Kirjastoauton matkassa

Hei! Minä olen Anna-Leea Tammi ja viimeiset reilut kymmenen vuotta olen kruisaillut Laitilaa pitkin ja poikin kylältä toiselle kirjastoauton ratissa. Välillä minua näkee pääkirjastollakin, lähinnä kesäaikaan kirjastoauton olleessa kesäunilla. Vaikka reitit ovat tuttuja, on jokainen ajopäivä kirjastoautolla erilainen. Kapealla metsätiellä saattaa tulla vastaan melkein mitä tahansa peurasta tukkirekkaan. Yhtenä päivänä saa pujotella tienlaitaan pysäköidyn perävaunun ohitse ja seuraavana päivänä odotellaan, että aitauksesta karannut lehmän vasikka suvaitsee siirtyä pois tieltä. Tähän mennessä harvinaisin metsäneläjä, jonka olen pelästyttänyt meluavalla työkalullani, oli kotka. Merkeistä päätellen se oli juuri syönyt lounaansa keskellä tietä. Talvisaikaan jää, lumikinokset ja pimeys tuovat lisähaastetta työpäiviin.

Kirjastoautossa asiakkaat tulevat tutummaksi kuin pääkirjastolla ja monelle asiakkaalle keräänkin valmiiksi valikoiman heidän toivomiaan teoksia. Kirjastoauton asiakkaista valtaosa muodostuu kyläkoulujen ja Kappelimäen alaluokkien oppilaista. Muilla pysäkeillä asiakkaat ovat yleensä joko eläkeläisiä tai lapsiperheitä. Jutustelulla onkin suuri rooli kirjastoauton toiminnassa kummankin asiakasryhmän kanssa. Joillakin pysäkeillä kirjastoauto toimii kirjalainauksen lisäksi sosiaalisena tilana, jossa voi seurustella kylän asukkaiden kesken. Kirjastoauton pysäkkejä löytyy mm. Untamalasta, Silosta, Leinmäeltä, Suontaasta, Itäkulmalta, Nästistä ja monelta muulta kylältä. Kirjastoauton ajantasainen pysäkkikartta löytyy täältä.

Kirjastoauton aikataulu ei ole kiveen hakattu. Jos auto ei tällä hetkellä pysähdy sopivalla etäisyydellä kodistanne, voitte esittää toivomuksen kirjastoauton saamisesta kotikulmillenne. Uudet pysäkkitoiveet ovat aina tervetulleita. Toivomuksen voi lähettää sähköpostilla kirjastoon (kirjasto@laitila.fi) tai kirjastoautoon (kirjastoauto@laitila.fi). Toiveen voi myös esittää puhelimitse tai kirjastokäynnin yhteydessä. Pysäkkitoiveen esittäjältä toivomme osoitetta, jonka läheisyyteen pysäkkiä toivotaan, sopivinta kellonaikaa ja päivää sekä yhteystietoja. Yhteystiedot ovat välttämättömiä, jotta voimme tiedustella mahdollisia vaihtoehtoisia kellonaikoja ja ajopäiviä sekä tietysti informoida asiakasta pysäkin toteutumisesta.

Kirjastoauto heräsi kesäuniltaan ja porhalsi jälleen tien päälle maanantaina 16. elokuuta.

Aurinkoista loppukesää ja nähdään pysäkillä! :)

Anna-Leea Tammi

Laitilan autokirjastonhoitaja


Julkaistu 23.8.2021