Soukaisten kohteet

Perttelin kyläkirkko
Soukaisten kirkko.jpg

Soukaisten Perttelin kirkko on erään perimätiedon mukaan Laitilan seurakunnan vanhin kirkko kristillisyyden alkuajoilta ja Pyhän Henrikin rakennuttama 1150-luvulla. Nykyinen kirkkorakennus on myöhemmältä ajalta. Kirkko on muodostanut keskiajalla oman seurakuntansa ja ollut Laitilan kappelina ainakin vuodesta 1544 lähtien.

Pyhälle Bartholomeukselle omistettu kirkko on Suomen ensimmäisiä kyläkirkkoja ja sinne on härkävankkureilla tuotu vainajia haudattavaksi pitkienkin matkojen takaa.


Nykyään kyläläiset huolehtivat kirkosta ja siellä järjestetään jumalanpalveluksia sekä seuroja muutaman kerran vuodessa.


Valvosten rukouskello, Valko

Haaliston luona olevan kellon soitto ilmaisi lauantaina klo 17 pyhän alkaneen (ns. pyhäpäivän kellot), mutta sitä käytettiin myös kylän asukkaan kuolemasta tiedottamiseen. Kellon soitosta kantoivat talon vuorotellen vastuun. Perinne liittyy Laitilan Perttelin seudun voimakkaaseen rukoilevaisuuteen.


Savemäen kalmisto

Juomasarvi.jpgSavemäki on Valkojärven pohjoispuolella sijaitseva rautakautinen kalmistoalue, jonka lukuisista haudoista on löydetty kaivausten yhteydessä mm. solkia, keihäänkärkiä ja keramiikkaa vanhemmalta roomalaisajalta. Aluetta on ensimmäisen kerran tutkittu vuonna 1953, jolloin Savenmäen läheltä kaivettiin esiin nuorempaan roomalaisaikaan ajoittuva hauta, josta löydettiin mm. Reinin varrella 200-luvulla puhallettu lasinen juomasarvi (kuvassa) sekä pronssisanko. Alueeseen voi tutustua kulkemalla Savemäen kulttuuripolkua.Efraim Elon kotitalo

Laskuopin kehittäjä Efraim Elo on syntynyt Soukaisissa ja viettänyt aikuisiällä kesiä kotitalossaan, joka myöhemmin on toiminut kouluna. Taloon liittyy ns. Blomin puisto, maisemallisesti merkittävä ja kaunis alue, jossa on paikkakunnalle harvinaisia puulajeja. Puistoalueelta löytyy myös Blomin polku, jota pitkin valkoisessa puvussa ja hatussaan kulkenut Efraim Elo aiheutti kummeksuntaa kyläläisissä. Kävelyretkien tuloksena oli kaikkien tuntema Elon laskuoppi, kauimmin käytössä ollut oppikirja, josta otettiin vuosina 1912-1965 kaikkiaan 31 painosta!

Efraim Elon koulu

Aivan Efraim Elon koulun tai Soukaisten kirkon viereen ei voi jättää autoa, mutta auton voi jättää Soukaisten koulun (Perttelintie 14) läheisyyteen, josta on molempiin kohteisiin n. 100 metriä matkaa. Keskustasta menee hyvä pyörätie Soukaisiin asti.