Kirjastopalvelut

Aukioloajat: ma–pe 10–19 | arkipyhänaatto 10–15 | omatoimiaika päivittäin 7–22
Sähköposti: kirjasto@laitila.fi
Puhelin: 040 485 3543
Puhelin: Kauppakatu 5, 23800 Laitila

Ajankohtaista kirjastossa


Kirjastoauto palaa kesälomalta ja lähtee liikkeelle 15.8.2022. 


Kirjaston palveluajat päivittyvät 1.9.2022 alkaen

Kirjaston palveluaika on maanantaista perjantaihin klo 10–19. Aattopäivinä kirjasto palvelee klo 10–15. 

Palveluaikojen ulkopuolella kirjasto on käytettävissäsi omatoimisesti päivittäin klo 7–22. Lauantaisin ja sunnuntaisin sekä arkiaamuisin ja -iltaisin voit itsenäisesti mm. lainata ja palauttaa, noutaa varauksia, lukea lehtiä ja käyttää tietokoneita klo 7–22 välisenä aikana.


Tulosta ja kopioi omatoimiaikaan kopiokortilla

Laitilan kirjasto on ottanut käyttöön kopiokortin, joka mahdollistaa tulostamisen ja kopioinnin myös omatoimiaikaan, kun kirjaston henkilökunta ei ole paikalla. Kopiokortti toimii kirjaston kopiokoneella sekä asiakaskoneella nro 5. 

Saat kopiokortin kirjaston asiakaspalvelusta. Voit ladata kortille saldoa ainoastaan kirjaston asiakaspalvelussa. Kopiokortilla ei ole panttimaksua, joten maksat vain sen verran, kun haluat ladata kortille maksuvaraa. 

Kopioiden ja tulosteiden hinnat löydät täältä sekä kirjastosta kopiokoneen lähettyviltä. Jokaiselle kopiokortin hankkijalle annetaan myös ohjeet kopiokortin käyttöön.

Kopiokortilla voit käyttää kirjaston kopiokonetta omatoimisesti myös kirjaston palveluaikoina.


Koe virtuaalitodellisuus! ti 23.8.2022 klo 17–19

Koe virtuaalitodellisuus kuvitus

Laitilan kirjasto järjestää ti 23.8.2022 tapahtuman, johon kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan VR-laseja ja uppoutumaan niillä koettaviin sisältöihin asiantuntijan johdolla. Virtuaalitodellisuudella tarkoitetaan vuorovaikutteista, simuloitua ympäristöä, josta välitetään käyttäjälle keinotekoisesti läsnäolon tunne esimerkiksi virtuaalilasien avulla.

Tapahtumassa on mahdollisuus tutustua useaan virtuaalitodellisuuden mahdollistamaan sisältöön turkulaisen VR-ohjelmistotalo CTRL Realityn henkilökunnan johdolla. Tapahtumassa osallistujat pääsevät virtuaaliselle matkalle Suomen luontoon. Virtuaalimatkoja on hyödynnetty varsinkin iäkkäiden palvelukodeissa sillä se mahdollistaa matkailun myös liikuntarajoitteisille. Tapahtumassa pääsee myös tutustumaan siihen, miten ammatillisessa koulutuksessa VR-lasit auttavat oppimaan tosielämän motoriikkaa vaativia askareita, kuten vaihtamaan autonrenkaan. Kolmannessa sisällössä pääsee tutustumaan siihen, miten VR-laseja voi hyödyntää metsänhoidon suunnittelussa. Osallistujat pääsevät testaamaan sovellusta, jonka avulla voi suunnitella metsänhoitotoimenpiteitä ja nähdä niiden vaikutuksen maisemaan. 

Tapahtuma on tuotettu Uudet ilmiöt tutuksi kirjastossa -projektissa, joka on osa Turun kaupunginkirjaston vastuulla olevaa alueellista kehittämistoimintaa (AKE). 

Tapahtuma ”Koe virtuaalitodellisuus!” järjestetään Laitilan kirjastossa tiistaina 23.8.2022 klo 17.00–19.00. Tapahtumaan ei ole ennakkoilmoittautumista. Kirjasto järjestää tapahtuman yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston kanssa.


Näyttely: Irma Laineen akvarelleja

Irma Laineen akvarelleja

Irma Laineen akvarelleja on esillä kirjastossa elokuun loppuun saakka. Tervetuloa tutustumaan!


