Kullervon kirot

Louhenlinnan sisätiloissa esitettiin syys-lokakuussa 2019 eri taiteenlajeja laadukkaasti yhdistelevä uusi teatteriesitys Kullervon kirot. Esitys on Laitilan Kulttuurin Tuki -yhdistykselle jo neljäs kansantarustoon pohjaava näytelmä ja henkinen seuraaja kiitetylle Louhen neidolle (2016). 

Logo Kullervon kirot.jpg

Perustarina on Kalevalasta ja muista taideteoksista tunnettu universaali kertomus veljesten kostonkierteestä ja kovan kohtalon Kullervo-pojasta. Ammoisella Laitilanlahdella tapahtuva tarina on ankkuroitu vankasti Laitilan omaan kulttuuriperinteeseen muinaislöytöjen ja nykyisten historiatietojen perusteella. 

Kullervon kirot tarjoaa alkuperäisten kansanrunojen tapaan humaanin ja toiveikkaan loppuratkaisun. Esitys on samalla ajaton kertomus ihmisen kyvystä sisuuntua kovan onnensa edessä ja muuttaa kohtaloaan. 

Noin tunnin mittainen esitys rakentuu lavateatterista, tarinaa varten sävelletystä live-musiikista sekä kerrontaan upotettavista tasokkaista videojaksoista, joita kuvataan myös Laitilassa. 
Näyttelijöitä on seitsemän sekä videojaksojen esiintyjät.

Ohjaus Tiia Valavuo
Musiikki Markus Rantanen
Videojaksot Lauri Löytökoski ja Tietosuus-osuuskunta
Käsikirjoitus Marko Laihinen

Saman työryhmän aiempi tuotanto, Louhen neito, sai ensi-iltansa Louhenlinnassa syksyllä 2016. Esitys sai yleisöltä ja arvostelijoilta kiitosta. Videojaksoista koottiin myöhemmin kansainväliseen levitykseen päässyt puolituntinen mykkäelokuva, Louhi, Pohjan noita (2017).

Kullervon kirot -esityksen toteutti Laitilan Kulttuurin Tuki ry. Yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Laitilan kaupunki ja Vakka-Suomen Kansalaisopisto.