Kodjalan soturihauta

Kodjalan kylästä löytyi 1980-luvun puolivälissä maamme moniin vuosiin merkittävin uusi muinaisjäännös, komea merovingiajan (600-800 jKr.) polttokalmisto. Kodjalan soturikalmisto on 600- ja 700- luvulta peräisin ja siihen on haudattu ainakin 7 varakasta ratsumiestä sekä naisia ja lapsia. 

Museoviraston kaivauksissa kummusta löytyi yksitoista miekkaa, keihäänkärkiä, kilvenkupuroita, veitsiä, kuolaimia ja koruja. Aseiden koristeluna on germaanista eläinornamentiikkaa ja miekanponsissa jopa jalokiviä. Kalmistoon on haudattu ajanjaksona 650-800 kymmenkunta sukunsa varakasta, ratsain liikkunutta päämiestä.


Kodjalan kalmisto opastaulu

Kodjalan kalmisto 2

Kalmistokumpu sijaitsee Kodjalan koulun urheilukentän laidalla ja se on entisöity kaivausten jälkeen. Paikalla on opastaulu. Kodjalan koululla on pysäköintialue, johon voi jättää auton ja polkupyörän.

Laitilan keskustasta lähdettäessä lähdetään tietä 43 Uutenkaupunkiin päin. 1 km jälkeen käännytään vasemmalle Kodjalantielle, jota ajetaa 2,4 km, kunnes käännytään vasemmalle Vidiläntielle. 250 m jälkeen koulu näkyy oikealla.