Uutisarkisto

KORONAVIRUKSEEN LIITTYVÄ KAUPUNGIN TIEDOTUS

Julkaistu: 22.7.2021

VIIMEINEN PÄIVITYS: Koronatiedote 29.7.2021Koronarokotuksiin liittyvä tieto omalla sivullaan

Koronanäytteenotosta ja sähköisestä ajanvarauksesta näyttöönottoon tiedot TK:n sivulla.


MAHDOLLISIA KORONA-ALTISTUMISIA KARJUROCK-FESTIVAALEILLA

Koronavirukselle on voinut altistua La 24.7. Karjurock-festivaaleilla yleisön joukossa. Koronatartunnan saanut henkilö on matkustanut Laitilasta- Lokalahteen klo 18 lähtevällä Karjurock-bussilla. Kaikkia festareilla käyneitä ko. ajankohtana pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan välittömästi koronatestiin, mikäli oireita ilmaantuu.


Koronatiedote 29.7.2021

15.7.–29.7. välisenä aikana Laitilassa on todettu 8 koronavirustartuntaa, joista 6 on yhä tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä. Samalla aikavälillä koronavirukselle altistuneita on 15, joista 9 on yhä tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa. Yhden tartunnan saaneen henkilön tartunnanlähde ei ole tiedossa.


Koronatiedote 22.7.2021

8.7.–22.7. välisenä aikana Laitilassa on todettu 2 koronavirustartuntaa ja he ovat yhä tartuntatautilain mukaisessa eristyksessä. Samalla aikavälillä koronavirukselle altistuneita on 10, joista 7 on yhä tartuntatautilain mukaisessa karanteenissa. 


LAITILAN KAUPUNGIN KORONALINJAUKSET

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan Varsinais-Suomi on koronaepidemian lievimmässä eli perusvaiheessa 16.6.2021 alkaen.

Tiistaina 15.6. kokoontunut alueellinen koronapandemiaryhmä teki täsmennyksiä olemassa oleviin suosituksiin ja rajoituksiin: 

 • Etätyösuositus pysyy toistaiseksi voimassa, ja siinä noudatetaan myös jatkossa kansallisia linjauksia.
 • Kasvomaskisuositusta on muutettu vähän, mutta edelleen suositellaan maskia esim. julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä. Katso tarkemmat maskisuositukset alta.
 • Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestämään terveysturvallisesti. Yksityistilaisuuksia koskevia henkilömäärärajoituksia ei ole voimassa.
 • Lähikontaktien välttäminen aikuisten ottelu- ja kilpailutoiminnassa poistuu 16.6. lähtien. Julkisissa tiloissa koronakoordinaatioryhmä suosittelee kuitenkin lähikontaktien välttämistä edelleen.
 • Kuorolaulua ei myöskään enää kielletä.

Lisäksi Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, jolla se vapauttaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärät Varsinais-Suomessa. Alueen kunnissa voi 16.6. alkaen järjestää sisätiloissa ja ulkotiloissa tilaisuuksia ja tapahtumia ilman henkilömäärärajoituksia.

Paikallisesti Laitilan kaupungin koronajohtoryhmä on päättänyt noudattaa päivittyneitä suosituksia. Alla Laitilan kaupungin toimintaa koskevia täsmennyksiä:

Vakka-opisto:

Vakka-opiston kurssitoiminta jatkuu suunnitelmien mukaisesti turvaohjeistuksia noudattaen. Tarvittaessa lisätietoja vakkaopisto.fi

Vakka-Suomen musiikkiopisto: Musiikkiopiston opetustoiminta on kesätauolla 1.6.-8.8.2021.

Kulttuuritoimi:

Kulttuuritoimessa pyritään järjestämään toimintaa rajoitukset ja turvaohjeistukset huomioon ottaen. Kulttuuritapahtumat ja ajankohtaisen tiedotuksen löydät kesän osalta sivulta www.laitila.fi/ajankohtaista/kesan-tapahtumat/

Nuorisotoimi:

Nuokkari on auki kesäaukiolon mukaisesti. Nuokkarilla noudatetaan turvaohjeistuksia. Toiminnasta tiedotetaan www.laitila.fi/palvelut/nuorisopalvelut sekä sosiaalisen median kanavilla.

