Uskomaton maaliskuu menossa

Kirjoittelen tätä tekstiä perjantaina 13. päivänä maaliskuuta. Liekö päivämäärällä jotain vaikutusta, mutta viime ajat ovat olleet aivan uskomattomia ja myös haastavia - sekä omalla työrintamalla, rakkaassa talvisodan päättymispäivän 80-vuotisjuhlaa viettävässä isänmaassamme kuin maailmanlaajuisestikin. Ei taidettu Kiinan Wuhanissa vielä vuodenvaihteessa aavistaa, miten massiivisesti sikäläisiltä eläintoreilta leviävät virukset koko maailmaa ja sen taloutta tulisivat pari kuukautta myöhemmin myllertämään. Tässä blogissa piti tehtävänannon mukaisesti esitellä omaa työtään, joten siirrytään siihen.

Parikymmentä vuotta opistotyötäVakkaopiston henkilöstö 2019

Olen työskennellyt kohtuullisen pitkään - ensi vuonna jo kaksikymmentä vuotta – yhteensä neljän eri oppilaitoksen rehtorin tehtävissä. Toukokuussa 2001 aloitin muutaman vuoden opistotyön jälkeen Uudenkaupungin kansalaisopiston vs. rehtorina. Laitilan-Pyhärannan kansalaisopiston rehtorin virkaan minut valittiin kesällä 2005 ja hoidettuani samanaikaisesti puolitoista vuotta näiden molempien opistojen rehtoraattia, aloitimme vihdoin 1.1.2007 useita vuosia suunnitellun seutukunnan yhteisen Vakka-Suomen kansalaisopiston toiminnan. Kuuden kunnan alueella toimiva seutukunnallinen kansalaisopisto on kuluneiden vuosien aikana osoittanut toimintakykynsä.

Kansalaisopiston vuodenkierrossa maaliskuu on valmistelujen aikaa: juuri kun viime vuoden tilinpäätös ja toiminnalliset tavoitteet on saatu pakettiin ja myös johtokunnan vahvistettaviksi, tulevan lukuvuoden opetusohjelman suunnittelu on jo aloitettu; perinteistä kevätnäyttelykautta valmistellaan (Vakka-opistolla pitäisi olla tulossa yhteensä 11 kevätnäyttelyä kuuden eri kunnan alueella maaliskuun lopun ja toukokuun lopun välisenä aikana), samalla kun kaiken muun ohella yritämme parhaamme mukaan toteuttaa kevään aikana normaalia arkeamme eli yhteensä n. 8 500 - 9 000 opetustuntia eri osakaskunnissamme. Tällä hetkellä omia haasteitaan luovat esimerkiksi uuden hallinto-ohjelman suunniteltu käyttöönotto, tulevien lukuvuosien opetusohjelmien toimittajan valinnan kilpailuttamisprosessi, oman kohtuullisen pienen henkilökuntamme sairastelutilanteet – sekä näköjään päivittäin etenevä koronavirustilanne. Yllättävän hyvin opiston osaava päätoiminen henkilökunta, puhumattakaan lähes 200 tuntiopettajasta on kaikesta ainakin tähän asti selvinnyt.

Lukiossa uusia kuvioita

Tulin valituksi Laitilan lukion rehtorin tehtävään kesällä 2017. Tilanne konkretisoitui sen verran äkisti, ettei kansalaisopiston rehtorin viran hoidon suhteen ehditty tehdä mitään ulkopuolisia tahoja koskevia järjestelyjä – näin päädyttiin ratkaisuun, joka nyt on jatkunut kohta jo kolme lukuvuotta. Olen toiminut 80 % työpanoksella lukiossa ja hoitanut kansalaisopiston rehtorin tehtäviä 20 % työpanoksella. Opiston puolella tämä kahden rehtorin viran samanaikainen hoito on edellyttänyt enemmän järjestelyjä, mm. suunnittelija Piia Allén nimitettiin määräaikaiseksi koulutuspäälliköksi ja saimme myös määräaikaisen päätoimisen liikunnanopettajan. Opistossa olen joutunut keskittymään lähinnä hallinnollisiin asioihin. Lukion puolella olen yrittänyt hoitaa mahdollisimman paljon kaikkia rehtorin virkaan sisältyviä tehtäviä lukuun ottamatta opetusvelvollisuutta, josta olen tällä hetkellä vapautettu.

