Tervehdys Pähkinäpensaan päiväkodista

Taija JalonenOlen Taija Jalonen ja toimin tällä hetkellä Laitilan kaupungin varhaiskasvatusjohtajana. Olen työskennellyt kaupungilla vuodesta 2002 lähtien erilaisissa varhaiskasvatuksen työtehtävissä. Tällä hetkellä vastuualueeseeni kuuluu Pähkinäpensaan päiväkoti, jossa työskentelee 30 kasvattajaa, sekä 8 kotona työskentelevää perhepäivähoitajaa. Tämä joukko on erittäin suuri sydäminen, sitoutunut ja ammattitaitoinen ja heidän kanssaan on ilo tehdä töitä.

Toimistoni sijaitsee tällä hetkellä uudessa Pähkinäpensaan päiväkodissa, jonne muutimme toukokuussa 2020. Tilat ovat osoittautuneet toimiviksi ja monikäyttöisiksi ja molemmissa päiväkodeissa päästään nyt toteuttamaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista pedagogiikkaa: tilaa ja välineitä löytyy pienryhmille, toiminnallisuudelle, laaja-alaiselle oppimiselle ja liikunnallisuudelle sekä sisällä että ulkona.

Päivittäin haaveilen siitä, että pääsisin laulamaan, leikkimään ja temmeltämään lasten kanssa päiväkodin arkeen, mutta liian harvoin minulla on siihen mahdollisuus, koska ns. toimistotyöt vievät mukanaan. Onneksi minulla on mahdollisuus käydä päivisin ruokatreffeillä lasten kanssa ja kuulla heidän tärkeimmät kuulumisensa ja oppia tuntemaan päiväkodissa olevat lapset.

Pähkinäpensaan päiväkodissa on aloitettu tänä syksynä Vihreä Lippu – toiminta. Tavoitteena on, että ensi syksynä päiväkodin salossa liehuu vihreä lippu, joka kertoo meidän onnistuneen projektissamme. Lapsista ja aikuisista koostuva raati valitsi tämän vuoden teemaksi kierrätyksen, jota alamme yhdessä opiskella. Laitilan kaupunki on Hinku-kunta ja haluamme näin omalta osaltamme lisätä kestävän kehityksen tietoisuutta ja tukea lasten kasvua kestään elämäntapaan.

Kevään ja kesän rekrytoinnit onnistuivat erittäin hyvin ja saimme palkattua tarvittavan määrän pätevää henkilökuntaa. Lisäksi saimme Opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisavustusta varhaiskasvatuksen tasa-arvon edistämiseen ja laadun kehittämiseen. Tällä rahalla olemme lisäresurssoineet päiväkoteihin jo 4 uutta resurssihenkilöä ja vielä tämän kuun aikana päiväkodit saavat yhteisen S2-opettajan muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvien lasten tueksi. Toisella hankerahoituksella on jo palkattu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteinen S2-opettaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja. Perhepäivähoitoon ollaan hakemassa parhaillaan kahta uutta perhepäivähoitajaa.

Taija JalonenKoronarajoitusten takia kaikki yhteiset tilaisuudet ja tapahtumat on jouduttu perumaan ja kaikki toiminta tapahtuu pääsääntöisesti oman ryhmän kesken. Tämä harmittaa erityisesti perhepäivähoidossa, jossa yhteiset monitoimihalliretket, lauluhetket ja askartelut on jouduttu perumaan. Onneksi perhepäivähoidossa on paljon muuta mukavaa touhua omassa lähiympäristössä.

Työni on hyvin moninaista ja arjen työtehtävät muuttuvat nopeallakin aikataululla, joten mikään päivä ei ole samanlainen. Tällä hetkellä työnalla on mm. ensivuoden talousarvion laadinta, viimeisten maksupäätösten tarkistaminen, korona-suunnitelman päivittäminen, toimintasuunnitelmien laatiminen, työvuorojen teko yms.

Tahdon vielä kiittää kaikkia varhaiskasvatuksen työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä.

Aurinkoista syksyä toivotellen

Taija


Julkaistu 7.9.2020