Liikuntatoimi:

Liikunta ja urheilutoiminnasta lisää omilla sivuilla: liikuntapalveluiden sivulla


KASVOMASKISUOSITUS 22.6.2021

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Laitilan kaupungissa seuraavissa tilanteissa yli 12 -vuotiaille henkilöille:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailtaessa sekä työskenneltäessä
              -ulkona tapahtuvassa toiminnassa maskin käyttö ei ole välttämätöntä

 • tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa
 • sisätiloissa silloin, kun paikalla on runsaasti ihmisiä

Edellä mainittujen suositusten lisäksi on voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin seuraavat suositukset maskin käytöstä:

 • joukkoliikenteessä
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Kotimaanmatkailussa tulisi noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä.


Voimassa olevat linjaukset muiden palvelujen osalta:

 • Fysioterapian kuntosali: fysioterapian asiakkaille auki. Käytäthän maskia (ota kotoa mukaasi). Ja muistathan tulla vain terveenä treenaamaan ja hyvän käsihygienian.
 • Hallinnon / teknisen / sivistyksen / sosiaalitoimen toimipisteet kaupungintalolla, Sinervonkulman ja Terveystalon väistötiloissa sekä Asiointipiste Avitus: henkilöstö on pääosin etätyössä. Puhelimen ja sähköpostin kautta yhteydenotot. Asiakaspalvelusta toimipisteessä sovittava etukäteen.  
 • Etätyösuositus: Kaikkia työntekijöitä, joiden on työtehtävänsä puitteissa mahdollista, suositellaan siirtymään etätöihin. Etätöistä huolimatta kaupungin palvelut pysyvät avoinna.  Etätöihin siirtymisellä pyritään minimoimaan työskentely samoissa tiloissa. 
 • Kokouskäytännöt: Työpalaverit ja -kokoukset on pääasiassa pyrittävä järjestämään etäkokouksina (esim. Teams-ohjelman tai muun vastaavan etäyhteyden avulla). Toimielinten kokoukset voidaan järjestetään Laitila-salissa turvavälit huomioiden ja kasvomaskisuositusta noudattaen.
 • Henkilöstön yhteiset kahvitauot ja ruokailut: Yhteisiä kahvitaukoja suositellaan välttämään. Ruokailujen aikana riittävistä turvaväleistä on huolehdittava. Ruoka- ja kahvikäytäntöjä ohjeistetaan tarkemmin toimiala- ja yksikkökohtaisesti. Kaupungintalon ruokalassa ei toistaiseksi ole kahvi/lounastarjoilua. Henkilökuntahintaista lounasta on tarjolla Poukanvillessä. 


Kasvomaskien jakelu vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville

Kasvomaskien jakelua tehdään kaupunginkirjastossa sen aukioloaikoina. Vähävaraisten ja haavoittuvassa asemassa olevien on mahdollista saada kaksi pestävää kangasmaskia. Niille, joilla ei ole mahdollisuutta maskien pesuun, on myös saatavilla kertakäyttöisiä maskeja. Jakelun yhteydessä saa kirjalliset kasvomaskin käyttöohjeet.


Terveysturvallisuussuunnitelma: Kausityöntekijät ja maahantulo (22.3.2021)

Laitilan terveyskeskuksessa noudatetaan maahan saapuvan osalta kulloinkin voimassa olevia Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen ( THL) antamia ohjeita: https://thl.fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Kausityöntekijöitä palkkaava yrittäjä ilmoittaa maahan saapuvasta työntekijästä tartuntatautien yhdyshenkilölle ensisijaisesti salattuna sähköpostina  taisa.bragge@laitila.fi

Ilmoitettavia tietoja ovat:

 • Sukunimi, etunimi, syntymäaika ja henkilötunnus, mikäli on myönnetty suomalainen 
 • osoite suomessa ja samassa osoitteessa asuvat muut henkilöt
 • kotimaa ja äidinkieli
 • Suomeen saapumispäivä ja kellonaika
 • onko testattu rajalla: päiväys ja kellonaika
 • yhteishenkilö Suomessa: nimi ja puhelinnumero

Tartuntatautien yhdyshenkilö tai tartuntatautitiimin jäsen tekee koronalähetteen ja varaa ajan näytteenottoon sekä ilmoittaa ajat yrityksen yhteyshenkilölle sähköpostilla. Kausityöntekijöiden testaus toteutuu pääasiassa vain MAANANTAISIN JA TORSTAISIN.

