Julkiset taideteokset

Laitilassa on seuraavat veistokset ja muistomerkit:


Sankaripatsas

Jussi Vikaisen punaisesta graniitista veistämä sankaripatsas on pystytetty Laitilan vanhalle hautausmaalle kesällä 1951. Se on tehty muistoksi talvi- ja jatkosodan sankarivainajille, joita lepää viereisessä sankarihaudassa 258.

 

Karjalaan jääneiden muistomerkki

Sankarihaudan toisella reunalla on Kirsti Liimataisen suunnittelema muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille. Muistomerkki on vuodelta 1955.

 

Piispa Eerik Sorolainen

Laitilan Kirkkopuistossa paljastettiin vuonna 1968 kirkon 500-vuotisjuhlien yhteydessä Laitilassa syntyneen piispa Eerik Sorolaisen (1545-1625) pronssiin valettu muistopatsas. Sen tekijä on Jussi Vikainen. Piispan katse on suunnattu kohti kotikylää, Sorolaa, ja hän pitää käsissään pääteostaan, kaksiosaista Postillaa.

 

Kollaan-Loimolan taistelujen muistomerkki

Vuonna 1998 Kirkkopuistossa paljastettiin Aarne Ehojoen suunnittelema graniittiobeliski sotiemme Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistoksi. Taistelussa 18.7.1941 kaatui 39 laitilalaista.

 

Teollisuusneuvos Kustaa Hiekka

Laitilassa syntynyt Kustaa Hiekka (1855-1937) lahjoitti varat, joilla kotikunta sai maaseudun ensimmäisen kirjastotalon (1937). Yrjö Liipolan käsialaa oleva Hiekan rintakuva asetettiin rakennuksen eteen seuraavana vuonna. Kyseessä on toistovalu Tampereella Hiekan taidemuseon edessä olevasta rintakuvasta.

 

Tulevaisuuteen

Vakka-Suomen Voima paljasti vuonna 1991 laajennetun toimitalonsa sisäpihalla Matti Nummelinin pronssisen lintuveistoksen, jonka nimenä on Tulevaisuuteen.

 

Ammatin elementit

Laitilan Ammatillisen Kurssikeskuksen (nykyinen Winnova) edustalle pystytettiin vuonna 1982 Aila Salon suunnittelema metalliveistos Ammatin elementit – tieto, taito, asenne. Teos on toteutettu kurssikeskuksen oppilastyönä.

 

Elämän lähde

Laitilan-Pyhärannan terveyskeskus vihittiin käyttöön vuonna 1974. Juhlassa paljastettiin rakennuksen edessä oleva Aila Salon suihkukaivoveistos Elämän lähde. Veistos symbolisoi elämän alkua ja Laitilan kanataloutta. 

 

Veteraanikivi

Seurakuntatalon pihalla on vuonna 1991 pystytetty veteraanikivi. Kivessä on tammenlehvä ja Valamon luostarin kellon profiili, johon on kirjoitettu Veikko Hietalan runonsäe.

 

Artturi Kerttulan muistomerkki 1918

Vanhan Malvon tien varressa on punaisten 13.2.1918 surmaaman Artturi Kerttulan muistopaasi. Se on vuodelta 1925 ja Samuli Leinon käsialaa.