Blogikirjoitus keittiöpäällikkö Juha Laiholta

Morjens!                                                                                                                   

Olen Juha Laiho ja työskentelen Varppeen koulun keskuskeittiössä keittiöpäällikkönä. Kaupungin palveluksessa olen ollut vuoden 2010 alusta ensin Kaukolan kodin keittiön ravitsemispäällikkönä ja lokakuun ensimmäisestä päivästä 2017 Varppeen koulun keskuskeittiössä. Kaupungin ruokahuolto on ollut vastuullani vuoden 2019 alusta.Juha Laiho blogikuva

Työtehtäviini kuuluu tavalliset ammattikeittiön esimiehen työt: elintarvikkeiden tilaaminen, työvuorolistojen laatiminen, talousarvion laatiminen usealle keittiölle ja sen seuranta. Lähiesimiehenä toimiminen on varmaan se mielenkiintoisin työtehtävä erittäin ammattitaitoiselle ja motivoituneelle ruokapalveluesimiehille sekä keittiöhenkilökunnalle.

Meillä kaupungilla on ruokahuollossa kolme esimiestä, jotka yhdessä tiiminä suunnittelevat ja vaihtavat ajatuksia erilaisista työhön liittyvistä asioista. Haemme jatkuvasti tehokkaampia ja taloudellisempia työskentelytapoja eri keittiöissämme. Jokainen meistä esimiehistä vie näitä asioita omiin palavereihinsa ja näin saamme mahdollisimman laajan tiedon ja kokemuksen ko. asioista. Sama ideointi toimii myös toiseen suuntaan. Olemme esimiesten kesken puhuneet paljon siitä miten saamme ruokahuollon eri yksiköiden toimintaa tehokkaammaksi taloudellisesti esim. loma-aikoina (sijaisten tarve).

Työpöydälläni on tällä hetkellä tämän kevään ”paketointi” koulujen keittiöiden osalta sekä ensivuoden talousarvion tarkistaminen palkkojen osalta. Myös tuoreen leivän ja ateriakuljetusten sopimukset ovat vielä tämän vuoden voimassa joten niiden kilpailuttaminen on ajankohtaista. Tavoite on saada kilpailutukset Hilmaan ennen kesälomia. Valinnat ja päätökset ovat alkusyksyn asioita.

Uusia sopimuksia on tänä vuonna solmittu elintarvikkeiden ja puhtaanapidon toimittajien kanssa. Molemmat sopimukset ovat puitesopimuksia, jotka Hansel on kilpailuttanut.

Ennen kesälomia on vielä tarkoitus päivittää ruoka, - ja eväslistoja, Jamix – tuotannonohjaus-järjestelmää sekä laatia koulujen keittiöille uudet puhtaanapidon tuotetilauslista. Keittiöhenkilökunnan osalta on ehdottomasti käytävä keskustelua menneestä keväästä: mm. kirjata muistioon mitä ja miten olemme toimineet näissä poikkeavissa olosuhteissa.

Tahdon vielä lopuksi kiittää teitä kaikkia kaupungin keittiöissä työskenteleviä ammattilaisia ja ruokahuollon yhteistyökumppaneita!

Hyvää kesää toivottaen,

 Juha


Julkaistu 1.6.2020