Kausityöntekijöitä palkkaavan yrittäjän tulee ohjata työntekijöitä Maa-ja Metsätalousministeriön antamien ohjeiden mukaisesti:  Ohjeet alkutuotannon kausityövoiman terveysturvallisesta maahantulosta: https://mmm.fi/-/ohjeet-alkutuotannon-kausityovoiman-terveysturvallisesta-maahantulosta-ovat-valmistuneet

Lisätietoja asiasta antaa tartuntatautien yhdyshenkilö p. 0401828543


Lapsiperheiden palvelut

Perhepalveluiden, neuvolan ja varhaiskasvatuksen toimintayksiköissä toimitaan yleisten koronasuositusten ja ohjeiden mukaisesti.

Family services, child health centre and early childhood education services follow the general regulations concerning corona virus pandemic. General regulations and information can be found in english from these sites:

https://www.infofinland.fi/en/living-in-finland/health/health-services-in-finland

https://thl.fi/en/web/infectious-diseases-and-vaccinations/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

Neuvolan ovet ovat auki


Ikäihmisten palvelut

Vierailut asumispalveluyksikössä ja Kaukolankodissa

 •  Vierailijalle annetaan hyvät ohjeet turvalliseen vierailuun esimerkiksi puhelimitse ennen kuin hän tulee potilaan luo.
 •  Vierailijoita voi tulla korkeintaan 1-2 kerrallaan.
 •  Vierailulle tullaan vain terveenä ja oireettomana.
 •  Vierailija huolehtii käsihygieniasta.
 •  UUDEN MASKISUOSITUKSEN MUKAISESTI, VIERAILIJAT HANKKIVAT MASKIN ITSE JA TÄTÄ TULEE KÄYTTÄÄ. ILMAN MASKIA VIERAILUT EIVÄT OLE SALLITTUJA.
 •  Vierailija pitää 1-2 metrin turvavälin muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.
 •  Vierailija ei turhaan liikuskele yhteisissä tiloissa, vaan menee suoraan potilashuoneeseen tai sovittuihin tapaamistiloihin.
 • Henkilökunta ohjeistaa vierailijaa soittamaan tarvittaessa apua puhelimella tai potilaan hälytysrannekkeella.
 • Toimintayksikön johtaja vastaa siitä, että vierailut toteutetaan turvallisesti. Vierailulle ei välttämättä voi aina tulla. Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona pitää kuitenkin aina voida vierailla, kunhan noudatetaan yllä mainittuja ohjeita.

Terveyspalvelut

Huomioithan terveyspalvelujen osalta:
 • Et voi tulla yksilövastaanotoille kipeänä. Mikäli sinulla on vähäänkään flunssan oireita, peruutathan vastaanottoaikasi. Tämä koskee KAIKKIA yksilövastaanottoja; lääkärikäynnit, hoitajien vastaanotot, fysioterapia, toimintaterapia, hammashuolto, mielenterveyspalvelut, neuvolapalvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, sekä sosiaalipuolen vastaanotot. Mikäli vaivasi on päivystyksellinen ja kärsit lisäksi hengitystieoireista, muistathan ilmoittaa asiasta varatessasi aikaa päivystysvastaanotolle. 


TERVEYSKESKUSOSASTOLLA VIERAILUT SALLITAAN

Vierailut Laitilan Terveyskeskusosastolla aukaistaan terveysturvallisesti

 • vierailuaika on klo 12.00-18.00 
 • vain terveenä ja oireettomana voi tulla
 • vierailijoiden tulee käyttää suu-nenä-suojainta (oma suojain mukaan), huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja noudattaa annettuja ohjeita