Tarinasi musiikissa

Se voi alkaa niin, että kyläreissulla taapero sormeilee läpi olohuoneen nurkassa olevan pianon koskettimet –ensin valkoiset alhaalta ylös, sitten mustat ylhäältä alas. Se voi tulla mieleen, kun noudat pitsan ja huomaat iloisena vihelteleväsi kotimatkalla.

Ehkä lapsenlapsesi tapailee ensimmäisiä säveliä pienestä viulustaan ja muistelet, kun aikanaan et itse saanut vanhemmiltasi lupaa aloittaa rakastamaasi soitinta.

Jokaisella on omanlaisensa tarina soittoharrastuksen alkamisesta. Minulle tarinani alku oli lyhyt hetki Joensuun konservatorion rehtorin kansliassa ja ilmoitus: ryhdyt pasunistiksi.

Etkö ole vielä aloittanut? Nyt on aika tehdä ratkaiseva liike, sillä Vakka-Suomen musiikkiopiston oppilaaksi pääsee ilmoittautumaan 3.5.2021 klo 18 alkaen osoitteessa vsmo.inschool.fi. Tule ja aloita alusta tai jatka nuoruutesi soittoharrastusta iloisessa joukkueessamme!

VSMO!

Vakka-Suomen musiikkiopisto on yksi lähes sadasta maassamme toimivasta taiteen perusopetuksen laajaa oppimäärää tarjoavista musiikkiopistoista. Oppilaitosverkosto kattaa kotimaamme lähes jokaisen kolkan.

Omassa opistossamme työskentelee parikymmentä musiikkialan ammattilaista. Saat mukaasi kulkemaan turvallisen, sinut yksilönä kohtaavan opettajan sekä joukon soitto- ja laulukavereita.

Vakka-Suomen musiikkiopisto on toiminut jo yli 50 vuotta. Uudistettu opetussuunnitelmamme antaa jokaisen edetä omaa ainutlaatuista polkuaan musiikissa. Uutena tuotteenamme on soitinkarusellitoiminta, jossa lapsi pääsee kokeilemaan vuoden aikana 3-4 erilaista soitinta.

Miksi musiikkia?

Kuluneen parin vuoden aikana on tullut selväksi, miten kestävä ja merkityksellinen asia musiikki on. Se tuo meidät yhteen etäaikana, tarjoaa helpotusta mielelle ja antaa rytmin elämälle.

Soittoa harrastavalle korona-aika on ollut ainakin yhdeltä osalta muuttumaton; oma instrumentti tarjoaa tänäänkin uusia oppimisen haasteita. Ja niitä riittää loppuelämäksi, oli maailma mallillaan tai sitten ei.

Kaikki pystyvät

Minulle on sanottu, etten ole musikaalinen ja ettei minun kannattaisi laulaa. Onneksi tuon ikävän muiston ylittää mennen tullen se hetki, kun olin ensimmäistä kertaa mukana orkesteriharjoituksissa.

Mahtava täyteläinen sointi oli orkesterissa ja sain kuulua siihen porukkaan. Minun ääneni mahtui mukaan sointuun! Tämä tunne ohjaa minua joka päivä työssäni musiikkiopiston rehtorina, puhallinorkesterin johtajana ja soiton opettajana.

Tunteen lisäksi monien ammatillisten taitojen jäljet johtavat orkesteriin tai soittotunneille. En tarkoita sitä, mitä kappaleita osaa soittaa vaan sitä, kuinka toimitaan ryhmässä, otetaan ohjeet vastaan, ratkaistaan luovasti ongelmia ja kohdataan erilaisia ihmisiä.

Toivon, että tänä päivänä ei tarvitsisi kuulla kenenkään epäröivän omia kykyjään. Ihminen on kekseliäs ja oppivainen otus, vaikka käyttääkin vain murto-osaa aivoistaan. Musiikilla, varsinkin itse soittamalla tai laulamalla, kutittelet todella monipuolisesti päätäsi sisältäpäin. Ja se tuntuu hyvältä.

Musiikki kuuluu kaikille! Kun aloitat nyt pääset mukaan ihmeelliseen tarinaan. Voit olla osa Suomen Musiikkikoulutuksen visiota 2030, mutta ennen kaikkea teet hyvää itsellesi ja meille muille.


Minna Kajander

Vakka-Suomen musiikkiopisto, vs. rehtori


Julkaistu 30.4.2021