Keskikaupungin keitaan kunnostaminen on ottanut askelia eteen ja taakse

Alkuinnostuksesta pohjakosketukseen

Sirpunpuiston kunnostushanke on monen hanketyön tavoin ollut monivaiheinen prosessi, josta ei haasteitakaan ole puuttunut. ELY-keskus myönsi hankkeelle 70 000 euroa, joka oli tietysti huippu-uutinen Laitilalle. Alueen suunnitelmat teetettiin heti päätöksen saapumisen jälkeen, mutta itse ”lapion iskeminen maahan” menikin suunniteltua myöhemmälle mm. runsaiden kevätsateiden vuoksi. Työn alkuvaiheessa koettiin muitakin yllätyksiä, kun todettiin, että reitistö tuli toteuttaa suunniteltua leveämpänä, jotta työkoneilla voitiin ajaa olemassa olevia väyliä pitkin työmaa-ajan. Lisäksi työhön tuli yksi purku/kuormausvaihe lisää, sillä kiviaines piti kuljettaa alueelle arvioitua kevyemmällä kalustolla pehmeän ja upottavan maaperän takia. Erityisen suuri isku koettiin, kun hanketta hallinnoinut kaupungin työntekijä irtisanoutui kesäkuun lopussa.

Valoa tunnelin päässä

Helteinen ja kuiva heinäkuu armahti tullessaan hankkeen ääressä työskenteleviä: vaikka kuumuus toki koetteli, kuiva maa kantoi alueella työskentelevän kaivinkoneen sekä kiviainesta tuovan raskaan kuorma-auton hyvin. Työt alueella ovat haasteellisen alun jälkeen edenneetkin lähes taukoamatta ja tavoitteiden mukaisesti.

Alueen käyttäjien toive luonnonmukaisuudesta säilytetään, mutta tärkeitä ja toivottuja elementtejä on tuotu ja tuodaan lisää. Penkkejä ja roskiksia on alueelle jo tuotu ja tulossa on vielä taukopaikaksi tarkoitettu kota ja grillauspaikka. Reitin valaistuksen uusiminen on myös kauan odotettu parannus, joka toteutetaan syksyn aikana.

Tulevaisuuden askelmerkit ovat käyttäjien käsissä

Jo Sirpunpuistoa koskevassa kävijäkyselyssä tuli selkeästi esille huoli ilkivallasta. Vaikka Sirpunpuisto on keidas keskellä kaupunkia, on se luonnonmukaisuudessaan kuitenkin poissa katseilta ja vilkkaimpien kulkuväylien ääreltä. Valitettavasti jo kunnostustyön aikana alueella on tehty pienimuotoista ilkivaltaa ihan viime päiviin asti. Alueen käyttäjiltä toivotaan nyt ja jatkossa huomaavaisuutta niin muita alueen käyttäjiä kohtaan, kuin myös alueen rakenteita, kasvillisuutta ja eläimistöä sekä vesiluontoa kohtaan. Yhteiseksi hyväksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi kunnostettu alue palvelee laadukkaana pitkälle tulevaisuuteen, jos sen vain annetaan.

Tämän hankkeen myötä Sirpunpuisto on lähivirkistyskohteena kunnostettu ja saatettu siihen tilaan, jossa sitä pystyvät eri ihmisryhmät hyödyntämään aiempaa monipuolisemmin. Alueelle kohdistuu edelleen paljon kehittämistoiveita: alueelle toivotaan esimerkiksi koirapuistoa, parkour-rataa, uimapaikkaa, näköalatornia jne. Mitkään toiveet tai vaihtoehdot eivät ole poissuljettuja. Tulevaisuudessa alueelle voidaan esimerkiksi hakea uutta avustusta uusien mahdollisuuksien aikaansaamiseksi.

Pian alkaa tärkeä ajanjakso. Aika peruskunnostuksen jälkeen antaa suuntimia tulevaisuuteen. Miten aluetta tullaan nyt käyttämään ja miten se alueen asukkaita palvelee? Tuleeko Sirpunpuistosta sellainen keidas ja virkistyskohde, että siihen kannattaa myös jatkossa satsata?

Toivottavasti mahdollisimman monet tunnistavat Sirpunpuiston uudet mahdollisuudet ja lähtevät sinne pitämään vaikka työpaikan virkistyshetkeä tai kävelypalaveria. Lasten kanssa tehty luontoretki voikin suuntautua kiven heiton, eikä autolla tehtyjen kilometrien päähän. Naapurin ikäihmisen kanssa voi käydä istahtamassa Sirpunpuiston penkillä kuuntelemassa kevään ensilintuja.

Terveisin Sirpunpuiston hanketiimi

P.S. Seuraa Sirpunpuiston kuulumisia www.laitila.fi/sirpunpuisto

 

Julkaistu 10.9.2021