Kirjastopalvelut

Aukioloajat: ma–pe 10–19 | arkipyhänaatto 10–15 | omatoimiaika päivittäin 7–22
Sähköposti: kirjasto@laitila.fi
Puhelin: 040 485 3543
Puhelin: Kauppakatu 5, 23800 Laitila

Ajankohtaista kirjastossa


Kirjaston poikkeavat palveluajat

ma 5.12. klo 10–15

ti 6.12. vain omatoimiaika

pe 23.12. klo 10–15

la–ma 24–26.12. vain omatoimiaika

to 5.1. klo 10–15

pe 6.1. vain omatoimiaika

Kirjasto on käytettävissä omatoimisesti palveluaikojen ulkopuolella päivittäin klo 7–22. Omatoimiaikana kirjastoon kirjaudutaan sisään kirjastokortilla sekä siihen liitetyllä tunnusluvulla.


Näyttely: Mielimaissa 1.–30.12.2022

Mielimaissa Jenni

Joulukuussa Laitilan kirjastossa on esillä Mielimaissa-projektin muotokuvia ja tarinoita.

Vesa Tynin ja Laitilasta kotoisin olevan Jari Niemisen Mielimaissa-projekti kertoo mielenterveysongelmista muotokuvien ja ihmisten omien kokemusten kautta. Työparin tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja murtaa siihen liittyviä tabuja. Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Yhdessä kuvattavien kanssa suunnitellut muotokuvat tekevät abstraktista asiasta fyysisen ja näkyvän.

Mielimaissa-näyttely on esillä kirjastossa 1.–30.12.2022. Kirjastosalin puolella oleva osa näyttelystä on katsottavissa kirjaston palveluaikoina ma–pe klo 10–19 sekä omatoimiaikana päivittäin klo 7–22. Omatoimiaikana kirjastoon kirjaudutaan sisään kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. 

Osa näyttelystä on esillä Monikko-salissa, joka on avoinna vain kirjaston palveluaikoina. Monikkoa varataan myös koulutus- ja kokoustilaksi, joten sali on ajoittain varattu. Monikon aikataulusta voi tarvittaessa kysyä kirjaston asiakaspalvelusta p. 040 485 3543.

Lue lisää Mielimaissa-projektin verkkosivuilta osoitteessa www.mielimaissa.fi.

Kuva: Jenni "Mielikuvissani masennus on hidasta, ihmiset nukkuvat paljon ja syövät suklaata – Tämä ei ole sitä."

Kuva: Vesa Tyni & Jari Nieminen, teksti: Tuomo Polo


Tulosta ja kopioi omatoimiaikana kopiokortilla

Laitilan kirjasto on ottanut käyttöön kopiokortin, joka mahdollistaa tulostamisen ja kopioinnin myös omatoimiaikana, kun kirjaston henkilökunta ei ole paikalla. Kopiokortti toimii kirjaston kopiokoneella sekä asiakaskoneella nro 5.

Saat kopiokortin kirjaston asiakaspalvelusta. Voit ladata kortille saldoa ainoastaan kirjaston asiakaspalvelussa. Kopiokortilla ei ole panttimaksua, joten maksat vain sen verran, kun haluat kortille maksuvaraa.

Kopioiden ja tulosteiden hinnat löydät tämän linkin takaa sekä kirjastosta kopiokoneen lähettyviltä. Jokaiselle kopiokortin hankkijalle annetaan myös ohjeet kopiokortin käyttöön.

Kopiokortilla voit käyttää kirjaston kopiokonetta omatoimisesti myös kirjaston palveluaikoina.


Kotiseutuaineistoa digitoituna

Kansalliskirjaston verkkosivuilta voi lukea Laitilan Sanomia vuosilta 1925–1939. Lehdet on luettavissa ilman kirjautumista ja niitä on myös mahdollista tulostaa tai ladata pdf-tiedostona. Klikkaa tästä Laitilan Sanomat -kokoelmaan Kansalliskirjaston sivuilla.

Ella Kivikosken ja Olavi Koiviston kirjoittama Laitilan historia I (1969) on myös digitoitu ja se on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa digi.kirjastot.fi. Kirja on jaettu kuuteen osaan. Kirjasto.fi:n digi-palvelussa on myös paljon muuta kirjastojen digitoimaa kotiseutuaineistoa. Klikkaa tästä digitoituun Laitilan historia I -teokseen.


Novellikoukku syksyllä 2022

Novellikoukku

Joulukuun Novellikoukku järjestetään kirjastossa torstaina 8.12.2022 klo 17.30–18.45. Lukijana on Pirkko Varjo.

Novellikoukuissa saa tehdä omia käsitöitä, osallistua hyväntekeväisyysneuleiden neulontaan tai istahtaa vain kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Käsitöiden ja novellien kuuntelun lomassa on tarjolla myös kupponen kuumaa juotavaa. Kirjastossa on rajallinen määrä neulepuikkoja, joten kannattaa ottaa omat puikot mukaan, jos mahdollista.

Hyväntekeväisyyslangat on lahjoittanut Lions Club Laitila Untamoinen.

Tulevia Novellikoukku-tapahtumia:

  • To 8.12.2022 klo 17.30, lukijana Pirkko Varjo


Kirjasto kotiin - Laitilan kirjaston kotipalvelu

Muistathan, että käytettävissäsi on myös kirjaston maksuton kotipalvelu!

Kirjaston kotipalvelu toimittaa kirjaston aineistoa kotiin asiakkaille, jotka eivät sairauden, vamman, liikuntaesteen tai korkean iän takia pysty itse vierailemaan kirjastossa. 

