Pysytään terveinä!

Pari viikkoa sitten meni työpöydän asiat kerralla uusiksi. Meidät kaikki heitettiin kertaheitolla altaan syvään päähän, ja vielä kylmään veteen. Nyt sitten tavoitellaan kaikki uimamaisteriutta.

Erityisen onnellinen olen musiikkiopiston henkilöstöstä, joka nopeasti otti uuden tilanteen haltuun. Etäarki pyörii, olosuhteisiin nähden, todella mallikkaasti. Oppilaidemme opetus pyörii lähes normaalisti, ainoastaan kuorojen ja orkesterien osalta vielä mietitään, miten saisimme etäopetuksen toimimaan heidän kanssaan. Nämä ryhmät on kuitenkin pidetty aktiivisina.

Olemme jakaneet etäarkeamme musiikkiopistomme some-kanavissa, joissa on jo runsaasti erilaista materiaalia minikonserteista soitinesittelyihin. Käykää tutustumassa muun muassa opettajien etätyöpisteisiin ja oppilaiden koronavirusetydeihin faceboookissa, instagramissa ja twitterissä.

Nostan hattuani korkealle musiikkiopistomme oppilaille ja heidän tukijoukoille. He ovat auttaneet meitä tässä uudessa tilanteessa. Tsemppiviestejä on tullut, kuin myös rakentavia kehitysajatuksia. Erinomainen osoitus yhteisöllisyydestä.

Työpöydälläni on aina runsaasti asioita, välillä enemmän, välillä vähemmän. En ikävystytä teitä yksityiskohdilla. Työ on kivaa aina kun se haastaa, ja haasteista ei todellakaan ole ollut puutetta. Taustalla tapahtuu koko ajan, isompia ja pienempiä asioita. On miellyttävää saada työskennellä yhteisömme hyväksi ja parhaaksi.

Vakka-Suomen musiikkiopiston viettää parhaillaan 50-vuotisjuhlavuottaan. Tämä vallitseva tilanne ei onneksi ole halvaannuttanut meitä, vaan juhlimme edelleen rinta rottingilla ja täysin palkein. Se, miten loppu lukuvuosi ja samalla loput juhlavuodestamme menee, on vielä tätä kirjoittaessa hämärän peitossa, meistä riippumattomista syistä. Maailma muuttuu nyt sellaista vauhtia, että kaikki on mahdollista. Se on selvää, että kuulumme ja näymme, tilanteesta riippumatta.

Päivänsankaria muistetaan yleensä lahjoin. Opetus- ja kulttuuriministeriö muisti meitä viime syksynä, kun se vahvisti meille 5% lisää valtionosuustunteja. Harvinaista. Tekemämme pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ tuli huomioiduksi. Olemme tästä erityisen onnellisia ja kiitollisia! Tärkein lahjamme on kuitenkin oppilaamme, joita varten ja joiden vuoksi olemme olemassa. Mikäli nyt juuri sinä mietit, että mitä sinä voisit antaa meille, niin paras kaikista lahjoista on se, että tulet meidän oppilaaksi ja/tai tulet jakamaan kanssamme musiikkia erilaisiin konsertteihimme ja tapahtumiimme. Näitä meillä on vuosittain runsaasti. Yhteinen kokemus on parasta, koska musiikilla on alusta alkaen ollut vahva sosiaalinen tehtävä ja koska musiikissa on tallella koko inhimillinen tunneskaala. Sellaista kulttuuria ei tunneta, jossa musiikkia ei lainkaan olisi. 

Jussi Kauranen 30.3.2020Koen aidosti ylpeyttä toimia tällaisessa oppilaitoksessa rehtorina, jossa arvomme ovat arjessa läsnä konkreettisesti ja elävästi. Pysytään terveinä tänään ja huomenna. Nautitaan ja koetaan musiikkia, yhdessä. Nyt virtuaalisesti, myöhemmin myös kasvotusten!

 

Jussi-reksi

Vakka-Suomen musiikkiopisto


Julkaistu 30.3.2020