Keväiset terveiset hammashoitolasta!

Laitilan hammashoitolassa työskentelee tällä hetkellä 2,5 suuhygienistiä. Terveysaseman hammashoitolassa suuhygienistit ottavat potilaita vastaan kahdessa huoneessa ja kolmas suuhygienisti työskentelee 2 päivää viikossa kouluhammashoitolassa. Suuhygienistit vastaavat kaikkien ikäryhmien ennaltaehkäisevästä hoidosta ja ovat siksi tärkeässä roolissa suusairauksien hoidossa.

Seuraavaksi pääsettekin tutustumaan tyypilliseen suuhygienistin työpäivään!

klo. 7:20 Saapuminen työpaikalle ; omien vaatteiden vaihto työasuun ja aamutervehdys työkavereille

Klo. 7:30 Hoitohuoneen valmistelu päivää varten; Kompressori ja vesihanat päälle, imulaitteiston ja hoitolaitteiden vesijuoksutus, pintojen desinfiointipyyhinnät, kaappien täydennykset, päivän aikana tarvittavien tarjottimien valmistelu ja päivän työlistaan tutustuminen.

Suuhygienistien blogikirjoitus 1klo. 8:00 Päivän ensimmäinen potilas saa separointilenkit hampaidensa väliin. 7-vuotiaalle tytölle ollaan aloittamassa oikomishoitoa ja takahampaiden väliin pujotetaan siniset kumilenkit. Kumilenkit tekevät tilaa oikomisrenkaille, jotka oikomishoidon erikoishammaslääkäri sovittaa suuhun myöhemmin iltapäivällä.

Jokaisen potilaan lähdettyä hoitohuoneesta, likaiset instrumentit laitetaan välinehuoltoon, työpinnat desinfioidaan, potilaan käynnin toimenpiteet kirjataan potilastietojärjestelmään ja huone valmistellaan seuraavaa potilasta varten.

Klo. 8:15 Seuraavaksi vuorossa on oikomishoidon suunnittelussa käytettävien alkumallien aloitus. 8-vuotiaasta pojasta otetaan ensin purentajäljennös sekä jäljennös hampaista jäljennöslusikoita ja ainetta käyttäen.  Kun jäljennökset on otettu, poika lähtee kohti koulua ja suuhygienisti suuntaa erilliseen kipsihuoneeseen valmistamaan kipsimalleja.

Suuhygienistien blogikirjoitus 2klo. 9:00 Päivän ensimmäinen depuraatio eli hammaskiven poisto. Potilaana on 62-vuotias mies, joka käy ylläpitohoidossa suuhygienistillä puolivuosittain. Potilas kärsii parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudosten tulehduksesta. Useiden hoitokertojen ja kohentuneen suuhygienian myötä, tilanne on saatu hyvin hallintaan. Käynnillä suuhygienisti  puhdistaa hampaiston käyttämällä ultraääntä ja käsi-intrumentteja, puhdistaa hammasvälit hammasväliharjoin ja tekee tahnapuhdistuksen.  Potilas saa kehuja onnistuneesta kotihoidosta.

klo.10:00 Hammaslääkärin lähettämänä saapuu 15-vuotias tyttö kotihoidon opastukseen ja fluoraukseen. Potilaan kanssa katsotaan yhdessä harjausta, hammasvälien puhdistusta, puhutaan ravintoasioista ja niiden vaikutuksesta hampaiden reikiintymiseen. Tytöllä on ientulehdus ja useita alkavia reikiä. Käynnillä hampaat puhdistetaan ja alkavat reiät fluorataan. Tyttöä opastetaan ja motivoidaan huolehtimaan hampaistaan.

klo. 11:00 ruokatauko

klo.11:30 Potilas jättää tulematta ajalleen. Suuhygienisti käyttää ajan hyväkseen ja teroittaa tylsät instrumenttinsa ja lähettää lapsille kutsuja määräaikaistarkastukseen.

klo.12:30 -14:30 Iltapäivä kuluu eri-ikäisten lasten tarkastusten parissa. Suuhygienisti on vastuussa alle kouluikäisten tarkastuksista. Käynneillä kartoitetaan kotihoitoa ja tapoja, tarkistetaan hampaat ja opastetaan vanhempia.

Suuhygienistien blogikirjoitus 3klo.14:30 Potilastöiden päätyttyä huoneelle tehdään loppusiivous jonka jälkeen suuhygienisti suuntaa jälleen kipsihuoneeseen. Jäljennöslusikat irrotetaan kuivuneista kipsimalleista, mallien väliin asetetaan purentajäljennös ja mallit hiotaan. Hionnan jälkeen mallit ovat valmiit oikojaa varten. Lopuksi vielä kipsihuoneen siivous ja työpäivä onkin pulkassa!

klo.15:30 työasun vaihto ja suunta kohti kotia.

Mukavaa kesän odotusta toivottavat suuhygienistit Milka ja Jennina :)


Julkaistu 12.5.2021