Aloitin viime vuoden elokuussa Laitilan kaupungin perhepalveluissa johtavana sosiaalityöntekijänä, enkä olisi osannutkaan kuvitella sitä, millainen kevät meille tänä vuonna eteen tulee. Vallitsevat poikkeusolot ovat tuoneet myös perhepalveluihin omat haasteensa, on tarvinnut miettiä työnteon muotoja uudelleen. Vaikkakaan lastensuojelussa työnteko ei konkreettisesti muutu poikkeusoloissakaan, on perheiden tilanteet uusia.
Valtakunnallisestikin mediassa on paljon keskusteltu vallitsevan tilanteen vaikutuksista lapsiin ja perheisiin. Näiden vaikutusten on arvioitu saapuvan lastensuojelun, ja yleisestikin sosiaalityön tietoisuuteen vasta syksyllä, kun elämä normalisoituu. Lapset alkavat palata pikkuhiljaa kouluun ja harrastustensa pariin, sekä vanhemmat töihinsä, näin ihmisille rakentuu enemmän ulkopuolisia kontakteja joille kertoa kokemuksistaan ja tuntemuksistaan, myös moni prosessoi asioista vasta sitten kun olot normalisoituvat ja aikaa jää myös muulle, kuin päivästä toiseen selviytymiselle.
Huolta perhepalveluissa koetaan niistä lapsista ja perheistä, joilla ei ole ketään, kenelle pahaa oloaan ja ahdistustaan purkaisi. Perheiden ollessa keskenään kotosalla jää mahdollisesti monet riidat ja itkut perheen keskinäiseen tietoisuuteen. Vallitsevien poikkeusolojen takia moni myös kokee kuormittuneisuutta ja ahdistustakin tilanteesta johon ei voi, eikä pysty itse vaikuttamaan. Myös mahdollinen taloudellinen epävarmuus voi johtaa ahdistukseen. Lisää jännitteitä luo perheiden tiivis yhteiselo johon sisältyy mahdollisesti vanhempien etätyöt ja lasten etäkoulu. Asioiden yhteiskuormitus ja tilanteen epävarmuus voivat aiheuttaa kiristävää tunnelmaa perheiden sisällä.
Yksin ei tule eikä pidä yrittää selvitä, me perhepalveluissa olemme sitä varten, jotta autamme.
Yhdessä olemme enemmän.
Keväisin terveisin
Johtava sosiaalityöntekijä Sanna Erholm
Julkaistu 11.5.2020