Arki etätöissä

Kuvituskuva Johanna Koskisen blogikirjoitusMonelle meistä on viime päivinä tullut etätyöskentely hyvinkin tutuksi vallitsevan tilanteen takia. Toisille etätyöskentely on ollut kyllä jo ennenkin tuttua, mutta osalle tämä on nyt aivan uusi tuttavuus. Näissä poikkeusoloissa on ollut vähän jopa pakko ottaa haltuun uusia työvälineitä ja työskentelytapoja – näistä toki tulee olemaan hyötyä myös jatkossakin. Tässä on nyt myös paikka työstää omia työskentelytapoja ja kehittää niitä tehokkaammiksi sähköisiä välineitä hyödyntäen.

Omassa työskentelyssämme sosiaalitoimistossa, nämä poikkeusolot näkyvät esimerkiksi siten, että perinteinen asiakasvastaanotto on vähentynyt tai poistunut kokonaan ja tilalle ovat tulleet erilaiset sähköiset työskentelykanavat. Puhelin ja sähköposti toimivat nyt ensisijaisina asiakaspalvelukanavina. Myös palaverit pyritään hoitamaan pääasiassa erilaisia sähköisiä järjestelmiä hyödyntäen. Toimivat yhteydet ovat nyt tärkeässä roolissa työnteon sujuvuuden kannalta.

Etätyöskentelyssä tulee huomioida myös samat asiat kuin, jos työskentely tapahtuisi työpaikan tiloissa. Oma työskentely kannattaa suunnitella etukäteen, jos se on suinkin mahdollista. Työskennellessä etänä on hyvä kiinnittää huomiota omaan ergonomiaan (vaihtelevat työasennot, valaistus, työvälineet). Omaa työskentelyä on myös syytä rytmittää ja tauottaa; kahvi- ja lounastauot ovat tärkeitä etätyöskentelyssäkin. Työnteko sujuu paremmin ja tuloksellisempana, jos muistaa välillä pitää myös taukoja työnteosta. Muista myös, että työkaverit ovat olemassa edelleenkin, vaikka he olisivatkin etätyössä; heihin voi pitää yhteyttä sähköisesti ja esimerkiksi kysyä neuvoa tarvittaessa aivan kuten aiemminkin.

Terveiset täältä etätoimistolta kaikille lukijoille, mukavaa kevättä ja yritetään kaikki jaksaa näissä muuttuneissa olosuhteissa!


Johanna Koskinen

palvelusihteeri, sosiaali- ja terveystoimi


Julkaistu 6.4.2020