Tervehdys suun terveydenhuollon yksiköstä

Kevättä ( tai talvea ) odotellessa 10.2.2020

Tervehdys Suun terveydenhuollon yksiköstä!

Hei kaikki laitilalaiset!Minna L-V blogikuva 1

Nimeni on Minna Lindholm-Ventola ja toimin suun terveydenhuollon vastaavana hammaslääkärinä. Olen työskennellyt Laitilassa nyt 2,5 vuotta. Sitä ennen toimin Paimion-Sauvon kuntayhtymässä  yli 20 vuotta terveyskeskushammaslääkärinä ja sen jälkeen kolmisen vuotta kuntayhtymän johtavana hammaslääkärinä. Koen laitilalaisten (työyhteisön ja kuntalaisten) ottaneen minut äärettömän hyvin vastaan. Juureni Vakka-Suomeen ja varsinkin Laitilan seutuun ovat niin vahvat, että kiinnostuin avoinna olevasta virasta ja eikä aikaakaan kun löysin itseni työskentelemässä Laitilan hammashoitolasta. Nostalgiaakaan ei puutu, sillä ensimmäinen työpaikkani  vielä keltanokkahammaslääkärinä oli juuri tässä samaisessa hoitolassa vuonna 1993. Ympyrä on siis tavallaan sulkeutumassa.

Meidän 15 hengen ammattitaitoinen  ja suurella sydämellä laitilalaisia hoitava tiimimme koostuu neljästä perushammaslääkäristä, yhdestä oikomisen erikoishammaslääkäristä 2,5 suuhygienististä, 6 hammashoitajasta sekä välinehuoltajasta. Kädet ovat työtä täynnä, mutta koen , että olemme  pystyneet vastaamaan kuntalaisten hammashoitotarpeeseen viimeisten kahden vuoden aikana  kohtalaisen hyvin ottaen huomioon rajalliset resurssit. Tilastojen mukaan vuonna 2018  Laitilan n. 8500 asukkaasta melkein puolella eli n. 4000:lla oli ainakin yksi käynti hammashoitoloissamme. Pari uutta käsiparia ei tosin  haittaisi...

 Olemme saaneet rekrytoitua vakituista henkilökuntaa, vaikka henkilökunnan eläköityminen on meidänkin yksikköömme tuonut ja tuomassa muutoksia. Työyksikön hyvä henki ja yhteen puhaltamisen meininki on auttanut eteenpäin kimuranteissakin tilanteissa. Uudet , nuoret työntekijät taasen ovat tuoneet uutta virtaa ja laittaneet pohtimaan uusia toimintatapoja kuntalaisille entistä parempien ja paremmin saatavilla olevien palvelujen toteuttamiseksi.Minna L-V blogikuva 2

Edellisen hallituksen SOTE valmistelujen myötä alkoi entistä tiiviimpi yhteistyö Varsinais-Suomen kaikkien kaupunkien, kuntayhtymien ja kuntien suun terveydenhuollon yksiköiden kesken.  Tavoitteena on yhtenäistää Varsinais-Suomen kuntien ja kuntayhtymien tarkastus -ja tutkimuskäytännöt  siten, että jokaiselle hoitoon tulevalle asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma. Tarkoituksena on löytää väestöstä varsinkin karieksen ja parodontiitin suhteen riskipotilaat entistä nopeammin ja ehkäistä suun sairauksien syntyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kuntien rajat ylittävät yhtenäiset käytännöt parantavat paitsi laadullisia tekijöitä myös asiakkaiden yhdenvertaisuutta asuinkunnasta riippumatta. Uudet käytännöt on tarkoitus ottaa käyttöön kaikissa kunnissa tänä vuonna.

Omat menneet viikkoni  ovat olleet kiireisiä. Päivät ovat täyttyneet pääasiassa hoitotyöstä ja  päivystyksestä. Tämän hetkisen hammaslääkärivajeen vuoksi, hallinnollisia töitä on pitänyt priorisoida, sillä – kuten tiedetään - aika ei aina riitä kaikkeen. Tätäkin blogia kirjoitan nyt ”viime tinkaan” lauantaipäivänä. Kiireen keskelläkin koen olevani etuoikeutettu, sillä kohta 30 vuotisen työurani jälkeenkin voin sanoa toimivani  edelleen unelma-ammatissani. Kiinnostus työtä, potilaiden hoitamista, heidän tukemistaan omahoidossa  ja terveysvalistusta kohtaan ei ole kadonnut minnekään.

 On aivan ihanaa saada hoitaa teitä kaikenikäisiä laitilalaisia. Välillä, vaikka kiire aina onkin seurana, juttelemme potilaiden kanssa  myös hoitoasioiden lisäksi niitä näitä, välillä parannetaan maailmaa ”pikakelauksella” ja ”taivastellaan” maailman menoa.  Vaikka  tällainen  rupattelu onkin vain pieni ohikiitävä hetki potilaan jo lähtiessä hoitohuoneessa lasku ja mahdollinen uusi aikalappu kädessä, tuo se hyvän mielen paitsi itselle niin myös potilaalle, uskoisin. 

Kiitos siis teille laitilalaiset ja  kiitos myös mukaville Laitilan kaupungin työkavereille – Täällä on kiva tehdä töitä!

Terveisin, Minna


Kirjoitus julkaistu 9.2.2020