Uutisarkisto

Wilma-järjestelmässä olevia oppilaiden nimitietoja on voinut näkyä ulkopuolisessa sovelluksessa

Julkaistu: 15.9.2022

[Alla oleva tiedote on lähetetty huoltajille Wilman kautta]

Laitilan kaupungin esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa sekä Vakka-Suomen musiikkiopiston käytössä olevassa Wilma-järjestelmässä olevia tietoja on voinut näkyä ulkopuolisessa Wilma Plus -sovelluksessa. Wilma-tietojärjestelmästä on vuotanut oppilaiden tietoja Wilman rajapinnassa havaitun teknisen virheen takia. Vanhemman tai oppilaan on ollut mahdollista nähdä huollettavansa opetusryhmän muiden oppilaiden nimet sekä opetustoimen henkilöstöä koskevia tietoja. Visma on pitänyt tänään 15.9.2022 asiasta tiedotustilaisuuden.

Wilma on kodin ja koulun välinen yhteydenpitoväline ja sitä ylläpitää ja kehittää Visma Enterprise Oy. Wilma Plus on käyttänyt Wilma-sovelluksen rajapintaa, jonka avulla voidaan esimerkiksi noutaa tai tuoda tietoja ohjelmistosta toiseen. Visma on poistanut toiminnon, joka mahdollisti muiden oppilaiden nimien näkymisen 24. elokuuta. Varotoimenpiteenä yhtiö poisti maanantaina 12. syyskuuta kokonaan kolmansien osapuolten pääsyn yleiseen rajapintaansa.

Vismassa ei ole varmaa tietoa, missä kunnassa mahdollinen tietojenkatselu kolmannen osapuolen sovelluksen kautta on tapahtunut, mutta vahvisti, että heidän tietojen mukaan arkaluonteisia tietoja ei tämän takia ole voinut päästä vääriin käsiin. Laitilan sivistystoimessa ei ole tietoa, että kyseinen tietojen vuotaminen koskettaisi kaupunkia. Kaupunki ei omilla toimenpiteillään ole voinut estää tapahtunutta, mutta suhtaudumme asiaan siitä huolimatta vakavasti.

Laitilan sivistystoimi muistuttaa, että  Wilma-tunnuksilla ei tule kirjautua mihinkään muuhun sovellukseen kuin Visman viralliseen Wilma-sovellukseen, jonka käyttö on edelleen turvallista.

Laitilassa 15.9.2022

Sivistysjohtaja

Tietoa asiasta VISMA:n sivuilla