Kirjailijavieraana Anneli Kanto ma 5.9.2022 klo 17.30

kirjailijavieraana Anneli Kanto

Anneli Kanto saapuu kirjailijavieraaksi Laitilan kirjastoon maanantaina 5.9.2022 klo 17.30. 

Anneli Kanto on monipuolinen kirjailija, joka mielellään kertoo kirjoistaan ja kirjailijatyöstään. Hänen tuotantoonsa kuuluu kirjoja lapsille, nuorille ja aikuisille sekä käsikirjoituksia.

Kanto on kiinnostunut Suomen historiasta ja erityisesti sisällissodasta ja 1600-luvusta, joista hän ammentaa aikuisille suunnattujen romaaniensa aiheet. Esikoiskirjansa Piru, kreivi, noita ja näyttelijä oli Runeberg-palkintoehdokas vuonna 2007. Viimeisin romaaninsa Rottien pyhimys on palkittu Kiitos kirjasta -mitalilla.

Laitilan kirjasto järjestää tapahtuman yhteistyössä Vakka-Suomen kansalaisopiston kanssa. 

Lämpimästi tervetuloa!


Kotiseutuaineistoa digitoituna

Kansalliskirjaston verkkosivuilta voi lukea Laitilan Sanomia vuosilta 1925–1939. Lehdet on luettavissa ilman kirjautumista ja niitä on myös mahdollista tulostaa tai ladata pdf-tiedostona. Klikkaa tästä Laitilan Sanomat -kokoelmaan Kansalliskirjaston sivuilla.

Ella Kivikosken ja Olavi Koiviston kirjoittama Laitilan historia I (1969) on myös digitoitu ja se on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa digi.kirjastot.fi. Kirja on jaettu kuuteen osaan. Kirjasto.fi:n digi-palvelussa on myös paljon muuta kirjastojen digitoimaa kotiseutuaineistoa. Klikkaa tästä digitoituun Laitilan historia I -teokseen.


Novellikoukku syksyllä 2022

Novellikoukku

Syksyn ensimmäinen Novellikoukku järjestetään kirjastossa torstaina 8.9.2022 klo 17.30–18.45. Lukijana on kirjastonhoitaja Eetu Karjalainen.

Novellikoukuissa saa tehdä omia käsitöitä, osallistua hyväntekeväisyysneuleiden neulontaan tai istahtaa vain kuuntelemaan ääneen luettuja novelleja. Käsitöiden ja novellien kuuntelun lomassa on tarjolla myös kupponen kuumaa juotavaa. Kirjastossa on rajallinen määrä neulepuikkoja, joten kannattaa ottaa omat puikot mukaan, jos mahdollista.

Hyväntekeväisyyslangat on lahjoittanut Lions Club Laitila Untamoinen.

Tulevia Novellikoukku-tapahtumia:

  • To 8.9.2022 klo 17.30, lukijana kirjastonhoitaja Eetu Karjalainen


Kirjasto kotiin - Laitilan kirjaston kotipalvelu

Muistathan, että käytettävissäsi on myös kirjaston maksuton kotipalvelu!

Kirjaston kotipalvelu toimittaa kirjaston aineistoa kotiin asiakkaille, jotka eivät sairauden, vamman, liikuntaesteen tai korkean iän takia pysty itse vierailemaan kirjastossa. 

Miten kirjaston kotipalveluasiakkaaksi pääsee? 

Kirjasto kotiin -asiakkaaksi haluava tai hänen omaisensa ottaa yhteyttä kirjastoon puh. 040 662 6893 tai 040 485 3543. Kun kirjastonhoitaja tulee ensimmäiselle vierailulle, täytetään ilmoittautumislomake ja kirjataan muistiin asiakkaan toiveet ja mielenkiinnon kohteet kirjojen ja muun aineiston suhteen. Kirjastonhoitaja kokoaa kirjakassit, tuo ne asiakkaan kotiin säännöllisin väliajoin ja noutaa samalla palautukset. Laina-ajat sovitaan käyntikertojen mukaan eikä myöhästymismaksuja peritä.

Ilmoittautumislomake ja lisätietoa aiheesta löytyy Kirjasto kotiin -kirjaston kotipalvelu -sivulta.


Tilaa kirjakassi!

Jos kirjastoon tuleminen huolestuttaa, voit lainata kirjastoaineistoa kirjakassipalvelun kautta ja noutaa kassin kirjaston ovelta.

