Kirjastopalvelut

Aukioloajat: ma–pe 10–19 | la 10–15 (1.9.-30.4.) | arkipyhänaatto 10–15 | omatoimiaika päivittäin 7–22
Sähköposti: kirjasto@laitila.fi
Puhelin: 040 485 3543
Puhelin: Kauppakatu 5, 23800 Laitila

Ajankohtaista kirjastossa


Tarvitsetko tulostetun version koronatodistuksestasi eli koronapassistasi? Voit käydä tulostamassa sen ilmaiseksi kirjastossa. Autamme tarvittaessa tulostamisessa.


Palveluajat helatorstain aikaan

Laitilan kirjasto palvelee helatorstain aikaan seuraavasti:

keskiviikkona 25.5. klo 10–15

torstaina 26.5. omatoimiaika

perjantaina 27.5. klo 10–19

Kirjasto on käytettävissä omatoimisesti palveluaikojen ulkopuolella päivittäin klo 7–22. 


Kotiseutuaineistoa digitoituna

Kansalliskirjaston verkkosivuilta voi lukea Laitilan Sanomia vuosilta 1925–1939. Lehtiä voi lukea ilman kirjautumista ja niitä on myös mahdollista tulostaa tai ladata pdf-tiedostona. Klikkaa tästä Laitilan Sanomat-kokoelmaan Kansalliskirjaston sivuilla.

Ella Kivikosken ja Olavi Koiviston kirjoittama Laitilan historia I (1969) on myös digitoitu ja se on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa digi.kirjastot.fi. Kirja on jaettu kuuteen osaan. Kirjastot.fi:n digi-palvelussa on myös paljon muuta kirjastojen digitoimaa kotiseutuaineistoa. Klikkaa tästä digitoituun Laitilan historia I -teokseen.


Lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulujen kevätnäyttely 9.–31.5.2022

käsityönäyttely kuvituskuva

Vakka-opiston lasten ja nuorten kuvataide- ja käsityökoulujen kevätnäyttely 2022 on esillä Laitilan kirjastossa 9.–31.5.2022. Tervetuloa tutustumaan!


Osaatko varautua poikkeustilanteisiin? ma 23.5.2022 klo 17–18.30

varautumistapahtuma kirjasto

Maanantaina 23.5.2022 kirjastossa järjestetään tapahtuma kotitalouksien varautumisesta. Tapahtumassa käsitellään kotitalouksien varautumisen perusasioita, kuten miten pitkittyneeseen sähkökatkoon tai vedenjakeluhäiriöön olisi hyvä varautua.

Tilaisuus alkaa klo 17. Tilaisuudessa on varattu aikaa myös keskustelulle. Tervetuloa!


Kirjastojärjestelmä päivitetään 7.–8.6.

versionvaihto kuvitus

Vaski-kirjastojen kirjastojärjestelmä päivitetään 7.–8.6.2022. Päivityksen aikana kirjastot eivät tarjoa lainaus- ja palautuspalveluita.

Päivitys aiheuttaa palvelukatkon, jonka aikana kirjastot palvelevat vain rajoitetusti. Järjestelmäpäivitys päättyy keskiviikkona 8.6. klo 12.00. Sen jälkeen kirjasto palvelee jälleen normaalisti.

Laitilan kirjasto palvelee tiistaina 7.6.2022 klo 8–19. Kirjastossa voi tänä aikana lukea lehtiä ja käyttää tietokoneita sekä tulostaa ja kopioida. Omatoimiaika on poissa käytöstä 7.6. koko päivän ja 8.6. klo 12 saakka.

Keskiviikkona 8.6.2022 Laitilan kirjasto on avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti klo 10–19. Aamupäivällä kirjastossa voi lukea lehtiä ja käyttää tietokoneita. Klo 12 eteenpäin kirjasto palvelee normaalisti ja myös lainauspalvelut ovat käytettävissä. 