Lukio on tarjonnut mielenkiintoisen haasteen pitkän opistouran jälkeen. Lukio-opiskelijat elävät tärkeitä kasvun vuosia nuoruuden ja aikuisuuden välimaastossa. Laitilan lukion ammattitaitoinen opettajakunta pyrkii parhaansa mukaan tarjoamaan paitsi opinnollista tietoa, myös eväitä vastuulliseksi ja yhteiskunnasta paikkansa löytäväksi kansalaiseksi kasvamisessa paikkakunnan nuorille.Lukio henkilöstö 2019

Vaikka moni lukion käynyt ajattelee omien kokemustensa pohjalta hyvinkin paljon lukiosta tietävänsä, on ainakin itselläni riittänyt toisesta oppilaitosmuodosta tulleena paljon opeteltavaa lukion arjessa. Ylioppilaskirjoitusten säännöstö ja toimintatavat ovat hyvin tarkat ja monitahoiset; kurssitarjottimien, lukujärjestysten, sähköisten abittikokeiden, opiskelijoiden kurssivalintojen tai vaikkapa koeviikkojen laadinnassa on omat kommervenkkinsa – puhumattakaan siitä, että tämän kalenterivuoden aikana meidänkin pitää Laitilassa tehdä lukion uusi paikallinen opetussuunnitelma, opetushallituksen viime marraskuussa julkaisemien valtakunnallisten perusteiden pohjalta.

Tätä kirjoitettaessa perjantaina 13.3. käynnissä ovat jo kolmannet tämän viikon yo-kirjoitukset. Tänä keväänä meillä on yli 50 abiturienttia – enemmän kuin monena menneenä tai myöskään tulevana vuotena. Kirjoitusten täysi sähköistyminen on monilta osin sujuvoittanut käytäntöjä, ainakin jos tekniikka toimii ajatellusti. Mielenkiinnolla odotetaan, miten monta ylioppilasta saamme lakitettua lauantaina 30.5. – saadaanko yo-kirjoitukset vietyä koronaviruksen takia täysipainoisesti loppuun, miten päivä päivältä lisääntyvä korona-ahdistus vaikuttaa opiskelijoiden keskittymiseen ja kirjoituksista suoriutumiseen ja niin edelleen.

Haasteita riittää

Olen kiitollinen, että saan tehdä haastavaa ja mielenkiintoista työtä näiden molempien oppilaitosten kehittämiseksi ja toisaalta myös ihan jokapäiväisen arjen pyörittämiseksi. On ollut vuosien ja vuosikymmenten mittaan hienoa tavata kymmeniä, jopa useita satoja sitoutuneita työntekijöitä niin opiston päätoimisen väen kuin tuntiopettajienkin joukossa – samoin lukion pieneen, mutta yhteen hitsautuneeseen henkilökuntaan on ollut ilo tutustua. Puhumattakaan sadoista ja taas sadoista opiskelijoista niin opiston kuin lukionkin piirissä, jotka ovat omalla persoonallaan tuoneet pilkahduksia omaan työarkeeni.

Juuri nyt on hieman epävarma olo – harvoin on sekä oma lähiympäristö että koko maailma ollut näin suuren epätietoisuuden edessä. Tänään 13.3. iltapäivällä tuli Laitilan kaupungilta päätös peruuttaa opiston koko opetustoiminta ainakin kahdeksi viikoksi. Saammeko vietyä yo-kirjoitukset kunnialla läpi, tänään YTL:lta tulleen tiivistetyn aikataulun mukaisesti? Pystytäänkö opiston kevätnäyttelyjä tänä keväänä lainkaan toteuttamaan? Onko Laitilan lukio toiminnassa vielä viikon päästä? Tällaisia kysymyksiä en ole työurani varrella aiemmin joutunut pohtimaan, joten aikamoisen uuden tilanteen edessä olemme. Täytyy kuitenkin luottaa, että näistäkin kaikista kokemuksista, jopa koettelemuksista, selvitään loppujen lopuksi kunnialla. Aina täytyy yrittää suhteuttaa asiat ja niiden merkitys – silloin kun aletaan puhua ihmisten terveydestä tai jopa hengestä, jotkut muut asiat saavat vähän uudenlaisen merkityksen.

PS. Lisäys lauantaina 14.3.: tänään tehtiin päätös siirtyä lukion osalta etäopetukseen viikoksi 16.-20.3., jotta yo-kirjoitusten toteuttaminen saataisiin turvattua.

Hyvin odottavissa ja toisaalta täytyy tunnustaa että myös raskaissa tunnelmissa toivotan voimia meille kaikille näistä lähiviikkojen koettelemuksista selviytymiseen!


Tomi Kangas, Laitilan lukion ja Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori


Julkaistu 16.3.2020