Louhenlinnan teatteri - Kullervon kirot

www.louhenlinna.com


Louhenlinnan kalevalainen teatteri:

Kullervon kirot -esitys Laitilan Louhenlinnassa syksyllä 2019

 

Louhenlinnan sisätiloissa esitetään syys-lokakuussa 2019 eri taiteenlajeja laadukkaasti yhdistelevä uusi teatteriesitys Kullervon kirot. Esitys on Laitilan Kulttuurin Tuki -yhdistykselle jo neljäs kansantarustoon pohjaava näytelmä ja henkinen seuraaja kiitetylle Louhen neidolle (2016). 

Kullervon kirot logo_valkoinen_crop.jpg

Perustarina on Kalevalasta ja muista taideteoksista tunnettu universaali kertomus veljesten kostonkierteestä ja kovan kohtalon Kullervo-pojasta. Ammoisella Laitilanlahdella tapahtuva tarina on ankkuroitu vankasti Laitilan omaan kulttuuriperinteeseen muinaislöytöjen ja nykyisten historiatietojen perusteella. 

Kullervon kirot tarjoaa alkuperäisten kansanrunojen tapaan humaanin ja toiveikkaan loppuratkaisun. Esitys on samalla ajaton kertomus ihmisen kyvystä sisuuntua kovan onnensa edessä ja muuttaa kohtaloaan. 

Noin tunnin mittainen esitys rakentuu lavateatterista, tarinaa varten sävelletystä live-musiikista sekä kerrontaan upotettavista tasokkaista videojaksoista, joita kuvataan myös Laitilassa. Ennen esitystä on luvassa Louhenlinnan keittiön valmistama herkullinen ateria.


Esityksen ja aterian kattavan lipun hinta on 40,50 € (sis. palvelumaksun). Liput ovat myynnissä osoitteessa www.netticket.fi/kullervon-kirot ja Laitilan kaupunginkirjastossa.Ensi-ilta on lauantaina 28.9.2019 klo 19.

Myöhemmät esitykset ovat pe 4.10., la 5.10., pe 11.10., la 12.10. ja su 13.10.

Esitykset alkavat klo 19 (su 13.10. klo 16).

 

Näyttelijöitä on seitsemän sekä videojaksojen esiintyjät.

Ohjaus Tiia Valavuo
Musiikki Markus Rantanen
Videojaksot Lauri Löytökoski ja Tietosuus-osuuskunta
Käsikirjoitus Marko Laihinen

Saman työryhmän aiempi tuotanto, Louhen neito, sai ensi-iltansa Louhenlinnassa syksyllä 2016. Esitys sai yleisöltä ja arvostelijoilta kiitosta. Videojaksoista koottiin myöhemmin kansainväliseen levitykseen päässyt puolituntinen mykkäelokuva, Louhi, Pohjan noita (2017). Elokuva löytyy tältä sivulta alempaa.

Kullervon kirot -esityksen toteuttaa Laitilan Kulttuurin Tuki ry. Yhteistyökumppaneihin lukeutuvat Laitilan kaupunki ja Vakka-Suomen Kansalaisopisto.

Lisätietoja esityksestä: Jukka Vehmas, kulttuurisihteeri, p. 050 5930 470, jukka.vehmas@laitila.fi.

Lisätietoja esityspaikasta ja ruokailusta: Anne-Maria Antola-Pilppula, Louhenlinnan emäntä, 0500 879 699, anne@louhenlinna.com. Esityspaikka Louhenlinna, Kusnintie 95, Laitila.Elokuvasta Louhi, Pohjan noita


Louhi elokuvajuliste.jpgTietosuus-osuuskunnan ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n tuottama lyhytelokuva Louhi, Pohjan noita, esitettiin ensi kertaa Laitilan Kinossa aprillipäivänä 2017. Sen jälkeen filmi nähtiin Turussa Bar Ö:ssä osana Suomalaisen elokuvan festivaalin teemavuoden ohjelmistoa.

Louhi, Pohjan noita, on kertomus samanistisesta Kalevalasta. Orastava noita, Runoi, tempautuu pelottavalle matkalle muinaissuomalaiseen alamaailmaan Louhen, Tuonen valtiattaren, hakemana. Väinön, Ilmarisen ja Lemmingin hahmot ovat kanavia, joiden läpi hänen kulkunsa johtaa – kaikilla omat haasteensa. Löytääkö Runoi tiensä heidän lomitseen maailmojen rajalle, Louhen luo?

Louhi on säestetty mykkäelokuva, joka sai alkunsa osana Laitilan Kulttuurin Tuen vuonna 2016 tuottamaa Louhen neito –näytelmää. Väinämöisen ja Louhen myöhempien aikojen kohtaaminen Laitilan Louhenlinnassa keräsi yleisöltä ja arvostelijoilta kiitosta, samalla kun sen taustavideosta kasvoi itsenäinen teos.


Kuvattu Laitilassa

Lämpövuoden kulkua mukaileva elokuva on kuvattu pääosin Laitilassa, jonka luonnossa on yhä jäänteitä rautakautisesta kulttuurista. Kalevalan maailmaan sijoittuvan tarinan aineisto on koottu kansalliseepoksen ohella mm. Anna-Leena Siikalan Itämerensuomalaisten mytologiasta (SKS, 2012). Historialliset kuvauspaikat sekä runolauluista ja kansanperinteestä poimitut yksityiskohdat tuovat kerrontaan lisää sävyjä ja tunnelmaa.

Louhen esikuvina toimivat pitkälti samojen tekijöiden edellinen säestetty mykkäelokuva, Mia Larva (2016), neuvosto-ohjaaja Sergei Paradžanovin Menneitten sukupolvien varjot (1964), sekä Kalle Holmbergin Rauta-aika (1982). Lopputulos on Louhen runolaulu, jonka sanat ovat kadonneet ajan tuuliin.

Pääosissa Thomas Dellinger ja Sinikka Strömmer. Ohjaus ja käsikirjoitus: Lauri Löytökoski, kuvaus Aapo Lettinen, tuotanto: Olli Jalkanen, leikkaus: Petri Erkkilä, musiikki: Keppa & työryhmä. Tietosuus ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry, 2017. Kesto 28”. Elokuvan voi katsoa tästä.

www.tietosuus.fi