Kustaa Hiekan lukutuvan näyttelytila

IMG_4681 copy_Kustaa Hiekan Lukutupa.jpgKulttuurikeskus Kustaa Hiekan lukutupa


Kustaa Hiekan lukutupa valmistui vuonna 1937 Suomen maaseudun ensimmäiseksi kirjastotaloksi. Varat sen rakentamiseen antoi laitilalaissyntyinen teollisuusneuvos Kustaa Hiekka, jonka nimeä kantava taidemuseo on Tampereella. Kivirakenteinen rakennus sijaitsee Laitilan keskiaikaisen harmaakivikirkon vieressä, osoitteessa Keskuskatu 8 a. 

Laitilan kaupunginkirjasto muutti uusiin tiloihin vuonna 2006. Lukutuvasta on kunnostettu Kustaa Hiekan elämäntyön hengen mukaisesti kulttuurikeskus, jonka pääkäyttäjänä on Vakka-Suomen musiikkiopisto. Ensimmäisessä kerroksessa on musiikkiopiston kanssa yhteiskäytössä oleva taidenäyttelytila.

Lukutuvan taidenäyttelyt – näyttelyaikojen haku

Näyttelytila koostuu kahdesta huoneesta, joiden yhteinen pinta-ala on noin 80 m². Seinät (korkeus 2,70 m) ovat pääosin valkoiset, ripustusta varten on kisko-vaijerijärjestelmä, yleisvalaistuksen lisäksi käytettävissä on kohdevaloja. Rakennuksessa on hälytysjärjestelmä.

Tiloissa järjestetään 2 – 3 näyttelyä vuodessa. Hakuaika on syksyllä, jolloin ovat haettavana seuraavan kalenterivuoden näyttelyajat, noin kuukaudeksi kerrallaan.

Lukutuvan ensimmäiset näyttelyt olivat talvella 2008 Jari Nordmanin näyttely ja kesällä 2008 Neljä Vikaista –näyttely. Seuraavia vuosina näyttelyissä ovat olleet esillä mm. Teija Lehto, Marita Mikkonen, Heli Sammalisto, Maritta Nurmi, Irene Nyholm, Raimo Aarras, Tiina Vainio, Voitto Vikainen, Juha Allan Ekholm, Mari Metsämäki, Keanne van de Kreeke, Merja Ala-Olla, Taru-Taina Nora ja Heli Väisänen.

Näyttelytilojen haettavaksi ilmoittamisesta vastaa Vakka-Suomen kuvataiteen näyttelytyöryhmä, johon kuuluvat Jukka Vehmas Laitilasta, Mari Jalava Uudestakaupungista, Sirpa Ikala-Suomalainen Vehmaalta ja ulkopuolisena asiantuntijana Rauman taidemuseon intendentti Janne Koski. Tiloissa voidaan järjestää myös kutsunäyttelyitä.

Vuoden 2021 näyttelyajat ovat haettavina siten, että vapaamuotoisten hakemukset toimitetaan 1.11.2020 mennessä sähköpostilla osoitteeseen joni.pietilainen(at)uusikaupunki.fi otsikolla Näyttelyhaku 2021. Hakemuksesta tulee ilmetä taiteilijan tai taiteilijaryhmän ansioluettelo ja kuvamateriaalia paperitulosteina. Hakija voi toivoa tiettyä ajankohtaa.

Näyttelytoiminnan ehdot

Laitilan kaupunki tarjoaa taiteilijalle/taiteilijaryhmälle ilmaisen näyttelytilan.

Ripustuksesta ja purkamisesta vastaa taiteilija.

Kuljetuksista ja niiden kustannuksista vastaa taiteilija (tai sopimuksen mukaan). Kuljetusten aikana teoksille mahdollisesti aiheutuvista vaurioista vastaa kuljetuksista vastaava.

Taiteilija voi halutessaan vakuuttaa työnsä.

Näyttelyn teknisestä toteutuksesta (mm. kehystys) vastaa taiteilija.

Taiteilija ei maksa näyttelytilasta vuokraa. Koska järjestäjä ei peri vuokraa, taiteilijalle ei makseta näyttelykorvausta.

Näyttelynjärjestäjä huolehtii näyttelyn tiedottamisesta. Myös taiteilijalla on oikeus tiedottaa näyttelystä ja järjestää siihen liittyviä pr-tilaisuuksia. Taiteilija voi halutessaan järjestää avajaiset tai muun esittelytilaisuuden ja painattaa kutsukortit. Mahdollisten avajaisten tarjoilusta vastaa taiteilija. Tilan omistaja vastaa näyttelyn valvonnasta, tilan siivouksesta ja valaistuksesta. Näyttelyn aukioloaika sovitaan näyttelykohtaisesti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisätietoja antaa kulttuuripäällikkö Piia Allén, p. 050 5930 470, sähköposti piia.allen@laitila.fi