Louhenlinnan teatteri - ei näytöksiä tällä hetkellä

www.louhenlinna.com


Louhenlinnan kalevalainen teatteri:

Sampo irti!       viimeinen näytös 20.8.2017Sampo irti _A4_Juliste_high res cmyk EI leikkuuvaraa.jpg

Sekä yleisön että kriitikoiden suosion saaneet musiikkinäytelmät Kivellä soutajat ja Louhen neito saavat jatkoa. Kivellä soutajat –työryhmä valmistelee kalevalaiseen mytologiaan ja Kalevalasta tuttuihin tarinoihin pohjautuvaa satiirista musiikkinäytelmää onnen etsimisestä. Ensi-ilta on torstaina 10. elokuuta 2017 klo 19.

Louhenlinnan ulkonäyttämöllä tapahtuu paljon mielenkiintoista ja sykähdyttävää, sen takaavat tutut tekijät: käsikirjoittaja Terhi Raumonen, säveltäjä ja kapellimestari Markus Rantanen sekä ohjaaja Tapio Väntsi. Lavastuksesta vastaa Tiian Puranen, puvustuksesta Jaana Renvall ja graafisesta ilmeestä Anne Jacksen. Rooleissa nähdään sekä tuttuja hahmoja että tällä näyttämöllä uusia tuttavuuksia. 

Sampo irti! pohjaa kalevalaisiin runolauluihin Päivölän pidoista, joissa kuvataan Lemminkäisen matkaa myyttiseen keskikesän juhlaan – tunnetuin seurauksin. Uuteen tarinaan kutoutuvat myös Väinämöisen ja Louhen kilvoittelu Sammosta ja seppä Ilmarisen häät Pohjan tyttären kanssa.

Sampo irti! -musiikkinäytelmässä Pohjola on päässyt lihaville päiville Seppo Ilmarisen takomalla sammolla, ja kilpailevassa kylässä, Väinölässä, halutaan osingoille rikkauksista keinolla millä hyvänsä. Loputtomasta vaurastumisesta tulee Pohjolan johtajalle, Louhelle, pakkomielle, jonka jalkoihin jäävät kaikki muut asiat ja ihmiset.

Saako Seppo puolisokseen Marjatan, hänelle luvatun Louhen tyttären? Miten käy toraisan tappelijan, Ahti Lemminkäisen, ja pääseekö Väinölä nauttimaan Sammon rikkauksista? Sampo irti! -musiikkinäytelmä vastaa näihin kysymyksiin livemusiikin siivittämänä ravintola Louhenlinnan tunnelmallisella pihamaalla elokuun kahtena viikonloppuna.

Juhlistaa itsenäisyyden juhlavuotta

Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen ajoittuva Sampo irti! kertoo siitä, miten alun perin siirryttiin Väinölän ja Pohjolan kaltaisista erillisistä heimoista kohti suurempaa yhteisöä. Näytelmä muistuttaa siitä, että yhteistyö ja suvaitsevaisuus ovat yhä taloudellista ylivaltaa tärkeämpiä. Esitys juhlistaa Suomen valtion 100-vuotistaivalta arvokkaalla tavalla ja ottaa mytologisten hahmojensa kautta kantaa myös nykypäivän arvoihin ja ongelmiin.

Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Sampo irti! –näytelmän valtakunnalliseen Suomi 100 –ohjelmaan ja Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt hankkeelle juhlavuoden tukea.

Näytelmä tuottaa Laitilan Kulttuurin Tuki –yhdistys yhteistyössä kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Näyttelijöiden kouluttamisesta vastaa Vakka-Suomen kansalaisopisto.

Sampo irti! esitetään Kivellä soutajat -näytelmän tavoin tilausravintola Louhenlinnan piha-alueella. Esityspaikka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Laitilan keskustasta, mäntymetsän keskellä.

Piha-alueen kalliomuodostelmat syntyivät, kun mannerjää vetäytyi ja veti mukanaan kivenlohkareita. Arkkitehti Ilpo Vuorela suunnitteli ravintolan niiden pohjalta. Piha-alueella on 200 hengen kattamaton katsomo ja kiviportin edessä sijaitseva näyttämö.  

Varaa lippusi ajoissa – ennakkoon edullisemmin!

