Aurinkoinen kevättervehdys nuorisotoimesta!

Nuorisotoimen tiimi on kokenut alkuvuoden aikana henkilöstömuutoksia, ja olemme saaneet uusia kasvoja joukkoomme ja sitä kautta uutta pöhinää tötteröön. Koronarahoituksen myötä olemme saaneet Laitilaan oman koulunuoriso-ohjaajan. Lisäksi etsivä nuorisotyö on toiminut lähes vuoden kaupungin omana toimintana. Olemme saaneet kehitettyä varsin monipuolisen kattauksen erilaista osaamista ja yhdessä pystymme auttamaan ja tukemaan nuoria monenlaisissa nuoruuden kiemuroissa ja tarjoamaan monenlaista tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Haluamme näkyä ja kuulua sekä tuoda kasvomme ja toimintakuvamme kaikille kaupunkilaisille tutuksi. Nuorisotyö vahvistaa ja edistää nuorten osallisuutta, vaikuttamismahdollisuuksia ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa. Autamme kasvamaan, itsenäistymään ja löytämään jokaisen omia vahvuuksia. Nuorisotyön antama ohjaus on nuorille vapaaehtoista. Mitä me täällä nuorisotoimessa sitten oikein touhutaan?

Nuorisotyöntekijät

Etsivät nuorisotyöntekijät Siiri ja Maria ovat 16-29 -vuotiaita nuoria varten. Meidän tehtävänä on tukea ja ohjata nuoria erilaisiin palveluihin, jos esimerkiksi jokin näistä asioista mietityttää; talouden kanssa haasteita, tulevaisuuden suunnitelmat on hukassa, ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä, opiskelu tökkii, työnhaku ehkä kiinnostaisi, arjenhallinta on niin ja näin tai mieli on maassa, eikä mikään oikein innosta, päihteet on ehkä alkanut tulla kuvioihin. Silloin kannattaa kilauttaa meille tai laittaa viestiä; me autetaan ja kerrotaan mitä tehdä, jotta määränpäähän päästään.  Nuori voi itse ottaa meihin yhteyttä tai jos huoli on herännyt kavereilla tai vanhemmilla, niin aina saa soittaa ja kysyä, että mitäs nyt.

Perustehtävämme on kohdata jokainen nuori yksilönä ja ainutlaatuisena ihmisenä. Auttaa ja ohjata oikea-aikaisesti tarpeellisiin palveluihin. Tapaamme nuoria pääsääntöisesti Nuokkarin toimistolla, mutta tarvittaessa lähdetään nuoren mukaan asiointikäynneille tai vapaa-ajanviettopaikoille. Yksilötyöskentelyn lisäksi pyritään vaikuttamaan nuorten elinoloihin sekä hyvinvointiin kaikkien laitilalaisten nuorten osalta. Teemme laajaa ja monipuolista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Nostamme nuorten ääntä ja kokemuksia kuuluviin muissa palveluissa. Yhteistyötahojen kautta kohtaamme nuoria ryhmässä sekä yksilöinä. Alkuvuoden aikana olemme olleet mukana kehittämässä nuorten asumispalveluita, itsenäistymisen tukemista, päihdepalveluiden saatavuutta sekä työllisyyspalveluiden yhteistyötä.

Alkuvuoden aikana olemme olleet kohtaamassa nuoria ja jakamassa tietoa jaksamiseen sekä hyvinvointiin liittyen mm. päiväriparilla ja lukion opo-tunneilla. Jatkossakin tulemme mielellämme mukaan erilaisiin nuorten ryhmätoimintoihin.

Koulunuoriso-ohjaaja Jennika työskentelee pääsääntöisesti Varppeen koululla sekä lukiolla. Koulunuoriso-ohjaaja on turvallinen ja luotettava aikuinen, jolla on aikaa nuorille koulun arjessa. Nuoret voivat halutessaan tulla yksilöohjaukseen, jossa voidaan keskustella kaikista asioista maan ja taivaan välillä. Tavoitteena on lisätä kouluviihtyvyyttä, oppilaiden osallisuutta sekä yhteisöllisyyttä mm. tapahtumien ja tempausten kautta. Yhteistyö koulun henkilöstön kanssa on tärkeä osa työtä. Osana oppilashuoltoa Jennika edesauttaa nuorten hyvinvointia ja asemaa koulussa tuomalla nuorten ideoita ja ajatuksia koulun henkilöstön tietoon. Koulunuoriso-ohjaaja osallistuu myös koulutyöhön suunnittelemalla ja toteuttamalla oppilaille yhteisöllisiä oppitunteja koulun henkilöstön kanssa.

Iltaisin ja loma-aikoina Jennikaa voi tavata Nuokkarilla, jossa hän työskentelee nuoriso-ohjaajan työparina. Kahdenkeskiseen tapaamiseen voi sopia ajan myös Nuokkarille. Etäopiskelun aikana Jennikaa voi tavata etäyhteyksin tai esimerkiksi ulkona kävelyllä.

Teemme jokainen töitä nuoren ehdoilla ja nuoren tarpeista lähtien. Toiminta on täysin luottamuksellista, vapaaehtoista sekä ilmaista. Olemme aina nuoren puolella ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi on sydämen asiamme.


Julkaistu 1.4.2021