Miten kirjaston kotipalveluasiakkaaksi pääsee? 

Kirjasto kotiin -asiakkaaksi haluava tai hänen omaisensa ottaa yhteyttä kirjastoon puh. 040 662 6893 tai 040 485 3543. Kun kirjastonhoitaja tulee ensimmäiselle vierailulle, täytetään ilmoittautumislomake ja kirjataan muistiin asiakkaan toiveet ja mielenkiinnon kohteet kirjojen ja muun aineiston suhteen. Kirjastonhoitaja kokoaa kirjakassit, tuo ne asiakkaan kotiin säännöllisin väliajoin ja noutaa samalla palautukset. Laina-ajat sovitaan käyntikertojen mukaan eikä myöhästymismaksuja peritä.

Ilmoittautumislomake ja lisätietoa aiheesta löytyy Kirjasto kotiin -kirjaston kotipalvelu -sivulta.


Tilaa kirjakassi!

Jos kirjastoon tuleminen huolestuttaa, voit lainata kirjastoaineistoa kirjakassipalvelun kautta ja noutaa kassin kirjaston ovelta.

Kassiin voidaan pakata kirjojen lisäksi myös muuta kirjastoaineistoa toiveesi mukaan. Voit tarkistaa aineiston saatavuuden etukäteen verkkokirjastosta vaski.finna.fi tai kysyä saatavuudesta tilausta tehdessäsi. Otamme vastaan tilauksia sähköpostilla kirjasto@laitila.fi tai puhelimitse arkisin klo 9-19 puh. 040 485 3543 tai 040 662 6893. Muista ilmoittaa kirjastokorttisi tunnus tilausta tehdessäsi!

Keräämme toiveesi mukaisen aineiston muovipussiin, jonka voit noutaa sovittuun aikaan kirjaston ovelta. Noudata henkilökunnan antamia ohjeita kassia noutaessasi. 

Huom! Voit noutaa myös noudettavissa olevat varauksesi kirjakassipalvelun kautta.

Kirjakassipalvelun ohjeet lyhyesti:

  1. Valitse lainattava aineisto.
  2. Soita kirjastoon 040 485 3543 tai 040 662 6893 tai lähetä tilauksesi sähköpostilla kirjasto@laitila.fi.
  3. Sovi noutoaika.
  4. Nouda kirjakassi kirjaston ovelta. 


Aikakauslehtiä voi lukea myös etänä!

Vaski-kirjastot ovat hankkineet etäkäytettävän eMagz-lehtikokoelman. Palvelussa voi lukea kotimaisia aikakauslehtiä myös kirjaston ulkopuolella ja palveluun kirjautumiseen tarvitsee vain kirjastokortin ja siihen liitetyn tunnusluvun. eMagzista löytyy luettavaksi yli 30 lehteä. Kirjaudu eMagz-palveluun osoitteessa vaski.eMagz.fi.

Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lehti avautuu luettavaksi kansikuvaa klikkaamalla. Palvelu ilmoittaa, mikäli lehden kaikki lukulisenssit ovat käytössä. Tällöin lehteä joutuu jonottamaan. Tarkemmat ohjeet palveluun käyttöön löytyy kirjaston lehtivalikoimasta kertovalta sivulta. 

Laitilan kirjastossa on käytettävissä myös paikalliskäyttöinen eMagz-lehtikokoelma, joka toimii vain kirjaston koneilla tai kirjaston langattomassa verkossa. Paikalliskäyttöisessä eMagzissa on luettavissa yli 60 lehteä. 


Verkkokurssit: Rockway ja Promentor

Oletko jo tutustunut Rockway-musiikkikouluun? Rockway-palvelusta löytyy maksuttomia kursseja mm. laulun opiskelusta ja pianon- tai kitaransoitosta kiinnostuneille. Palveluun kirjaudutaan sivun oikeasta yläreunasta kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Kurssit voi lainata kirjastokortilla kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Kurssit ovat suomenkielisiä. Klikkaa itsesi Rockway-musiikkikouluun!

Promentor-palvelusta löytyy yli 25 suomenkielistä verkkokielikurssia, joiden avulla voit kohentaa kielitaitoa tai opetella kielen alkeita. Valikoimassa on kahdeksan kurssia englannin opiskeluun sekä viisi kurssia seuraavien kielten opiskeluun: ruotsi, suomi, espanja ja venäjä. Palveluun kirjaudutaan sivun oikeasta yläreunasta kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Klikkaa itsesi Promentor-kielikurssille!

Rockwayn ja Promentorin linkit löytyvät myös Vaski-kirjastojen e-aineistoista Verkkokurssit-otsikon alta. E-aineistosivulta löytyy myös tarkemmat ohjeet palveluiden käyttöön.


PressReader-lehtipalvelu

PressReader on etäkäyttöinen e-lehtipalvelu, josta löytyy yli 7000 lehteä sähköisenä näköisversiona yli 100 maasta yli 60 eri kielellä. Palvelussa on jonkin verran myös suomenkielisiä lehtiä. Lehtiä ilmestyy ja poistuu PressReaderin kokoelmasta silloin tällöin eikä kirjasto voi vaikuttaa palvelun lehtivalikoiman muutoksiin.

PressReader-palvelua voi käyttää sekä tietokoneen selaimella että mobiililaitteella maksuttomalla PressReader-sovelluksella. Kirjautuessa ("Sign In") valitaan "Library and Group". Hakukenttään kirjoitetaan "Vaski", vahvistetaan valinta ja syötetään kirjastokortin numero ja tunnusluku. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttöön löytyy Vaski-kirjastojen e-aineistojen ohjeista.