Kassiin voidaan pakata kirjojen lisäksi myös muuta kirjastoaineistoa toiveesi mukaan. Voit tarkistaa aineiston saatavuuden etukäteen verkkokirjastosta vaski.finna.fi tai kysyä saatavuudesta tilausta tehdessäsi. Otamme vastaan tilauksia sähköpostilla kirjasto@laitila.fi tai puhelimitse arkisin klo 9-19 puh. 040 485 3543 tai 040 662 6893. Muista ilmoittaa kirjastokorttisi tunnus tilausta tehdessäsi!

Keräämme toiveesi mukaisen aineiston muovipussiin, jonka voit noutaa sovittuun aikaan kirjaston ovelta. Noudata henkilökunnan antamia ohjeita kassia noutaessasi. 

Huom! Voit noutaa myös noudettavissa olevat varauksesi kirjakassipalvelun kautta.

Kirjakassipalvelun ohjeet lyhyesti:

  1. Valitse lainattava aineisto.
  2. Soita kirjastoon 040 485 3543 tai 040 662 6893 tai lähetä tilauksesi sähköpostilla kirjasto@laitila.fi.
  3. Sovi noutoaika.
  4. Nouda kirjakassi kirjaston ovelta. 


Aikakauslehtiä voi lukea myös etänä!

Vaski-kirjastot ovat hankkineet etäkäytettävän eMagz-lehtikokoelman. Palvelussa voi lukea kotimaisia aikakauslehtiä myös kirjaston ulkopuolella ja palveluun kirjautumiseen tarvitsee vain kirjastokortin ja siihen liitetyn tunnusluvun. eMagzista löytyy luettavaksi yli 30 lehteä. Kirjaudu eMagz-palveluun osoitteessa vaski.eMagz.fi.

Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Lehti avautuu luettavaksi kansikuvaa klikkaamalla. Palvelu ilmoittaa, mikäli lehden kaikki lukulisenssit ovat käytössä. Tällöin lehteä joutuu jonottamaan. Tarkemmat ohjeet palveluun käyttöön löytyy kirjaston lehtivalikoimasta kertovalta sivulta. 

Laitilan kirjastossa on käytettävissä myös paikalliskäyttöinen eMagz-lehtikokoelma, joka toimii vain kirjaston koneilla tai kirjaston langattomassa verkossa. Paikalliskäyttöisessä eMagzissa on luettavissa yli 60 lehteä. 


Verkkokurssit: Rockway ja Promentor

Oletko jo tutustunut Rockway-musiikkikouluun? Rockway-palvelusta löytyy maksuttomia kursseja mm. laulun opiskelusta ja pianon- tai kitaransoitosta kiinnostuneille. Kurssit voi lainata kirjastokortilla kahdeksi viikoksi kerrallaan. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Kurssit ovat suomenkielisiä. Klikkaa itsesi Rockway-musiikkikouluun!

Promentor-palvelusta löytyy 28 suomenkielistä verkkokielikurssia, joiden avulla voit kohentaa kielitaitoa tai opetella kielen alkeita. Valikoimassa on kahdeksan kurssia englannin opiskeluun sekä viisi kurssia seuraavien kielten opiskeluun: ruotsi, suomi, espanja ja venäjä. Palveluun kirjaudutaan sivun oikeasta yläreunasta kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Kurssien laina-aika on kaksi viikkoa. Jos haluttu kurssi on jo lainassa, sen voi varata painamalla "Lisää itsesi jonoon" -painiketta. Klikkaa itsesi Promentor-kielikurssille!

Rockwayn ja Promentorin linkit löytyvät myös Vaski-kirjastojen e-aineistoista Verkkokurssit-otsikon alta. E-aineistosivulta löytyy myös tarkemmat ohjeet palveluiden käyttöön.


PressReader-lehtipalvelu

PressReader on etäkäyttöinen e-lehtipalvelu, josta löytyy yli 7000 lehteä sähköisenä näköisversiona yli 100 maasta yli 60 eri kielellä. Palvelussa on jonkin verran myös suomenkielisiä lehtiä. Lehtiä ilmestyy ja poistuu PressReaderin kokoelmasta silloin tällöin eikä kirjasto voi vaikuttaa palvelun lehtivalikoiman muutoksiin.

PressReader-palvelua voi käyttää sekä tietokoneen selaimella että mobiililaitteella maksuttomalla PressReader-sovelluksella. Kirjautuessa ("Sign In") valitaan "Library and Group". Hakukenttään kirjoitetaan "Vaski", vahvistetaan valinta ja syötetään kirjastokortin numero ja tunnusluku. Tarkemmat ohjeet palvelun käyttöön löytyy Vaski-kirjastojen e-aineistojen ohjeista.