Palvelukatkon aikana:

 • ei voi lainata, palauttaa tai varata aineistoa.
 • noudettavana olevia varauksia ei voi lainata, vaan ne voi noutaa vasta kun kirjastojärjestelmä on päivitetty ja jälleen toiminnassa.
 • uusien kirjastokorttien teko, asiakastietojen päivitys tai maksujen maksaminen ei ole mahdollista.
 • verkkokirjastoon ei pääse kirjautumaan. Uusiminen, varaaminen ja maksujen maksaminen ei ole mahdollista.
 • omatoimikirjastopalvelut ovat pois käytöstä.
 • kirjastoautot ovat tauolla.

Vaski-kirjastojen kokoelmaa voi selata verkkokirjastossa myös päivityksen aikana.

Tarkista kirjaston aukioloajat ja rajoitukset ennen asiointia. Tiedotamme Laitilan kirjaston palveluista kirjaston verkkosivuilla ja Facebookissa sekä kirjastossa toukokuun aikana.

Jokainen Vaski-kirjasto viestii aukioloajoista ja saatavilla olevista palveluista erikseen.


Novellikoukku keväällä 2022

Novellikoukku

Kiitos kaikille kevään 2022 Novellikoukkuihin osallistuneille! Valmiita hyväntekeväisyystöitä saa tuoda kirjastoon oman aikataulun mukaan.

Novellikoukuissa saa tehdä omia käsitöitä, osallistua hyväntekeväisyysneuleiden neulontaan tai istahtaa vain kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Käsitöiden ja novellien kuuntelun lomassa on tarjolla myös kupponen kuumaa juotavaa. Kirjastossa on rajallinen määrä neulepuikkoja, joten kannattaa ottaa omat puikot mukaan, jos mahdollista.

Hyväntekeväisyyslangat on lahjoittanut Lions Club Laitila Untamoinen.

Tulevia Novellikoukku-tapahtumia:

 • syksyn Novellikoukuista ilmoitetaan myöhemmin


Kirjasto kotiin - Laitilan kirjaston kotipalvelu

Muistathan, että käytettävissäsi on myös kirjaston maksuton kotipalvelu!

Kirjaston kotipalvelu toimittaa kirjaston aineistoa kotiin asiakkaille, jotka eivät sairauden, vamman, liikuntaesteen tai korkean iän takia pysty itse vierailemaan kirjastossa. 

Miten kirjaston kotipalveluasiakkaaksi pääsee? 

Kirjasto kotiin -asiakkaaksi haluava tai hänen omaisensa ottaa yhteyttä kirjastoon puh. 040 662 6893 tai 040 485 3543. Kun kirjastonhoitaja tulee ensimmäiselle vierailulle, täytetään ilmoittautumislomake ja kirjataan muistiin asiakkaan toiveet ja mielenkiinnon kohteet kirjojen ja muun aineiston suhteen. Kirjastonhoitaja kokoaa kirjakassit, tuo ne asiakkaan kotiin säännöllisin väliajoin ja noutaa samalla palautukset. Laina-ajat sovitaan käyntikertojen mukaan eikä myöhästymismaksuja peritä.

Ilmoittautumislomake ja lisätietoa aiheesta löytyy Kirjasto kotiin -kirjaston kotipalvelu -sivulta.


Neuvottelutila Työkuutio

Kirjastossa on otettu käyttöön neuvottelutila Työkuutio, joka on tarkoitettu työskentelyyn ja opiskeluun. Tilassa on ääntä vaimentavat seinät ja se on ilmastoitu. Istumapaikkoja on kahdelle henkilölle. Tilassa on myös kaksi pistokepaikkaa.

Työkuutio on varattavissa kirjaston asiakaspalvelusta: enintään kaksi tuntia päivässä ja kolme varausta kerrallaan. Kun tila on vapaa, sitä voi käyttää seuraavaan varaukseen asti. 

Lisätietoa kirjaston tiloista löytyy täältä. Muut kirjaston varattavat tilat ovat tutkijanhuone ja Monikko-sali.


Tilaa kirjakassi!

Jos kirjastoon tuleminen huolestuttaa, voit lainata kirjastoaineistoa kirjakassipalvelun kautta ja noutaa kassin kirjaston ovelta.

