Kriisityö

Virka-ajalla (ma-to klo 8-16, pe klo 8-15)

Soita sosiaalisessa hätätilanteessa ja äkillisessä kriisitilanteessa hätäkeskukseen 112, joka välittää tiedon Laitilan päivystävälle sosiaalityöntekijälle. Hätä- ja kriisitilanteita voivat olla esim. äkillinen lastensuojelun tarve, väkivallan kohteeksi joutuminen, läheisen kuolema, oma tai läheisen vakava sairastuminen ja onnettomuudet.

Jos tarvitset akuutissa kriisitilanteessa keskusteluapua, soita Laitilan mielenterveysyksikön päivystyspuhelimeen 050 331 8303 ma–pe klo 12–12.30. Traumaattisen kokemuksen jälkeen on normaalia, että mieli ja keho reagoivat tapahtuneeseen. Huolehdi itsestäsi: puhu muille kokemuksestasi ja hae tarvittaessa ammattiapua.

Virka-ajan ulkopuolella, iltaisin, öisin ja viikonloppuisin:

Soita hätätilanteessa hätäkeskukseen 112 tai kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi Turun sosiaalipäivystykseen 02 262 6003, jos asia ei voi odottaa ilman vakavia seurauksia seuraavaan päivään tai viikonlopun yli.

 

Laitilan akuutin kriisityön ja psykososiaalisen tuen prosessi:

  1. Soitto hätäkeskukseen tai sosiaalipäivystykseen.
  2. Sosiaalipäivystäjä tulee tapahtumapaikalle ja kartoittaa aineellisen ja henkisen tuen tarpeen.
  3. Sosiaalipäivystäjä, muu viranomainen tai läheinen ottaa yhteyttä Laitilan mielenterveysyksikköön keskusteluavun järjestämiseksi.
  4. Mielenterveysyksikkö ottaa yhteyttä kriisissä olevaan ja järjestää ensimmäisen tapaamisen 1–3 vrk:n kuluessa (usein shokkivaiheessa). Tapaamisessa käydään läpi faktatietoa tapahtumasta ja annetaan tietoa traumaperäisistä reaktioista. Ensimmäisellä tapaamisella sovitaan seuraavista käynneistä ja seurannasta.
  5. Toinen tapaaminen voidaan järjestää noin viikon kuluessa ensimmäisestä käynnistä. Käynnillä käsitellään traumaperäisiä reaktioita ja tapahtumaan liittyviä tunteita ja ajatuksia. Muita tapaamisia järjestetään yksilöllisen tarpeen mukaan.
  6. Mielenterveysyksikkö järjestää tarvittaessa jatkohoitoa ja seurantatapaamiset tai -puhelut 3 kk:n, 6 kk:n ja vuoden kuluttua tapahtumasta.