Tykkään työstä!

Tunnetko Pirkon ja Sarin? He ovat korvaamattomat työkaverini sivistystoimen hallinnossa. Ilman heidän osaamistaan ja ammattitaitoaan moni asia jäisi hoitamatta. Kaupungintalon sivistystoimen käytävällä ahkeroi kokojoukko muitakin työntekijöitä. Niin ikään koko sivistystoimi koostuu ahkerista ammattilaisista ja osaajista. Olisi tarpeellista, että ehtisin enemmän vierailla eri yksiköissämme. Päivät täyttyvät kuitenkin monenlaisista tehtävistä ja moni, itseni lisäksi, täyttää kalenteriani. Mitä sitten päivisin teen?

Työskentely sivistystoimen hallinnossa, toimialan johdossa, ei ole paperinmakuista puurtamista, vaan monipuolista ja vaihtelevaa. Koska sivistystoimen toimialaan kuuluu monia kuntalaisten hyvinvointiin vaikuttavia palveluita - varhaiskasvatus, perusopetus, lukiokoulutus, kirjasto-, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuritoimi sekä musiikki- ja kansalaisopistotoiminta – myös tehtäväni vaihtelevat paljon. Varsin paljon päivistäni kuluu kokouksissa eli asioiden suunnittelussa ja valmistelussa, yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Lisäksi kulmahuoneessani käy päivittäin paljon väkeä, niin työkavereita, luottamushenkilöitä kuin kuntalaisiakin. Pidän siitä, että saan tehdä työtä niin monien kanssa. Paljon asioita tulee myös sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Usein päivien sisältö muuttuukin kiireellisimpien asioiden tullessa suunniteltujen tehtävien sijaan.

Viimeinen vuosi on ollut vauhdikas, yllättävä ja monella tapaa rankkakin - meille kaikille. Varppeen koulua piinaava sisäilmaongelma ja koronakurimus ovat teettäneet työtä ja pohdintaa. Uusia nopeaa reagointia vaativia tilanteita on tullut niin, että monia muita tehtäviä on pitänyt jättää myöhempään aikaan, kun työpäivien pidentämistäkään ei voi loputtomasti hyödyntää. Minua naurattikin, kun kuulin erään kuntalaisen kysyneen, onko kaupungintalon edessä oleva auto hajonnut, kun se seisoo siinä ”aina”, aamuvarhaisesta iltamyöhään. Ei se ole hajonnut; olen reissannut työmatkaani Laitilasta jo 31 vuotta. Kuulun siis eräänlaiseen dinosaurusluokkaan, joka harvinaistuu hyvää vauhtia. Sivistystoimessa on tavattu tehdä pitkiä työuria ja olen iloinen sitoutuneesta työporkastamme. Meillä on hyvä tekemisen meininki ja pärjäämme hyvin toistemme kanssa! Lisäksi tärkeitä kumppaneitamme löytyy monista muistakin Laitilan kaupungin toimialojen työntekijöistä, yrityksistä, kolmannen sektorin toimijoista ja kuntalaisista.

Tulevat viikot ja kuukaudet sisältävät mm. kaupungintalousarvioehdotuksen rakentamista. Kaupunkimme talous noudattaa useimpien muiden kuntien taloustilannetta, joten talouden tasapainottamista ja kulukuria tarvitaan edelleen. Säästöjen, toimintamallin muuttamisten ja uudelleen järjestämismahdollisuuksien etsiminen ja ehdottaminen kuuluvat meidän virkamiesten tehtäviin. Pidän näitä tehtäviä erityisen haastavina. Sivistystoimen palvelut koskettavat kaikkia kuntalaisia, vauvasta vaariin, kuten tavataan sanoa. Leikkuria tai heikennystä mihinkään palveluun en haluaisi ehdottaa luottamushenkilöille päätettäväksi, koska kaikki ovat säilyttämisarvoisia ja tärkeitä. On kuitenkin etsittävä keinoja, joilla voidaan lisätä tuottavuutta tai tehokkuutta, vähentää kuluja, jotta kaupunki säilyttää asemansa elinvoimaisena seutukaupunkina, vetovoimaisena kotikaupunkina niin nykyisille kuin tulevillekin asukkaille. Muutosta ei voi pitää vain uhkana, vaan siinä täytyy nähdä myös mahdollisuuksia.

Sivistysvaliokunta hyväksyi vuosi sitten palvelusuunnitelmamme, jonka voi lukea osoitteessa https://www.laitila.fi/palvelut/opetus/sivistystoimen-palvelusuunnitelma-2019-2021/. Suunnitelman pyrimme johtamaan kaupungin strategiasta painopisteet ja toimet, joita toteutamme toimialallamme. Palautetta onnistumisista ja epäonnistumisista voi antaa sekä ideoita uusista näkökulmista ja toimintatavoista! Ollaan nimittäin täällä ihan teitä varten!

 

Heli Kiertokari-Laitinen

sivistystoimen kulmahuoneesta


Julkaistu 15.6.2020