myydään Pohjolaan, missä hän hautoo kostoa sedälleen Untamolle ja nostaa esiin Metsän pedot, samaaneiksi naamioituvat pahat henget. Pohjolan emäntä, Louhi, kutsuu apuun vanhan kilpakumppaninsa Väinämöisen, samalla kun hänen tyttärensä Talvikki käy kohti Petojen taloa... 

Kansanperinteestä ammentava Talvikki pohjautuu elävää musiikkia ja videojaksoja hyödyntävään Kullervon kirot -näytelmään, joka sai ensi-iltansa Laitilan Louhenlinnassa syksyllä 2019. Kuvaukset jatkuivat sen jälkeen itsenäisenä tuotantona. Kuvauspaikkona toimivat lähialueen kulttuurikohteet, kuten Untamalan kylässä sijaitsevat Sarkin talonpoikaismuseo, kuppikivet ja kirkkomaa, sekä Lukujärvi ja Hautvuori. 

Pitkälti paikallisin voimin toteutettuun Louhenlinna-teatterihankkeeseen lukeutuu yhteensä neljä Kalevala-henkistä kantaesitystä vuosilta 2014-19 (Kivellä soutajat, Louhen neito, Sampo irti! ja Kullervon kirot). Länsi-Suomi-lehti myönsi näytelmille Friski Myättäst! -palkinnon 6.12.2019.

 


Talvikin ensi-ilta on 1.9.2021 Laitilan Kinossa. Seuraava näytös on Turussa 2.9., osana Suomalaisen elokuvan festivaalia. Elokuva tulee myöhemmin katsottavaksi myös netin kautta. 

Rooleissa mm. Anniina Väisänen (Talvikki), Lea Koskinen (Louhi), Jouko Mäenpää (Väinämöinen), Maria Antola (Hirvi/Aino), Rita Iso-Heiko (Miekkanainen/Susi), Sisu-Werner Nieminen (Kullervo) ja Lauri Heinimaa (Iso-Kullervo). 

Ohjaus & käsikirjoitus: Lauri Löytökoski. Kuvaus: Aapo Lettinen. Tuotanto: Jukka Vehmas. Leikkaus: Petri Erkkilä. Puvustus: Jaana Renvall ja Verna Hörkkö. Naamiot (suun.): Cobweb Mehers. Erikoismaskeeraus & naamiot: Minja Tuomisalo. Musiikki: Topi Laitinen, Juha Kaartinen ja Antti Saarinen. Tietosuus ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry, 2021. Kesto 60”.


 

LOUHI, POHJAN NOITA - samaanin matka

Louhi, Pohjan noita, on kertomus samanistisesta Kalevalasta. Orastava noita, Runoi, tempautuu pelottavalle matkalle muinaissuomalaiseen alamaailmaan Louhen, Tuonen valtiattaren, hakemana. Väinön, Ilmarisen ja Lemmingin hahmot ovat kanavia, joiden läpi hänen kulkunsa johtaa – kaikilla omat haasteensa. Löytääkö Runoi tiensä heidän lomitseen maailmojen rajalle, Louhen luo? 

Louhi on säestetty mykkäelokuva, joka sai alkunsa osana Laitilan Kulttuurin tuki ryn v.2016 tuottamaa Louhen neito -näytelmää. Väinämöisen ja Louhen myöhempien aikojen kohtaaminen Laitilan Louhenlinnassa keräsi yleisöltä ja arvostelijoilta kiitosta, samalla kun sen taustavideosta kasvoi itsenäinen teos. 

Lämpövuoden kulkua mukaileva elokuva on kuvattu pääosin Laitilassa, jonka luonnossa on yhä jäänteitä rautakautisesta kulttuurista. Tarina-aineistoa on koottu mm. Anna-Leena Siikalan Itämerensuomalaisten mytologiasta (SKS, 2012). Lopputulos on Louhen runolaulu, jonka sanat ovat kadonneet ajan tuuliin.Louhi esitettiin ensi kertaa Laitilan Kinossa 1. huhtikuuta 2017. Sen jälkeen sitä on esitetty mm. Turussa (osana Suomalaisen elokuvan festivaalia) ja Mexico Cityssä (osana Morbido Festiä). Koko elokuva on katsottavissa täällä.

Pääosissa Thomas Dellinger (Runoi) ja Sinikka Strömmer (Louhi). Ohjaus ja käsikirjoitus: Lauri Löytökoski. Kuvaus: Aapo Lettinen. Tuotanto: Olli Jalkanen. Vastaavat tuottajat: Lauri Löytökoski, Jukka Vehmas. Leikkaus: Petri Erkkilä. Puvustus: Jaana Renvall, Marianne Lindström ja Verna Hörkkö. Musiikki: Keppa & työryhmä. Tietosuus ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry, 2017. Kesto 28”.