Uutisarkisto

Kirjastojärjestelmä vaihtuu - kirjastopalvelut poissa käytöstä vaihdon ajan

Julkaistu: 6.5.2021


Vaski-kirjastot vaihtavat uuteen kirjastojärjestelmään 19.5.-3.6.2021 välisenä aikana. Tänä aikana Vaski-kirjastot eivät tarjoa lainaus-, palautus- ja varauspalveluja, mutta e-aineistot ja osa kirjaston muista palveluista on käytettävissä. Järjestelmänvaihto mahdollistaa uusien palvelujen kehittämisen ja tuo säästöjä kirjastoille.

Useimmat Vaski-kirjastojen toimipisteet ovat kiinni tai rajoitetusti auki järjestelmänvaihdon aikana. Oman kirjaston aukiolot voi tarkastaa kirjastosta tai osoitteesta vaskikirjastot.fi. 

Laitilan kirjasto palvelee normaalein aukioloajoin, mutta omatoimaika ei ole käytettävissä. Kirjastoauto ei liikennöi järjestelmän vaihdon aikana.


Rajatut palvelut katkon aikana - kaikki e-aineistot käytettävissä

Noudettavana olevia varauksia ei voi palvelukatkon aikana lainata, vaan ne voi noutaa vasta kun uusi kirjastojärjestelmä on toiminnassa. Näiden varausten viimeinen noutopäivä on 15.6. Eräpäiviä ei järjestelmänvaihdon aikana ole. 

Uusien kirjastokorttien teko, asiakastietojen päivitys tai maksujen maksaminen ei ole mahdollista, eikä verkkokirjastoon pääse kirjautumaan. Lisäksi omatoimikirjastopalvelut ovat poissa käytöstä.

Järjestelmänvaihdon aikana kirjastoissa voi koronarajoitukset sen salliessa aukioloikoina lukea lehtiä ja muuta kirjaston aineistoa paikan päällä. Saatavauustiedot näkyvät verkkokirjastossa osoitteessa vaskikirjastot.fi. Lukupaikat ovat myös käytettävissä mahdollisten koronarajoitusten puitteissa ja niistä tiedotetaan myöhemmin.

Asiakkaille tarkoitetut lyhyen asioinnin koneet ja muut asiakastyöasemat sekä tulostaminen ovat käytettävissä järjestelmän vaihdon aikana. Lisäksi kaikki e-aineistot ovat käytettävissä. E-aineistojen käyttö vaatii kirjastokorttiin liitetyn pin-koodin.


Koha tuo muutoksia verkkokirjaston käyttäjälle

Uuden järjestelmän myötä asiakas voi palauttaa unohtuneen tunnuslukunsa itse, jos hänen sähköpostiosoitteensa on tallennettu järjestelmään. Asiakas voi jatkossa myös itse päättää oman varaustunnuksensa. Voimassa olevat varaukset voi myös jatkossa keskeyttää vaikka loman ajaksi, mikä on ollut jo pitkään toivottu palvelu.

Jatkossa myöhästymismuistutukset lähtevät vain sähköpostitse. Jos järjestelmässä ei ole asiakkaan sähköpostiosoitetta, lähtevät ilmoitukset kirjeenä. Asiakas saa halutessaan myös lainaus- ja palautuskuitit suoraan sähköpostiinsa. Ennakkoilmoitus eräpäivästä tulee jatkossa vain kerran.


Pelkällä henkilötodistuksella ei voi enää lainata

Uuden kirjastojärjestelmän myötä lainaaminen pelkällä henkilötodistuksella ei ole mahdollista. Vanhan asiakasjärjestelmän aikana kertynyt lainahistoria katoaa verkkokirjastossa, joten jos sen haluaa säilyttää, se pitää tallentaa suosikkilistaksi 18.5. mennessä. Jos asiakkaalla on monta korttia Vaski-kirjasotihin, vain yksi kirjastokortti siirtyy uuteen järjestelmään.


Lisätietoja:

Kirjastotoimenjohtaja Marja- Liisa Mutka

p. 050 590 2613