Julkiset taideteokset

Laitilassa on seuraavat veistokset ja muistomerkit:


SankaripatsasSankaripatsas

Jussi Vikaisen punaisesta graniitista veistämä sankaripatsas on pystytetty Laitilan vanhalle hautausmaalle kesällä 1951. Se on tehty muistoksi talvi- ja jatkosodan sankarivainajille, joita lepää viereisessä sankarihaudassa 258. Sijainti: Laitilan vanha hautausmaa, Keskuskatu 7.

 Karjalaan jääneiden muistomerkkiKarjalaan jääneiden muistomerkki

Sankarihaudan toisella reunalla on Kirsti Liimataisen suunnittelema muistomerkki Karjalaan jääneille vainajille. Muistomerkki on vuodelta 1955. Sijainti: Laitilan vanha hautausmaa, Keskuskatu 7.

 Piispa Eerik SorolainenPiispa Eerik Sorolainen

Laitilan Kirkkopuistossa paljastettiin vuonna 1968 kirkon 500-vuotisjuhlien yhteydessä Laitilassa syntyneen piispa Eerik Sorolaisen (1545-1625) pronssiin valettu muistopatsas. Sen tekijä on Jussi Vikainen. Piispan katse on suunnattu kohti kotikylää, Sorolaa, ja hän pitää käsissään pääteostaan, kaksiosaista Postillaa. Sijainti: Kirkkopuisto, Keskuskatu 12.

 


Kollaan-Loimolan muistomerkkiKollaan-Loimolan taistelujen muistomerkki

Vuonna 1998 Kirkkopuistossa paljastettiin Aarne Ehojoen suunnittelema graniittiobeliski sotiemme Kollaan ja Loimolan taistelijoiden muistoksi. Taistelussa 18.7.1941 kaatui 39 laitilalaista. Sijainti: Kirkkopuisto, Keskuskatu 12.

 Kustaa Hiekan patsasTeollisuusneuvos Kustaa Hiekka

Laitilassa syntynyt Kustaa Hiekka (1855-1937) lahjoitti varat, joilla kotikunta sai maaseudun ensimmäisen kirjastotalon (1937). Yrjö Liipolan käsialaa oleva Hiekan rintakuva asetettiin rakennuksen eteen seuraavana vuonna. Kyseessä on toistovalu Tampereella Hiekan taidemuseon edessä olevasta rintakuvasta. Sijainti: Kustaa Hiekan lukutupa, Keskuskatu 8A.

 
TulevaisuuteenTulevaisuuteen

Vakka-Suomen Voima paljasti vuonna 1991 laajennetun toimitalonsa sisäpihalla Matti Nummelinin pronssisen lintuveistoksen, jonka nimenä on Tulevaisuuteen. Sijainti: VSV, Vihtorinkatu 2.

 Ammatin elementitAmmatin elementit

Laitilan Ammatillisen Kurssikeskuksen (nykyinen Winnova) edustalle pystytettiin vuonna 1982 Aila Salon suunnittelema metalliveistos Ammatin elementit – tieto, taito, asenne. Teos on toteutettu kurssikeskuksen oppilastyönä. Sijainti: Winnova, Turuntie 9.

 Elämän lähdeElämän lähde

Laitilan-Pyhärannan terveyskeskus vihittiin käyttöön vuonna 1974. Juhlassa paljastettiin rakennuksen edessä oleva Aila Salon suihkukaivoveistos Elämän lähde. Veistos symbolisoi elämän alkua ja Laitilan kanataloutta. Sijainti: Laitilan terveyskeskus, Sairaalantie 8. 

 VeteraanikiviVeteraanikivi

Seurakuntatalon pihalla on vuonna 1991 pystytetty veteraanikivi. Kivessä on tammenlehvä ja Valamon luostarin kellon profiili, johon on kirjoitettu Veikko Hietalan runonsäe. Sijainti: Pappilantie 1.

 
Artturi Kerttulan muistomerkkiArtturi Kerttulan muistomerkki 1918

Vanhan Malvon tien varressa on punaisten 13.2.1918 surmaaman Artturi Kerttulan muistopaasi. Se on vuodelta 1925 ja Samuli Leinon käsialaa. Sijainti: Malvontie 110.Muistolehto Huokaus

Arkkitehti Marko Kivistön suunnittelema muistolehtoalue sijaitsee Laessaaren hautausmaalla. Muistolehdossa toistuu huokauksen teema teoksen pronssiaiheissa. Muistolehdon eri osilla on oma tarkoituksensa: on paikka, johon istua sekä paikat, joihin laskea kukat ja kynttilä. Alueella on myös kiviseinämä, johon kiinnitettään muistolehtoon haudattujen nimet. Muistolehdon siunaamistilaisuus järjestettiin 19.4.2020. Laitilan seurakunnan Youtube -kanavalla on esittelyvideo muistolehdosta. Sijainti: Salontie 28.

Huokaus