Blogikirjoitus hallintosihteeri Jaana Suomiselta

Olen Jaana Suominen ja työskentelen hallintotoimessa.

Tänään on keskiviikko ja kuntavaalien ennakkoäänestys vihdoinkin alkaa. Vaalithan siirtyivät huhtikuulta tähän ajankohtaan ja ennakkoäänestystäkin pidennettiin kahteen viikkoon. Tämänkertaisten vaalien järjestäminen on ollut vähän erilaista, kun pitää varautua monella tavalla koronan uhkaan. On hankittu monenlaisia suojautumis- ja puhdistustarvikkeita, enemmän kyniä, varoitus- ja ohjeistusjulisteita, teippiä turvavälien pitoa ohjaamaan jne. Kuntavaalit työllistävät yleensäkin enemmän kuin muut vaalit, koska ehdokasasettelu tehdään kokonaan oman kunnan toimesta.

Aamulla oli vähän vipinää. Viime hetken valmisteluja, ohjeita paikoilleen ja kaupassakin piti vielä käydä. Äänestys alkoi klo 11 ja heti oli ovella jonoa. Siitä se lähti hienosti käyntiin ja äänestäjiä on käynyt tasaiseen tahtiin.

Nyt reilut kaksi viikkoa kuluu vaalien merkeissä. Päivittäin käydään läpi edellisen päivän ennakkoäänet ja järjestetään ne lain osoittamalla tavalla. Lisäksi valmistellaan 13.6.2021 olevan varsinaisen vaalipäivän asioita sekä koti- ja laitosäänestykset hoidetaan kaupunginhallituksen nimeämän vaalitoimikunnan kanssa. Koko ajan lasketaan äänestäneiden määriä ja seurataan äänestysrekisterin tilannetta; kaiken pitää täsmätä. Myöskin jännitetään, miten korkealle Laitilan äänestysprosentti nousee.

Vaaleista huolimatta myös muu elämä jatkuu ja tänään pitää saada valmiiksi kaupunginhallituksen 31.5.2021 esityslista. Listalla on rutiiniasioita, kuten yleensäkin, mutta myös tärkeitä talouteen ja henkilöstöön liittyviä asioita. Lista lähti eteenpäin ihan aikataulussa, kiitos hyvin valmisteltujen asioiden.
Noin vuosi sitten otimme asianhallinnassa käyttöön uuden ohjelman, CaseM:n, ja sen avulla esityslistojen ja pöytäkirjojen teko sujuu joustavasti.

Nyt vielä päivän päätteeksi katsomaan, mikä on päivän ”äänisaalis” ja miten vaalivirkailijoilla on ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä sujunut. Lisäksi kiikutan muiden kuntien äänestäjien ennakkoäänet postiin ja suljetaan äänestys tältä päivältä klo 17.

Aurinkoista alkukesää!

Jaana Suominen, hallintosihteeri


Julkaistu 28.5.2021