Kassiin voidaan pakata kirjojen lisäksi myös muuta kirjastoaineistoa toiveesi mukaan. Voit tarkistaa aineiston saatavuuden etukäteen verkkokirjastosta vaski.finna.fi tai kysyä saatavuudesta tilausta tehdessäsi. Otamme vastaan tilauksia sähköpostilla kirjasto@laitila.fi tai puhelimitse arkisin klo 9-19 puh. 040 485 3543 tai 040 662 6893. Muista ilmoittaa kirjastokorttisi tunnus tilausta tehdessäsi!

Keräämme toiveesi mukaisen aineiston muovipussiin, jonka voit noutaa sovittuun aikaan kirjaston ovelta. Noudata henkilökunnan antamia ohjeita kassia noutaessasi. 

Huom! Voit noutaa myös noudettavissa olevat varauksesi kirjakassipalvelun kautta.

Kirjakassipalvelun ohjeet lyhyesti:

 1. Valitse lainattava aineisto.
 2. Soita kirjastoon 040 485 3543 tai 040 662 6893 tai lähetä tilauksesi sähköpostilla kirjasto@laitila.fi.
 3. Sovi noutoaika.
 4. Nouda kirjakassi kirjaston ovelta. 


Aikakauslehtiä voi lukea myös etänä!

Vaski-kirjastot ovat hankkineet etäkäytettävän eMagz-lehtikokoelman. Palvelussa voi lukea kotimaisia aikakauslehtiä myös kirjaston ulkopuolella ja palveluun kirjautumiseen tarvitsee vain kirjastokortin ja siihen liitetyn tunnusluvun. eMagzista löytyy luettavaksi yli 30 lehteä. Kirjaudu eMagz-palveluun osoitteessa vaski.eMagz.fi.

Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lehti avautuu luettavaksi kansikuvaa klikkaamalla. Palvelu ilmoittaa, mikäli lehden kaikki lukulisenssit ovat käytössä. Tällöin lehteä joutuu jonottamaan. Tarkemmat ohjeet palveluun käyttöön löytyy kirjaston lehtivalikoimasta kertovalta sivulta. 

Laitilan kirjastossa on käytettävissä myös paikalliskäyttöinen eMagz-lehtikokoelma, joka toimii vain kirjaston koneilla tai kirjaston langattomassa verkossa. Paikalliskäyttöisessä eMagzissa on luettavissa yli 60 lehteä. 


Verkkokurssit: Rockway ja Promentor

Oletko jo tutustunut Rockway-musiikkikouluun? Rockway-palvelusta löytyy maksuttomia kursseja mm. laulun opiskelusta ja pianon- tai kitaransoitosta kiinnostuneille. Kurssit voi lainata kirjastokortilla kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Kurssit ovat suomenkielisiä. Klikkaa itsesi Rockway-musiikkikouluun!

Promentor-palvelusta löytyy 28 suomenkielistä verkkokielikurssia, joiden avulla voit kohentaa kielitaitoa tai opetella kielen alkeita. Valikoimassa on kahdeksan kurssia englannin opiskeluun sekä viisi kurssia seuraavien kielten opiskeluun: ruotsi, suomi, espanja ja venäjä. Palveluun kirjaudutaan sivun oikeasta yläreunasta kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Klikkaa itsesi Promentor-kielikurssille!

Rockwayn ja Promentorin linkit löytyvät myös Vaski-kirjastojen e-aineistoista Verkkokurssit-otsikon alta. E-aineistosivulta löytyy myös tarkemmat ohjeet palveluiden käyttöön.


PressReader-lehtipalvelu

PressReader on etäkäyttöinen e-lehtipalvelu, josta löytyy yli 7000 lehteä sähköisenä näköisversiona yli 100 maasta yli 60 eri kielellä. Palvelussa on jonkin verran myös suomenkielisiä lehtiä. Lehtiä ilmestyy ja poistuu PressReaderin kokoelmasta silloin tällöin eikä kirjasto voi vaikuttaa palvelun lehtivalikoiman muutoksiin.

PressReader-palvelua voi käyttää sekä tietokoneen selaimella että mobiililaitteella maksuttomalla PressReader-sovelluksella. Kirjautuessa ("Sign In") valitaan "Library and Group". Hakukenttään kirjoitetaan "Vaski", vahvistetaan valinta ja syötetään kirjastokortin numero ja tunnusluku. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttöön löytyy Vaski-kirjastojen e-aineistojen ohjeista.