Sampo irti! saa ensi-iltansa Louhenlinnassa (Kusnintie 95, Laitila) torstaina 10. elokuuta klo 19. Muut esitykset ovat pe 11.8. klo 19, la 12.8. klo 19, su 13.8. klo 15, to 17.8. klo 19, pe 18.8. klo 19, la 19.8. klo 19 ja su 20.8. klo 15.

Lippujen hinnat ovat 24 € ja 20 € (sisältävät palvelumaksun), ryhmät vähintään 10 henkeä á 20 €. Lippuja voi ostaa osoitteesta www.netticket.fi tai Laitilan kaupunginkirjastosta. Lippuja voi tiedustella myös ennen esitystä ovelta (26 €/22 €).

Ravintola Louhenlinnan palvelut ovat käytettävissä ennen ja jälkeen esityksen. Ruokailuvaraukset etukäteen Anne-Maria Antola-Pilppulalta p. 0500 879 699.


Elokuvasta Louhi, Pohjan noita uusi esitys Laitilan torilla heinäkuisen illan tummuessa!Elok juliste.jpgTietosuus-osuuskunnan ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry:n tuottama lyhytelokuva Louhi, Pohjan noita, esitettiin ensi kertaa Laitilan Kinossa aprillipäivänä 2017. Sen jälkeen filmi nähtiin Turussa Bar Ö:ssä osana Suomalaisen elokuvan festivaalin teemavuoden ohjelmistoa.

Louhi, Pohjan noita, on kertomus samanistisesta Kalevalasta. Orastava noita, Runoi, tempautuu pelottavalle matkalle muinaissuomalaiseen alamaailmaan Louhen, Tuonen valtiattaren, hakemana. Väinön, Ilmarisen ja Lemmingin hahmot ovat kanavia, joiden läpi hänen kulkunsa johtaa – kaikilla omat haasteensa. Löytääkö Runoi tiensä heidän lomitseen maailmojen rajalle, Louhen luo?

Louhi on säestetty mykkäelokuva, joka sai alkunsa osana Laitilan Kulttuurin Tuen vuonna 2016 tuottamaa Louhen neito –näytelmää. Väinämöisen ja Louhen myöhempien aikojen kohtaaminen Laitilan Louhenlinnassa keräsi yleisöltä ja arvostelijoilta kiitosta, samalla kun sen taustavideosta kasvoi itsenäinen teos.
Kuvattu Laitilassa

Lämpövuoden kulkua mukaileva elokuva on kuvattu pääosin Laitilassa, jonka luonnossa on yhä jäänteitä rautakautisesta kulttuurista. Kalevalan maailmaan sijoittuvan tarinan aineisto on koottu kansalliseepoksen ohella mm. Anna-Leena Siikalan Itämerensuomalaisten mytologiasta (SKS, 2012). Historialliset kuvauspaikat sekä runolauluista ja kansanperinteestä poimitut yksityiskohdat tuovat kerrontaan lisää sävyjä ja tunnelmaa.

Louhen esikuvina toimivat pitkälti samojen tekijöiden edellinen säestetty mykkäelokuva, Mia Larva (2016), neuvosto-ohjaaja Sergei Paradžanovin Menneitten sukupolvien varjot (1964), sekä Kalle Holmbergin Rauta-aika (1982). Lopputulos on Louhen runolaulu, jonka sanat ovat kadonneet ajan tuuliin.

Pääosissa Thomas Dellinger ja Sinikka Strömmer. Ohjaus ja käsikirjoitus: Lauri Löytökoski, kuvaus Aapo Lettinen, tuotanto: Olli Jalkanen, leikkaus: Petri Erkkilä, musiikki: Keppa & työryhmä. Tietosuus ja Laitilan Kulttuurin Tuki ry, 2017. Kesto 28”. Elokuvan voi katsoa tästä.

www.tietosuus.fi

Louhi, Pohjan noita, esitetään kaikelle kansalle Laitilan torilla unikeonpäivän iltamyöhällä, torstaina 27. heinäkuuta 2017 klo22.30. Samana iltana torin lavalla klo 21 alkaen nähdään ja kuullaan otteita kahden viikon kuluttua ensi-iltansa saavasta Sampo irti! –musiikkinäytelmästä.